Cele mai frumoase oraşe din Franţa - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai frumoase oraşe din Franţa

“Dragostea este o poezie a simţurilor”, spunea Honoré de Balzac încercând să descrie cel mai înalt sentiment uman, aşa că cei care sunt îndrăgostiţi de Franţa, ţara scriitorului mai sus amintit, ştiu prea bine cam ce înseamnă această ”poezie a simţurilor”.
Share this article

Dragostea este o poezie a simţurilor”, spunea Honoré de Balzac încercând să descrie cel mai înalt sentiment uman, aşa că cei care sunt îndrăgostiţi de Franţa, ţara scriitorului mai sus amintit, ştiu prea bine cam ce înseamnă această ”poezie a simţurilor”. Nici nu e greu să te îngrăgosteşti de această ţară care, pentru o lungă periodată de timp, a condus topul celor mai vizitate ţări din lume. Tărâmul artei, al poveştilor cu miros de lavandă, al romantismului şi extravaganţei, al unor artişti fără egal (începând cu pictorii Monet, Manet, Cezanne, Renoir şi până la cântăreţii Charles Aznavour, Édith Piaf, Celine Dion sau actorii Brigitte Bardot sau Alain Delon), Franţa ocupă un loc aparte în amintirile oricui o vizitează. Nu contează dacă mergi la Paris, Nisa, Lyon sau Marsilia, la Cannes, Bordeaux sau Strasbourg, la Monaco sau Avignon, că oricum rămâi pe veci cucerit de frumuseţile naturale, de arhitectura medievală, renascentistă sau barocă, de atmosfera de poveste pe care orice colţişor din această ţară o poate crea.

Cele mai frumoase oraşe din Franţa Foto: iStock
Cele mai frumoase oraşe din Franţa Foto: iStock

Paris
O fostă aşezare de pescari, Paris este astăzi una dintre cele mai atrăgătoare metropole ale lumii. Unul dintre primele oraşe din Europa care a adoptat iluminatul stradal, Parisul este şi locul în care au creat şi trăit scriitori şi artişti de renume, începând cu Paul Verlaine, Rimbaud, Mallarmé, André Gide, Jean Giraudoux, Picasso, Hemingway şi până la suprarealiştii lui André Breton si existentialiştii lui Sartre şi Beauvoir.

Turnul Eiffel, parcurile frumos amenajate, podurile, malurile Senei, cafenelele, nenumăratele muzee fac din Paris un oraş extravagant şi romantic, în care poveştile unor veacuri apuse se simt încă auzite iar noul îşi găseşte loc cu delicateţe. Palatul de la Versailles, Arcul de Triumf, Les Invalides, Louvru, Muzeul Orsay, Centrul Georges Pompidou, Muzeul Picasso, Muzeul Edith Piaf, Bulevardul Champs-Élysées, Rue de Rivoli, Place de la Concorde, Pigalle (Cartierul Felinarelor roşii), cu a sa faimoasa Moulin Rouge, moara de vânt luminată de neoane, unde se dansează o versiune a vechiului cancan franţuzesc – se numără printre locurile despre care se ştie că definesc farmecul Parisului. Şi dacă mai punem la socoteală că aici s-au manifestat şi unele dintre cele mai respectate case de modă ale lumii, care au impus noi direcţii în vestimentaţie şi look (Christian Dior, Channel, Yves Saint Laurent,Christian Lacroix, Chloe şi Givenchy), atunci ştim că vorbim despre unul dintre cele mai frumoase şi cosmopolite oraşe de pe Pământ.

Cele mai frumoase oraşe din Franţa Foto: iStock
Cele mai frumoase oraşe din Franţa Foto: iStock

Nisa
Cunoscută drept capitala Coastei de Azur, Nisa, cel de-al doiela oraş din Franţa ca mărime, se află, pentru mulţi, pe lista destinaţiilor preferate datorită aşezării sale spectaculoase şi a arhiteturii moştenite din perioada barocă şi din aşa numita La belle epoque (una dintre cele mai frumoase clădiri din Nisa este Hotelul Negresco, faimoasă datorită cupolei sale de culoare roz). Frumuseţile acestui oraş i-a ispirat şi pe artişti, Marc Chagall şi Henri Matisse fiind doar doi dintre cei care i-au surins farmecul în lucrări de artă ce pot fi admirate în muzeele adăpostite chiar de acest oraş: Musée Chagall, Musée Matisse, Musée des Beaux-Arts Jules Chéret, şi Muzeul de Artă Modernă. Nisa este apoi vestit pentru Carnavalul de la Nisa, ce datează încă din 1294, când contele de Provence, Carol de Anjou, “a petrecut zile vesele la Carnaval, în Nisa”.

Foto: iStock

Lyon
Daca tot vorbim de cele mai frumoase oraşe din Franţa, nu puteam uita de Lyon. Mulţi spun despre acest oraş că seamănă cu un muzeu în aer liber şi asta datorită arhitecturii ce stă mărturie celor 2000 de ani de istorie a oraşului. Ruinele din perioada romană, somptuoasele palate renascentiste, construcţiile medievale, zgârie norii, viata de noapte, faimoasele păpuşi lyoneze, pieţele antice şi festivaluri culturale sunt printre atracţiile principale ale acestui oraş, ce îmbină nemaipomenit de bine vechiul cu noul. Dacă ajugi la Nisa nu vei vrea să ratezi o vizită la muzeele sale reprezentative: Musee Historique des Tissus, Musee des Arts Decoratifs, Musee de Beaux-Arts (găzduit într-o fostă mânăstire benedictină ce datează din secolul al XVIII-lea, acesta adăposteşte o colecţie de peste 600 de piese egiptene antice, ceramică rara din Asia precum şi o importanantă colecţie numismatică, dar şi picturi de El Greco, Rembrant, Picasso sau Renoir). De asemenea, nu vei putea ocoli nici Vieux Lyon, unul dintre cele mai extinse cartiere renascentiste din Europa, Place St. Jean, cea mai veche piata din Lyon, sau Basilica Notre Dame de Fourviere, o adevărată bijuterie arhitectonică.

Foto: iStock

Cannes
Oraşul luxului şi al eleganţei, Cannes a devenit şi mai faimos graţie Festivalului Internaţional de Film de la Cannes pe care îl găzduieşte încă din 1946. Cu un climat de tip mediteranean, cu veri lungi, cu până la 12 ore de soare pe zi, şi veri blande, cu atracţii turistice interesante (muzee, plaje frumoase şi o faleză impresionanta) este lesne de înţeles de ce Cannes este una dintre cele mai populare oraşe din lume. Blevardul La Croisette – unde au păşit personalităţi precum Quentin Tarantino, Angelina Jolie, Catherine Deneuve -, Biserica Notre Dame d’Esperance, Piaţa Filmului sau Galeria de Artă Malmaison sunt locuri care-ţi dezvăluie adevăratul farmec al Cannes-ului.

Strasbourg
Situat la graniţa dintre Germania şi Franţa, acest oraş care a împrumutat din farmecul ambelor cultuiri, mai este numit şi „cetatea unde se întâlnesc drumurile”. Asociat în mare parte cu o locaţie politică (casa Parlamentului European şi a altor instituţii europene de prim rang), Strassbourg-ul este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe europene. Vestit pentru catedrala Notre Dame, în interiorul căreia se află un ceas astronomic care datează din anul 1842, pentru Piaţa Corbeau, Parlamentul sau Palatul Rohan (care găzduieşte trei muzee: Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arte Decorative şi Muzeul de Arte Frumoase), Strassbourg-ul este adorat şi pentru legendele sale (cum este cea a berzelor, care sunt, în imaginarul popular al Alsaciei, simbolul fertilităţii, motiv pentru care multe hoteluri, broderii sau restaurante din oraş au barza „cigogne” în componenţa numelui) sau a târgurile sale (Târgul de Crăciun, unul dintre cele mai lungi din Europa, care ţine mai mult de o lună).

Foto: iStock

Toulouse
Numit şi „Oraşul roz”, datorită clădirilor construite din cărămidă roşie într-o vreme în care pietrele erau greu de găsit în această zonă, Toulouse este unul dintre cele mai colorate şi vibrante oraşe europene. Situat la o oră departare de mare şi munte, aproape de graniţa cu Spania şi Andorra, Toulouse este cel de-al patrulea oraş ca mărime din Franţa, pionier al tehnologiei şi al dezvoltării aerospaţiale, centru cultural şi economic al sudului Franţei şi oraş universitar încă de la 1230 (al doilea mare centru universitar din Franţa, după Paris).
În bisericile sale vechi se pot asculta concerte de orgă, pe Canal du Midi, ce traverseaza Toulouse-ul, se poate merge la pas sau alerga, iar restaurantele sale îmbie cu specialităţi  culinare de neuitat: magret de canard, foie gras, cassoulet etc.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora