Despre ce vorbesc filmele străine nominalizate la Premiile Oscar - LIFE.ro
Mergi la conținut

Despre ce vorbesc filmele străine nominalizate la Premiile Oscar

Premiile Oscar de anul acesta au părut a fi un manifest pentru egalitate de şanse, drepturile femeilor, dar şi o luptă pentru respect şi toleranţă. În acest an, majoritatea filmelor nominalizate au tratat subiecte cu iz activist, de la lupta împotriva rasismului, la egalitatea de şanse între genuri sau la libertăţile şi responsabilităţile presei.
Share this article

Premiile Oscar de anul acesta au părut a fi un manifest pentru egalitate de şanse, drepturile femeilor, dar şi o luptă pentru respect şi toleranţă. În acest an, majoritatea filmelor nominalizate au tratat subiecte cu iz activist, de la lupta împotriva rasismului, la egalitatea de şanse între genuri sau la libertăţile şi responsabilităţile presei.

Iar această politică nu se regăseşte doar în cazul filmelor nominalizate la cea mai importantă categorie, ci la toate peliculele prezente în gală. Aşadar, filmele din cadrul categoriei de film străin se înscriu, la rândul lor, în acelaşi trend. Sau cel puţin câştigătorul este clar un film manifest, cu un subiect sensibil, dar foarte ,,la modă”.

A Fantastic Woman (Chile)

Câştigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin, filmul chilian spune povestea de dragoste dintre tânăra Marina şi mai vârstnicul Orlando. Ea este o chelneriţă cu aspiraţii de cântăreaţă. El deţine o companie de imprimări. Ajunşi acasă după ce au sărbătorit ziua de naştere a Marinei, lui Orlando i se face rău şi moare la urgenţe. Familia lui se împotriveşte ca ea să fie prezentă la funerarii pentru că Marina este o femeie transgender.

Filmul a fost în competiţia Festivalului de Film de la Berlin. Şi o aduce pe actriţa Daniela Vega în lumina marilor reflectoare de peste ocean. Probabil o s-o mai vedem pe aceasta în multe producţii începând cu acest an.

The Square (Suedia)

Satira scrisă şi regizată de suedezul Ruben Östlund vorbeşte despre controversele iscate de un performance în cadrul unei galerii de artă. Filmul a fost inspirat de un fapt real: o operă realizată de regizorul filmului şi produsă de Kalle Boman. Propunerea Suediei pentru Oscarurile din acest an, The Square este o co-producţie Suedia, Germania, Franţa şi Danemarca, filmat în Gothenburg, Stockholm şi Berlin.

Filmul a câştigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost primit foarte bine atât de public, cât şi de critici. Iar actriţa din The Handmaid’s Tale, Elisabeth Moss, joacă rolul principal.

The Insult (Pakistan)

Propunerea Pakistanului a ajuns pe lista scurtă a Premiilor Oscar. The Insult spune povestea conflictului dintre libanezul Christian Tony (Adel Karam) şi refugiatul palestinian Yasser (Kamel El Basha) care a pornit în urma unui schimb de replici mai aprins dintre cei doi. Totul degenerează, ajungându-se şi la violenţă. Iar în final, cei doi decid să îşi rezolve conflictul în tribunal, fapt ce atrage atenţia unei întregi ţări.

Filmul a concurat în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, acolo unde Kamel El Basha a câştigat premiul Volpi Cup pentru Cel mai bun actor.

Loveless (Rusia)

Câştigătorul premiului Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Loveless spune povestea unui cuplu a cărui relaţie şi-a pierdut orice urmă de afecţiune sau de iubire. Aceştia sunt nevoiţi să fie din nou împreună atunci când singurul lor copil dispare.

Loveless este făcut de acelaşi regizor, Andrey Zvyagintsev, al unui al succes rusesc, Leviathan. Filmat în Moscova, filmul a fost realizat cu suport din partea unor organizaţii internaţionale, după ce guvernul rus şi-a retras, în 2014, după Leviathan, orice sprijin pentru Zvyagintsev.

On Body and Soul (Ungaria)

După Son of Saul care a câştigat trofeul pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar din 2016, Ungaria este din nou pe lista foarte scurtă a acestei categorii, de data acesta cu pelicula On Body and Soul. Filmul scris şi regizat de către Ildikó Enyedi a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut.

On Body and Soul spune povestea dintre Endre şi Mária. Cei doi lucrează împreună într-un abator şi au acelaşi vis în fiecare zi: sunt căprioare şi se întâlnesc într-o pădure. Realizează acest lucru atunci când, în compania în care lucrează, este realizată o investigaţie de către un psiholog. Endre este CFO, iar Mária este un inspector al calităţii. Iar cei doi încearcă să îşi găsească aceeaşi bucurie din vis şi în viaţa reală.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora