Între un cățeluș și un animăluț de pluș, pentru iubitorii de necuvântătoare sunt câteva animale ușor de întreținut ce ar putea să se încadreze foarte bine în peisajul vieții tale.
Specialiștii de la realsimple.com au făcut un sondaj printre veterinari și proprietarii de magazine dedicate animalelor de companie pentru a afla care sunt acele specii de animale potrivite unui apartament și ușor de întreținut.
Animale de companie ușor de întreținut: Perușii
Există un moment în viața fiecărui băiețel când începe să se viseze pirat. Și ca imaginația lui să nu fie îngrădită, își va dori un papagal. Atunci un peruș este cea mai la îndemână specie. Dacă aceste păsări se obișnuiesc cu oamenii încă de când sunt mici, la maturitate vor oferi același entertainment ca rudele lor mai mari, papagalii.
Un papagal în casă poate fi asemuit cu a avea încă un copil de 4-5 ani timp de 35 până la 80 de ani.
Perușii se vor așeza pe degetul tău și vor încerca să mimeze cuvintele (o aptitudine mai dezvoltată la masculi). În plus, chiar dacă par să facă multă mizerie, fecalele lor se usucă repede și nu miros urât, motiv pentru care scapi de o mare bătaie de cap.
Și totuși nu e chiar atât de ușor.
Dacă ai numai o pasăre, aceasta se va atașa de membrii familiei, iar omul va deveni animalul lui de companie, solicitând atenția cuiva minim o oră pe zi. Iar dacă îi mai aduci un amic, cele două păsări se vor juca între ele și nu vor mai avea aceeași motivație de a interacționa cu tine.
Durata de viață: 5-15 ani.
Primele costuri: Un peruș costă între 50 și 100 de lei, iar o colivie te va face să investești tot cam atât. Mâncarea este relativ ieftină, așa că investiția inițială nu este foarte mare.
Citește și:
De la porc la cimpanzeu, topul celor mai inteligente animale
Animale de companie ușor de întreținut: Porcușorul de Guineea
Dacă micuțul tău vrea un animal de companie pe care să-l alinte, un porcușor Guineea este alegerea cea mai la îndemână ce oferă multă distracție și amuzament. Va guița de încântare atunci când se aude frigiderul deschizându-se, iar când este fericit, sare și-și aruncă picioarele în aer.
Majoritatea rozătoarelor sunt animale nocturne, ceea ce înseamnă că dorm atunci când este perioada activă a omului. Porcușorul de Guineea preferă mai degrabă să tragă câte un pui de somn, fiind gata oricând de puțină joacă sau de o gustare. Și, spre deosebire de verii lor, hamsterii, nu au tendința să muște și nici nu au nevoie de o roată pe care să exerseze în timpul nopții.
Care sunt dezavantajele?
Un porcușor de Guineea are nevoie de un spațiu destul de mare sau de o cușcă la fel de mare, iar timpul de calitate petrecut împreună cu copilul tău în afara „casei” lui, este cheia către fericirea sa. Dacă nu-l iei în brațe cu regularitate, porcușorul de Guineea va deveni fricos și se va ascunde de tine.
Durata de viață: între 4 și 6 ani.
Costuri inițiale: Un animăluț costă aproximativ 50 de lei, iar cușca ajunge până la 150 de lei.
Animale de companie ușor de întreținut: Șopârla Gecko Leopard
Aceste minunate șopârle cu model sunt cunoscute pentru starea lor de dispoziție mereu bună și pentru faptul că sunt foarte tolerante atunci când sunt luate în mână. În plus, nu cresc mai mari de 17-25 de centimetri în lungime, așa că nu te vei trezi la un moment dat cu un dinozaur în mână. Adulții pot fi hrăniți o dată la două zile și pot fi lăsați singuri acasă un weekend întreg. Un alt lucru interesant este că încă de la început desemnează un colț al cuștii lor ce va servi drept baie, motiv pentru care a păstra curățenia va fi destul de simplu pentru tine.
Ce nu este atât de ușor?
Șopârla Gecko Leopard mănâncă greieri vii și viermi ce se găsesc la magazinele specializate. Viermii pot fi cumpărați la kilogram și ținuți în frigider săptămâni întregi.
Pentru a rămâne sănătoase, aceste șopârle au nevoie de un încălzitor sub rezervor, împreună cu un adăpost umed, cum ar fi o ascunzătoare din plastic (disponibilă la magazinele de animale de companie) umplută cu mulci ( un strat de materie organiză) umed.
Nu e chiar așa de greu având în vedere că alte șopârle precum dragonii cu barbă, au nevoie de un set-up special ce presupune lumină UV.
Asemenea multor șopârle, și Gecko Leopard poate fi purtătoare de salmonela, motiv pentru care trebuie să vă spălați foarte bine pe mâini după ce o atingeți.
Durata de viață: 10-20 de ani.
Costurile inițiale: șopârla costă vreo 300 de lei, iar „casa ei” poate costa între 200 și 400 de lei.
Animale de companie ușor de întreținut: Peștișorii Betta
În sălbăticie, acești peștișori colorați extrem de frumoși trăiesc în bancuri mici. Așa că un bol mare cu apă tratată (cel puțin 4 litri, de preferat 12 litri) va arăta ca o cameră la Ritz, mai ales dacă îi pui acolo și o plantă din plastic după care să se poată ascunde atunci când are accese de timiditate. Spre deosebire de carasul auriu, peștișorii Betta ies la suprafață pentru oxigen, motiv pentru care nu sunt deranjați de mediul mai puțin curat și nu au nevoie de un rezervor de filtrare a apei. Pe lângă imaginea lor de duri, Betta mai are un farmec: când un mascul observă un altul, începe să scoată bule de aer și să facă tot felul de mișcări pentru a ieși în evidență.
Ce nu este atât de ușor?
Va trebui să-i schimbi apa și să-i cureți acvariul cel puțin o dată pe săptămână. Dacă iți iei mai mult de un mascul, vor avea nevoie fiecare de un bol separat pentru că există un motiv pentru care sunt cunoscuți drept „pești luptători”.
Speranța de viață: între 3 și 5 ani.
Costuri inițiale: un pește costă între 30 și 50 de lei, iar un bol tot cam atât. În funcție de magazin, costurile pot fi duble, dar investiția nu pare foarte mare, chiar și așa.