Cupa Mondială de Ştiucă - Holbina – Trei Bibani 2016 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Aflată la a doua ediţie, Cupa Mondială de Ştiucă s-a desfăşurat între 21 şi 22 mai în complexul turistic Holbina – Trei Bibani, aflat la marginea Razelmului. Este o competiţie de pescuit din barcă, destinată echipelor de doi pescari. Specia care punctează în acest gen de concurs este ştiuca, clasamentul fiind realizat în urma cumulării celor 15 centimetri de ştiucă, cele mai mari prinse de fiecare echipă în cele doua manşe de concurs. O relatare de la faţa locului de la Mălin Muşătescu.

Cupa Mondială de Ştiucă a adus la startul competiţiei 21 de echipe din 10 ţări. Este de amintit aici că una dintre echipele Cehiei a avut componenţă mixtă, semn că pasiunea pescuitului face victime şi în rândul sexului frumos.

Competiţia a adus la linia startului campioni mondiali en-titre şi vicecampioni mondiali, loturi naţionale de pescuit la răpitor din barcă, echipe sponsorizate de cele mai grele nume ale industriei echipamentelor de pescuit.

Evenimentul a fost organizat în două manşe: prima s-a dovedit a fi un adevărat maraton de ştiucă care a durat 13 ore, în care au punctat cele mai mari 10 ştiuci, iar a doua a fost o manşă scurtă, de doar 7 ore, cu doar cinci ştiuci punctabile (cele mai mari).

Cum concursul s-a desfăşurat în regim catch & release, toate ştiucile capturate au fost eliberate. Trebuie menţionat că nu au punctat decât ştiucile care au reuşit să părăsească în condiţii de supravieţuire locul oficial de măsurătoare. Anul acesta nu s-a înregistrat mortalitate în rândul ştiucilor capturate în timpul concursului, ceea ce demonstrează că acest gen de pescuit este o activitate sustenabilă în Delta Dunării.

Prima manşă a fost extrem de solicitantă pentru pescarii care au pescuit sâmbătă (21 mai) în prima zi de Pikechallenge, chiar dacă toate echipele prezente la Holbina – Trei Bibani au o experienţă competiţională de invidiat. După cele 13 ore epuizante de pescuit, ore lungi în care ştiucile s-au arătat destul de… reticente la cântecele de sirenă ale nălucilor, doar 8 echipe din 21 au reuşit să prindă toate cele 10 ştiuci care intrau în punctele primei manşe (care întruneau numărul de centimetri).

Astfel, s-a format un pluton fruntaş destul de compact, care oferea deja o idee despre favoriţii celei de a doua manşe. Echipele care au reuşit cele 10 ştiuci au fost StrikePro Suedia (Stefan Trumsted / Gordon Henriksen), StrikePro România (Andy Arif / Bogdan Doncea), Fox Rage Franţa (Kevin Hernandez / Sylvain Legendre), Daiwa Franţa (Alain Maragou / Jerome Laval), Cehia 1 (Koudelka David / Koudelka Tomas), Telekom Hmalaya (David Neacşu / Ionuţ Ioniţă), Givadi România (Richard Pavel / Dorin Popa), Rapala România (Emil Grecu / Lucian Constantin).

Cea mai mare ştiucă a fost prinsă de echipa Givadi România, o captură de 98 cm care a şi păstrat titlul de „captura întregului concurs”.

Clasamentul Manşei 1 a fost următorul: locul 1 – Telekom-Himalaya (737 cm /10 ştiuci), locul 2 – Givadi România (748 cm /10 ştiuci), locul 3 – Fox Rage România (737 cm /10 ştiuci), locul 4 – Strikepro România (702 cm /10 ştiuci), locul 5 – Strikepro România (701 cm /10 ştiuci), locul 6 – Daiwa Franţa (687 cm /10 ştiuci), locul 7 – Rapala România (679 cm /10 ştiuci), locul 8 – Cehia 1 (664 cm /10 ştiuci).

A doua manşă, o manşă mai scurtă – de 7 ore, în care au punctat doar primele 5 ştiuci, nu a produs mari surprize. Lupta a fost strânsă, dar echipele care au reuşit cele mai bune capturi în prima zi, au reuşit să menţină relativ acelaşi ritm de pescuit. Unele echipe au avut şi un pic de ghinion, căci au fost ştiuci prinse şi apoi scăpate în timp ce erau fotografiate (ca în cazul echipei Strikepro Suedia).

Clasamentul Manşei 2 a fost următorul: Daiwa Franţa (384 cm /5 ştiuci), locul 2 – Givadi România (382 cm /5 ştiuci), locul 3 – Telekom-Himalaya (377 cm /5 ştiuci), locul 4 – Rapala România (354 cm /5 ştiuci), locul 5 – Fox Rage Franţa (351 cm /5 ştiuci), locul 6 – Salmo Ucraina (344 cm /5 ştiuci), locul 7 –  Strikepro România (341 cm /5 ştiuci), locul 8 – Strikepro Suedia (289 cm /4 ştiuci).

Dacă am încerca să definim într-un singur cuvânt cea de-a doua ediţie a acestui Pikechallenge, acesta ar fi „revanşa”, asta pentru că anul trecut pe cea mai înaltă treaptă a podiumului s-a aflat echipa Daiwa Franţa, iar pe următoarele două locuri Rapala România şi respectiv Strikepro România.

Anul acesta putem spune că românii şi-au luat revanşa, dar şi că francezii au venit cu o nouă echipă foarte puternică în această competiţie – Fox Rage.

Clasamentul Cupei Mondiale de Ştiucă de anul acesta a fost următorul:

1.      Telekom Hymalaia – David Neacşu – Ionuţ Ioniţă

M1: 773 cm, loc 1 / M2: 377 cm, loc 3 / Total 1150 cm

2.      Givadi România – Dorin Popa – Richard Pavel

M1: 748 cm, loc 2 / M2: 382 cm / Total 1130 cm

3.      Fox Rage Franţa

M1:737 cm, loc 3 / M2:351 cm, loc 5 / Total 1088 cm

La doar 17 cm de… podium s-a situat echipa Daiwa Franţa, echipa care a câştigat acest trofeul la prima ediţie. Românii de la Strikepro s-au situat pe locul 5, după ce anul trecut reuşeau un meritoriu loc 3.

Şi anul acesta, câştigătorii trofeului de la Holbina – Trei Bibani au intrat în posesia premiului de 6000 euro, iar echipa care a reuşit cea mai mare captură a concursului a câştigat 1000 euro..

Fiind prima Cupă Mondială de Ştiucă organizată în România, Pikechallenge demonstrează că este o competiţie cu un potenţial promiţător, care pe lângă faptul că promovează pescuitul sportiv în Delta Dunării, atrage atenţia asupra acestei minunate Rezervaţii a Biosferei, unică în Europa.

Complexul de 1200 de hectare de la Holbina a demonstrat, încă o dată, că este probabil una dintre cele mai importante piste de concurs din Europa, un loc mirific care este cu siguranţă Edenul pescarilor de ştiucă. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora