Ce poţi face pentru a rămâne concentrat? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce poţi face pentru a rămâne concentrat?

Te lupţi mereu pentru a-ţi termina proiectele şi a-ţi respectat termenele de livrare? Îţi pierzi repede concentrarea atunci când primeşti notificări sau atunci când oamenii de lângă tine încep să vorbească. Ei bine, nu e nimic anormal. Să fii concentrat pe un singur lucru, făcând abstracţie de orice, este, poate, cel mai greu lucru atunci când munceşti.
Share this article

Te lupţi mereu pentru a-ţi termina proiectele şi a-ţi respectat termenele de livrare? Îţi pierzi repede concentrarea atunci când primeşti notificări sau atunci când oamenii de lângă tine încep să vorbească. Ei bine, nu e nimic anormal. Să fii concentrat pe un singur lucru, făcând abstracţie de orice, este, poate, cel mai greu lucru atunci când munceşti. 

Există întotdeauna ceva care te întrerupe şi îţi strică concentrarea: de la persoanele din jurul tău la un telefon, de la o notificare pe telefon la o pisică care trece pe stradă la o ştire despre Festivalul de la Cannes. Repet, e ceva normal. Important este să conştientizezi că toate aceste lucruri se întâmplă pentru că tu le dai voi. Toate aceste intruziuni în concentrarea ta se întâmplă cu permisiunea ta. 

Poate că sunt puţin dubios sau chiar înfricoşător, însă de fiecare dată când îţi pierzi concentrarea o faci pentru că laşi pe cineva sau ceva să intre în mintea ta.Şi uneori acest ceva sau cineva se joacă atât de mult mintea ta încât poate să te scoată definitiv din starea de concentrare şi atunci productivitatea ta este foarte scăzută. Însă, de multe ori această relaxare este exact ce ai nevoie. Nu poţi şi nici nu trebuie să munceşti tot timpul. Viaţa ta are nevoie şi de câteva ştiri de cancan şi chiar de cele câteva zeci de video-uri de pe Youtube, Facebook sau Instagram pe care le vezi zilnic. Dar atunci când munceşti încearcă să rămâi concentrat. Cum poţi face acest lucru?

Încearcă să elimini toate lucrurile care nu te lasă să de concentrezi

Mult zgomot pe fundal? Încearcă să-l pui pe mute. Pentru cei care lucrează de acasă, încercaţi să vă îndepărtaţi de tentaţii: lucraţi într-o altă cameră, cu uşa închisă şi încercaţi să staţi departe de toate tentaţiile social media. Dacă lucraţi la birou, încercaţi să nu cădeţi în capcana discuţiilor interminabile cu colegii: poate puţină muzică vă ajută. 

Mai mult decât atât, în fiecare zi acumulăm lucruri. Nu doar haine, mobilă sau electrocasnice, acumulăm şi idei. Şi, de cele mai multe ori, acestea se transformă în dorinţe sau proiecte. Multe dintre acestea ne vor face să ne implicăm foarte mult în realizarea lor. Deşi, poate acest lucru ne-ar deturna de la adevăratele obiective (personale sau profesionale) pe care ni le-am fixat. 
De exemplu, tu ai o afacere de biciclete şi dintr-o dată oamenii din jurul tău încep să îţi spună că ar trebui să îţi faci şi un canal de Youtube prin care să vorbeşti despre biciclete. Pentru că atât de mulţi oameni îţi vorbesc despre acest lucru, începi să îţi însuşeşti această ideea ca fiind a ta. Şi începi să o pui în practică. 

Însă, tu ai intrat în această lume a bicicletelor pentru că îţi plăcea să le construieşti, să le repari, să te plimbi cu ele prin oraş sau pe la munte. Nu ai vreun talent la vorbitul în faţa unei camere. Şi nici nu-ţi face vreo deosebită plăcere. Aşa că pierzi foarte mult timp şi foarte multă atenţie şi energie cu asta. În loc să te concentrezi pe lucrurile care îţi plac şi la care eşti bun, te pierzi în alte contexte. 

Atunci când simţi că îţi pierzi concentrarea, poate ar fi bine să te gândeşti care sunt lucrurile pe care le-ai putea elimina pentru a-ţi face viaţa mai simplă şi pentru a te putea concentra doar pe lucrurile care contează. Aşa că încearcă să scapi de tot zgomotul din jurul tău şi concentrează-te pe muzica importantă pentru tine.

Acumulăm foarte multe bagaje de care nu avem nevoie. Aşa că, aşa cum începi să dai din hainele vechi atunci când îţi faci curat în şifoniere, ar trebuie să faci asta şi cu ideile, proiectele, obiectivele care nu îţi sunt de ajutor, care nu te lasă să te concentrezi pe cele care sunt cu adevărat importante pentru tine. Din când în când, fă curăţenie în gânduri. O să te ajute să te contrezi mai bine pe ce trebuie să faci. 

Gândeşte-te la ce ai făcut bine în trecut

Gânduri despre momente de fericire sau de succes din trecut vor produce serotonină care ajută la reducerea depresiei, a creşterii libido-ului, stabilizează somnului şi diminuează anxietatea.

Atunci când îţi pierzi concentrarea, un motiv important este faptul că nivelul de serotonină este jos. De aceea, ai nevoie de gratifică pe termen scurt, precum o prăjitură, o ieşire în oraş cu prietenii, o partidă de sex sau o seară de binging pe canapea. Şi sportul face acelaşi lucru. 

Toate acestea ajută să ofere un boost de serotonină. Atunci când nivelul tău de serotonină este sus, la fel este şi concentrarea ta. Gândeşte-te la asta şi atunci când simţi că îţi pierzi concentrarea, încearcă să rezolvi imediat cauzele. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora