Decorarea casei în stil vintage, o provocare frumoasă! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Decorarea casei în stil vintage, o provocare frumoasă!

Pentru obținerea stilului vintage se  folosesc materiale naturale precum lemnul, mai rar piatra și elementele forjate, țesăturile naturale. Întregul interior trebuie să arate ca și cum ar fi fost  proiectat cu câteva decenii în urmă, fără însă a lăsa impresia de demodat.
Share this article

Decorarea casei în stil vintage pare să adune tot mai mulți adepți. Tendințele în design interior se modifică de la un an la altul, însă, stilul vintage pare să nu se demodeze niciodată. Vorbim de stilul vintage cu gust care trebuie combinat într-o proporție perfecta cu cel modern pentru un rezultat de excepție.

Dar, să lăsăm experții să vorbească. Pentru asta le-am pus câteva întrebări designerilor Cristina Căpitanu și Elena Oancea, cele două artiste ce reprezintă Lemon Interior Design.

Cristina Căpitanu și Elena Oancea

Ce înseamnă design vintage într-o locuință?

Înseamnă utilizarea mobilierului vechi sau învechit artificial în  contextul unor decoruri moderne, contemporane. Acest aspect se obține atunci când abraziunea, crăpăturile din structura lemnului reușesc să imprime casei o amprentă nostalgică și să creeze o atmosferă de pace, relaxare și confort. Pentru obținerea stilului vintage se  folosesc materiale naturale precum lemnul, mai rar piatra și elementele forjate, țesăturile naturale. Întregul interior trebuie să arate ca și cum ar fi fost  proiectat cu câteva decenii în urmă, fără însă a lăsa impresia de demodat, acest lucru putând fi obținut prin amprentarea mobilierului cu piese inspirate din tendințele modei  ultimelor decenii. Tocmai de aceea, stilul vintage este destul de greu de obtinut, presupunând un echilibru bine calculat între vintage si actual. Nu este deloc greu de  înțeles – în aceste condiții – de ce iubesc atât de mult oamenii designul vintage. Întotdeauna oamenii vor găsi fascinantă această întrepătrundere a trecutului cu prezentul și viitorul și vor simți nevoia de a-si aduce omagiul pentru estetica elegantă a trecutului.

Ce se decorează mai ușor vintage: o casă mai mare sau una mai mică?

Când găsiți antichități care se potrivesc  în geometria casei, transormați-le în punctul focal al camerei, lucru care vă va ajuta să setați tonul pentru restul designului. Un punct focal este primul lucru de care sunt atrași ochii unei persoane atunci când intră într-un spațiu. Acesta ar fi un tips pentru decorarea unei case mai mari, în timp ce pentru  locuințele de dimensiuni mai mici, elementele decorative  ar fi  o alegere solidă:  o oglindă  sau o piesă de artă de perete, covoarele bine păstrate reprezintă o opțiune bună de ținut minte.

Care ar fi primele 3 elemente de design vintage ce nu ar trebui să lipsească?

  •     Materialele naturale: țesături din lemn și tapițerie;
  •     Fragmentele, zgârieturile, fisurile vor arăta organic;
  •     Elementele forjate, sculpturile din lemn, armăturile din bronz sau din alamă sunt, de asemenea, relevante;
  •  Mobilier de epocă: un dulap, noptiere și mese de cafea cu sertare și mânere sculptate, canapea cu cadru din lemn și picioare rotunjite, sculptate.
  •  Șervețele decorative din dantelă vor arăta organic pe masă și noptiere.
  • Decorarea în stil vintage implică  flori (atât flori naturale, cât și pe țesături, imprimeuri, materiale). Cele naturale pot fi dispuse în încăperi în vase din ceramică sau din sticlă.
  • Lucrurile de epocă (cutii muzicale, ceasuri antice, lămpi vechi și candelabre, piepteni de păr, sfeșnice, vase, cărți, cadre, figurine) vor ajuta la crearea unei atmosfere speciale.

Se poate combina vintage cu modern în aceeași casă?

Când se amestecă și se potrivesc elementele de design moderne și vintage  consistența este cheia succesului. Dacă nu sunteți un fan al unor stiluri cu adevărat eclectice, veti  dori ca produsele  contemporane/moderne și obiectele dumneavoastră vintage să se potrivească bine împreună. Pentru asta trebuie să vă asigurați că se regăsesc detalii similare în întreaga cameră, astfel încât spațiul să fie atât coerent amenajat, cât și intenționat.

Care e limita dintre vintage cu stil și vintage de anticariat?

Vintage cu stil trebuie să reflecte coerență, echilibrul dintre vechi  (si aici ne referim la maximum  câteva decenii vechime) și actual, o îmbinare în proporții perfecte.

Vintage de anticariat – vorbim de piese foarte, foarte vechi, utilizate exclusiv în amenajări,  fără prezența  elementelor  actuale, fără notă de contemporan, prezent.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora