Bulgaria, paradisul de după colţ!
Se spune că raiul şi iadul se află numai în mintea noastră! Şi totuşi, pentru nu vreau să vorbesc în clişee, m-am decis că raiul meu se află după colţ… mai exact la 50 de kilometri de Vama Veche. Am descoperit colţul meu de rai în urmă cu cinci ani, când abia logodită cu viitorul meu soţ căutăm un loc magic pentru nuntă. Aveam în minte următoarele coordonate: zen, mare, piscină, mai mult verde, zen! Şi pentru că toate aceste lucruri erau imposibil de găsit în împrejurimile Bucureştiului, am trecut graniţa, la vecinii bulgari. Povestea, este un pic mai complicată: între timp am cochetat cu ideea de a ne casatori în Santorini, apoi o prietenă a venit cu soluţia salvatoare: castelul Reginei Maria din Balcic. Nu am mai ajuns chiar până acolo, întrucât, căutând pe Internet am descoperit un hotel cu bungalow-uri şi piscine, pe un minunat teren de golf, unde chiar şi Marea Neagră era albastră! Repet: zen, mare, piscină, mai mult verde, zen!
Aşa a început povestea noastră de dragoste cu zona Kavarna, petcetluita de Dumnezeul Bulgăresc prin intermediul unui preot român.
Ne-am urcat în maşină într-un week-end pe 1 martie martie, iar pe 20 august, acelaşi an ne şi căsătoream în amfiteatrul cu vedere către mare, în faţă părinţilor emoţionaţi şi a celor mai buni 50 de prieteni care nu s-au temut că li se vor fura autoturismele. Fotografiile le-am făcut pe terenul de golf, evident cu crose, mingii, maşinuţe şi tot arsenalul, petrecerea a durat până la miezul nopţii (evident s-au servit şi midii), iar la final ne-am aruncat şi în piscină. Ce să mai, conform rudelor apropiate şi prietenilor, am avut cea mai neconvenţională nuntă! Şi totuşi, acest articol nu are o temă matrimonială, ci o propunere de week-end pe litoralul bulgăresc!
Şi pentru că an de an, revenim cu religiozitate în aceste locuri, voi porni călătoria virtuală chiar din vamă! Mai întâi de toate, va propun un traseu nou, dinspre Eforie Nord către vama Negru Vodă. Dacă mergeţi pe acest traseu, vara, veţi avea ocazia să admiraţi câmpurile de lavandă! Ştiu câteva bloggerite celebre care nu au ratat peisajul cu lavandă şi eoliene în fundal, în această vara!
Dacă totuşi preferaţi traseul clasic dinspre Vama Veche, vă propun plajele sălbatice din Krapets, Shabla şi Tyulenovo, preferate şi de scufundători, datorită grotelor subacvatice şi peisajelor stâncoase, neîntâlnite în zona românească a Mării Negre.
Amatori de midii? Evident trebuie să va opriţi la fermă de scoci Dalboka, foarte populară şi printre turiştii români, întrucât preţul mâncării este afişat şi în lei, iar ospătarii au învaţă să vorbească şi româneşte. Atenţie însă la maşină, drumul este foarte abrupt. Totodată, este recomandată şi o rezervare în prealabil.
Eu vă propun însă să va continuaţi drumul şi să vă opriţi la restaurantul nou amenajat în incinta ruinelor de la cap Kaliakra, unde va puteţi bucură de frumuseţea peisajului, iar dacă aveţi noroc puteţi zări şi delfini!
Kaliakra este o fâşie lungă, stâncoasă ce se află pe Via Pontică, mai exact ruta păsărilor migratoare dinspre Africa către Europa de Est şi nordul Europei. Dacă vizitaţi zona în timpul toamnei puteţi vedea numeroase păsări rare. De asemenea, locul găzduieşte
ruinele rezidenţei despotului Dobrotitsa, precum şi peştera Bolata. Cuvântul Kaliakra este de origine bizantină şi greacă şi înseamnă o fortăreaţa frumoasă, iar legendă spune că 40 de fecioare au preferat să moară înghiţite de valuri, aruncându-se de pe stânci, decât să fie capturate de otomani. O altă legendă îl menţionează pe Lysimachus, succesorul la trona lui Alexandru cel Mare care ar fi ascuns o comoară la cap Kaliakra, murind apoi în timpul unei furtuni. Ce se ştie însă cu exactitate este că aici a avut loc o bătălie năvală în timpul războiului Ruso-Turc dintre 1787-1792!
Mesmerizată de apele turcoaz şi de plajele stâncoase, eu îmi continui drumul către hotel şi vă propun trei trei variante, ce îmbină luxul cu accesibilul: BlackSeRama Golf Villas, Light House Spa&Resort, Thrachian Cliffs Golf&Beach Resort. Evident, toate trei sunt situate pe terenuri de golf, deci puteţi încerca acest sport cu aer aristocrat ce-vă va pune nervii şi răbdarea la încercare! Dacă nu sunteţi mari amatori de golf, vă puteţi relaxa la piscinele generoase. Pe fiecare teren de golf, există piscine infinity, iar dacă optezi să îţi închiriezi propria căsuţa, poţi avea o piscină privată şi grătar!
Evident, există şi opţiuni pentru plajă. Eu vă recomand Argată Beach, unde te poţi relaxa în hamace pe plajă sau Bendida Beach care se evidenţiază prin baldachine şi un bar marocan, unde poţi fuma shiha şi te poţi delecta cu mâncăruri orientale. O altă opţiune interesantă pentru a lua masa este restaurantul gourmet, El Balcon del Mundo, de la Kaliakria Resort Hotel sau tavernă grecească de la Black Sea Rama. Pentru iubitorii de cai, există opţiuni de a face echitaţie lângă Kalibo Beach, care te va cuceri prin plajă adăpostită de o stanca masivă din calcar alb. Poţi face şi sporturi acvatice, precum SUP sau te poţi bucură de mare de pe yaht. Da, există posibilitatea de a închiria o astfel de ambarcaţiune din portul din Balcik pentru o zi întreagă sau doar pentru câteva ore. Evident, în Balchik nu trebuie să ratezi castelul Reginei Maria cu grădini luxuriante.
Numit şi „Cuibul Singuratic” („Tenha Juvah” în limba turcă), acesta este de fapt o vila cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgăreşti. Este foarte aproape de mare, fiind despărţit de această doar de faleză. A fost locul preferat al Reginei Maria, în care această a locuit, tocmai de aceea rămânându-i denumirea de „castel”. Domeniul este constituit pe un minunat parc (gândit de Jules Jannin, arhitect peisagist de origine elveţiană şi continuat de Carol Gutman) compus din mai multe grădini, în care se găsesc fântâni, iazuri, colonade, mori de apă, vase antice, amfore, bănci din piatră, adunate din călătorii. Au fost create terase şi grădini de influenţă spaniolă şi turcească, precum Grădina lui Allah şi Suleiman Leic (Apa Păcii), astfel încât impresia pe care ţi-o lasă este de „jumătate Orient, jumătate Italia”.
Balcicul încă mai păstrează farmecul de altă dată, aşa că îţi propun să părăseşti castelul şi faleza şi să te îndrepţi către străzile înguste ale oraşului, unde încă mai poţi admira case vechi cu arhitecură orientală. Mai apoi, le poţi recunoaşte în picturile artiştilor români, invitaţi de Regina Maria să îşi găsească inspiraţia, vrăjiţi de farmecul acestui mic orăşel. Pentru Satmari, Cecilia Cuţescu Storck, Dărăscu, Steriadi, Ghiaţă, Tonitza, Theodorescu-Sion, Petraşcu, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Balcicul a ţinut loc Coasta de Aur a Franţei. Poate nu întâmplător, această zona poartă numele de Coasta de Azur, iar despre frumuseţea lui de altă dată poţi citi fragmente în cărţile Cellei Delavrancea sau în poeziile lui Ion Pillat. Eu îţi recomand să îţi cumperi în prealabil cartea lui Lucian Boia, „Balcic, micul paradis al României”, să cauţi o grădina cu vedere la mare şi să bei o cafea turcească, în timp ce îţi imaginezi cum arată acest oraş în 1913: un seducător amalgam etnic şi cultural de la marginea fostului Imperiu Otoman.
Te-am convins? Îţi faci bagajul şi pleci în week-end?!