Cât golf se joacă în Europa Centrală şi de Est? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cât golf se joacă în Europa Centrală şi de Est?

Share this article

KPMG Ungaria a publicat recent un studiu ce oferă o bună perspectivă asupra pieţei jocului de golf în Europa Centrală şi de Est (ECE), care include informaţii despre cererea şi ofertă de golf dar şi despre tendinţele actuale în industrie. Raportul, care studiază 19 pieţe din ECE, indică un potenţial major de dezvoltare în regiune. În acest moment, în ECE există 276 terenuri de golf şi peste 94.000 jucători înregistraţi, iar în Europa sunt peste 7.000 de terenuri şi peste 4 milioane jucători.

Cererea de golf

Conform studiului efectuat de KPMG Ungaria, 78% dintre asociaţiile de golf au indicat faptul că nivelul de participare s-a stabilizat sau a crescut în 2015, şi doar 22% din pieţele din ECE au experimentat o uşoară formă de declin în ceea ce priveşte interesul faţă de jocul de golf.   

Numărul jucătorilor de golf care devin membri ai cluburilor este în creştere, trend observat la întreg nivel European. În schimb ECE se bucură de un număr mai mare de juniori care joacă golf (13%) în comparaţie cu Europa, care raportează 9% juniori înregistraţi. Printre factorii care au ajutat la atragerea juniorilor se număra eforturile motivaţionale ale asociaţiilor naţionale de golf din fiecare ţara, dar şi noutatea sportului în regiune. Cei mai mulţi jucători de golf juniori se regăsesc în Rusia, ţara care ocupă pe locul 3 în Europa.

În ceea ce priveşte interesul femeilor pentru jocul de golf, KPMG notează în raportul European că Slovenia, Germania şi Austria au cele mai multe jucătoare de golf, aproximativ 35% din total.

În ECE, 66 % dintre jucătorii înregistraţi sunt bărbaţi, 21% sunt femei, iar 13% sunt juniori. 

Oferta de golf

Din 1991 piaţă de golf din ECE a început să se dezvolte cu terenuri de golf în regiune şi a atins pragul de 100 de terenuri după 15 ani, iar în ultimii 7 ani a crescut cu încă 174 terenuri.  Jumătate dintre ţările din regiune au înregistrat creştere în ultimii 2 ani, iar în acest moment există 276 de terenuri de golf. Aproape două treimi dintre terenurile de golf se regăsesc în Cehia (38%), Polonia (14%) şi Slovacia (11%). 

Cu toate acestea, doar 4 ţări au economii înfloritoare: Estonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia, fiecare având câte un teren la fiecare 100.000-300.000 locuitori. Restul de 37% a ofertei de golf din regiune se regăseşte în Rusia (10%), Ungaria (5%) şi Slovenia (5%), iar celelalte ţări deţin mai puţin de 17% din total.  

Majoritatea ţărilor din ECE sunt privite că pieţe tinere şi au aproximativ un teren de golf la peste 300.000 locuitori.   

Cehia – o destinaţie de golf consacrată

Cehia este cea mai matură dintre pieţele de golf din ECE şi are cea mai ridicată rată de participare de 0.6%, rată comparabilă cu Germania, Spania şi Franţa. Din 2008 Cehia are o creştere anuală de peste 9% de jucători de golf înregistraţi. Ofertă de terenuri de golf este de asemenea în creştere, cu 30 de terenuri deschise din 2008. Astfel, Cehia poate fi considerată cea mai mătura dar şi în creştere piaţă din ECE. 

În plus, locuinţele din cadrul complexelor de golf au devenit opţiuni tot mai căutate de iubitorii de golf, în special în Praga. Zece complexuri rezidenţiale sunt în fază de dezvoltare în acest moment în Cehia. 

Bulgaria – o destinaţie de golf cu deschidere la mare 

Încă din 2002 de când a construit primul teren, Bulgaria a continuat trendul şi a construit o serie de terenuri de mare succes, devenind rapid o destinaţie de golf foarte căutată.

Este singură ţara cu deschidere la Marea Neagră care a construit resorturi de golf integrate de-a lungul coastei şi îşi dezvoltă capacitatea de a răspunde cererii de golf internaţional. În prezent, Bulgaria se bucură de interesul turiştilor din Germania, Rusia, Turcia, UK, România şi Grecia.

Cererea domestica creşte cu 25% anual. Acest rezultat se datorează, conform Bulgarian Golf Federation, rezultatelor economice favorabile dar şi interesului faţă de jocul de golf şi expunerii sale; de exemplu, canalele bulgăreşti de televiziune difuzează multe dintre turneele importante de golf. Un alt punct de atracţie reprezintă preţul, care este cu 30% mai mic decât cel practicat în Turcia.

Albania – potenţial neexploatat

În ultimii ani Albania s-a dezvoltat constant din punct de vedere al turismului. În prezent nu are niciun teren de golf, dar există opt terenuri în fază de planificare. Piaţă rezidenţială este de asemenea nedezvoltata, dar devine o opţiune atrăgătoare mai ales pentru cea de-a două casă.

Viitorul golfului în ECE

KPMG a identificat o creştere în cererea de golf, dar şi în ofertă de terenuri de golf din ECE. Cifrele demonstrează că Cehia şi Slovacia sunt pieţe stabile în regiune în ceea ce priveşte nivelul participării dar şi numărul terenurilor în creştere. 

Participarea în Cehia are cel mai ridicat nivel, iar numărul dezvoltărilor rezidenţiale şi turistice în derulare indică faptul că ţara se bucură de încrederea investitorilor şi dezvoltatorilor. 

În Balcani sunt câteva proiecte care prind contur în Albania, Bulgaria, Croaţia şi Muntenegru. Deşi aceste ţări au puţini jucători de golf în comparaţie cu Vestul Europei, aceste resorturi se dovedesc a fi foarte atractive pentru cei care îşi doresc o a două casă şi caută alternative în pieţe mai saturate şi preţuri mai accesibile.

România

România se află pe locul 14 în regiune, cu 264 de jucători de golf înregistraţi în 2015, mai puţin cu 12% faţă de 2014.

În România, cea mai activă asociaţie este Romanian Golf Association (RGA), care în sezonul care tocmai s-a încheiat a organizat 5 turnee şi 7 evenimente pentru membri săi dar şi pentru cei care cochetează cu ideea de a încerca golful.

Stejarii Country Club. Foto: Laszlo Raduly

Nicolae Kovacs, secretar general al RGA a declarat pentru pentru life.ro că numărul golferilor a crescut  anual cu peste 20% din 2010 şi probabil nu va dură mult până când cererea de golf în jurul Bucureştiului se va materializa prin dezvoltarea unui teren de 18 cupe. “În ultimii ani a existat o creştere semnificativă a numărului de golferi, desigur, raportându-ne la o bază relativ mică de sub 200 jucători în zona Bucureştiului în 2010. Poate că dacă în urmă cu câţiva ani orice investitor specializat în dezvoltare de terenuri de golf ar fi pus la îndoială cererea de terenuri de golf lângă Bucureşti, în acest moment există cu siguranţă o bază minima necesară de jucători de golf în Bucureşti şi imediată apropiere pentru a valida o astfel de investiţie. Mai mult decât atât, în momentul în care un teren de golf va fi construit în vecinătatea Bucureştiului, am putea vedea o dublare a numărului de golferi din zona capitalei într-un termen relativ scurt având în vedere accesibilitatea şi noutatea jocului. RGA încurajează şi oferă sprijin oricărei iniţiative de dezvoltare a infrastructurii de golf din România” a mai adăugat Nicolae Kovacs.    

Conform ultimelor estimări RGA, în Bucureşti există un număr de 350-400 jucători de golf (inclusiv expaţi) iar în România peste 500, dar nu toţi sunt membri ai unui club de golf, şi astfel nu pot fi incluşi în statistici. În acest moment, jucătorii de golf din Bucureşti şi nu numai, preferă să joace golf în apropiere de Balcic, Bulgaria unde a fost dezvoltată o destinaţie de golf: trei terenuri de golf la standarde foarte înalte. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora