Cine este Bogdan Micu şi cum a făcut avere cel mai tânăr jurat de la Imperiul Leilor
Noul sezon al emisiunii Imperiul Leilor a venit cu schimbări importante în rândul investitorilor, doar Dragoş Petrescu şi Mohammad Murad păstrându-şi locurile din vechiul sezon. Au venit, în schimb, pe fotoliile juraţilor Cristina Bâtlan, fondatoarea Musette, Dan Şucu, fondatorul Mobexpert şi un nume mai puţin cunoscut românilor, Bogdan Micu. Nu e de mirare că mulţi au vrut să ştie cine este Bogdan Micu şi ce îl recomandă pentru locul în emisiune.
Cine este Bogdan Micu – Drumul de la viaţa la sat la primii bani câştigaţi în copilărie
Tânărul de 36 de ani este acum un antreprenor cu afaceri de peste 1,5 miliarde de euro, voluntar şi activist de mediu şi fost consilier în Guvernul Cioloş. Dar Bogdan Micu n-a ajuns aici nici printr-un noroc chior, nici cu ajutorul părinţilor.
Bogdan Micu s-a născut şi şi-a petrecut copilăria, până în preadolescenţă, într-un sat din Braşov. Cu o mamă inginer chimist şi tatăl, profesor de istorie, Bogdan a avut un exemplu clar despre necesitatea studiilor în viaţa unui om. A avut însă şi libertatea de a bate câmpurile de lângă casă cu praştia în mână. Timid, liniştit, nu obişnuia să atragă atenţia asupra lui. Când însă o fată pe care o plăcea a fost ţinta răutăţilor unui coleg de şcoală, n-a stat pe gânduri şi i-a sărit imediat în apărare. A fost momentul în care şi-a dat seama că atitudinea face diferenţa, că poate schimba lucrurile doar prin acţiune directă şi că asta modifică şi felul în care este privit de către cei din jur.
Odată cu această descoperire, Bogdan Micu a început să fie mult mai atent la ceea ce se întâmpla în el şi cu el. Aşa a aflat şi că îi place să vândă lucruri altora. A început cu ce era cel mai la îndemână: suprizele Turbo. Odată cu vânzarea şi-a dat seama că mai are o calitate mare: este foarte bun la negocieri, ceea ce îl făcea să vândă mai mult şi mai bine pentru că anticipa, ca la şah, mişcările celui din faţa lui.
În clasa a V-a s-a mutat la şcoală în Braşov, aşa că făcea zilnic naveta din satul natal în oraş. Cum părinţii i-au spus încă de la bun început că nu au bani să-i cumpere lucrurile pe care şi le doreşte, Bogdan a făcut cunoştinţă şi cu riscul. Folosea banii de transport ca să îşi cumpere ce-şi dorea şi negocia cu controlorii ca să îl ierte de amendă. Nu funcţiona mereu, aşa că a învăţat să îşi pună deoparte şi banii pentru amendă.
Cine este Bogdan Micu – Primii bani, primele pericole şi primele eşecuri
Cu cât creştea, cu atât începea să îşi dorească şi lucruri mai scumpe, aşa că atunci îşi oferea serviciile localnicilor: tundea iarba, săpa şanţuri şi reuşea astfel să câştige banii de care avea nevoie. Nu pentru adidaşi de firmă sau ochelari la modă, ci pentru echipament de căţărat. Descoperise plăcerea acestui sport care însă nu era deloc ieftin. La 18 ani s-a apucat să vândă ghete de căţărat, ghete care însă erau făcute neoficial, în fabrică, din resturile rămase. I-a mers bine o vreme până când proprietarul unui magazin l-a ameninţat că îl dă pe mâna poliţiei. A fost momentul în care şi-a dat seama că banii şi afacerile trebuie făcute cu responsabilitate, aşa că şi-a scos din cap ideea de a mai câştiga ceva ilegal.
Cine este Bogdan Micu – Tânărul antreprenor pasionat de mediu şi binele celor din jur
Nu i-a dat însă nicio clipă prin cap să renunţe la afaceri, iar imobiliarele sunt cele care i-au adus rapid câştiguri substanţiale. A continuat să investească în tot ceea ce i se părea interesant, până în 2010, când în urma unor investiţii neinspirate şi a unor parteneri de afaceri neserioşi, peste care criza economică a venit să îşi pună bocancul şi mai apăsat, a pierdut aproape tot. A avut un an greu, în care nu reuşea să îşi dea seama ce trebuie să facă mai departe. S-a înscris până la urmă la un program de leadership, iar discuţiile cu oamenii pe care i-a întâlnit acolo au fost cele care l-au aşezat şi l-au făcut să îşi dea seama ce vrea şi ce poate.
Are acum afaceri în domeniul energiei verde în mai toată lumea, din Europa până în Statele Unite ale Americii, Canada şi Chile. A investit însă şi în companii din alte domenii de activitate, precum comerţ, banking, IT, construcţii sau săli de sport. În acelaşi timp este foarte activ în zona de voluntariat în zona de mediu. Bogdan Micu este cel care a pus bazele aplicaţiei Inspectorul Pădurii, cea cu ajutorul căreia oricare dintre noi puteam verifica dacă un transport de lemne este sau nu legal. A făcut parte din guvernul interimar al lui Dacian Cioloş, ocupând funcţia de consilier în Ministerul Mediului, unde a avut ca scop acelaşi lucru: reducerea defrişărilor de păduri. A fost parte a echipei care a coordonat achiziţiile internaţionale de echipamente sanitare ale României după declanşarea pandemiei de coronavirus şi are un ONG dedicat ajutorării victimelor traficului de persoane. Deşi timpul liber este extrem de limitat, Bogdan Micu spune că a acceptat rolul de investitor la Imperiul Leilor ca să promoveze antreprenoriatul în rândul tinerilor din România şi că succesul poate veni şi în tinereţe dacă eşti dispus să munceşti mult şi să îţi asumi riscuri.