Fetele din nou pe val - kiteboarding la feminin - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fetele din nou pe val - kiteboarding la feminin

Share this article

Dacă ţi-a atras atenţia de curând o adunare de pânze mari şi colorate care brăzdau cerul, atunci ai putut admira o întâlnire a pasionaţilor de kiteboarding. Sportul acesta, relativ nou a început să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi în România şi să ia cu asalt plajele, dar şi vârfurile munţilor. Presupune utilizarea forţei eoliene pentru deplasare şi poate fi practicat pe apă, zăpadă sau iarbă cu ajutorul unui zmeu (kite) şi al unei plăci speciale în funcţie de suprafaţa aleasă. Poţi, aşadar, să te bucuri de senzaţiile tari mai tot timpul anului, schimbând doar placa şi asortând ţinuta sezonului.

Deşi pare complicat la prima vedere, kiteboardingul nu este un sport exclusiv masculin, el putând fi practicat cu uşurinţă şi de doamne sau domnişoare, iar numărul tot mai mare de fete din comunitatea de kiteboarding o dovedeşte cu prisosinţă.

Am stat de vorbă cu câteva practicante de kiteboarding din România pentru a afla câte ceva despre motivaţia care le-a determinat să descopere acest sport şi despre avantajele pe care le văd în practicarea lui. Am aflat de la acestea că pentru a face primii paşi în kiteboarding e recomandat să apelezi la un instructor certificat. Acesta îţi va pune la dispoziţie tot echipamentul necesar, o metodă de învăţare adaptată nevoilor tale şi, evident, va face tot procesul de învăţare mai rapid şi mai plăcut, la urma urmei e un sport extrem, iar riscurile, deşi prezente, pot fi uşor evitate.

Fetele ne-au mai spus că pentru practicarea kiteboardingului nu ai nevoie de forţă fizică, ci de o bună coordonare şi de un mental puternic, ori astea sunt exact calităţi pe care doamnele le au din belşug. Odată deprinse informaţiile şi practicile de bază, kiteboardingul deschide o poartă către o nouă lume, după cum rezultă unanim din cele povestite de practicante.

Gabriela: „La mine, experienţa cu kite-ul a avut o motivaţie care s-a schimbat, a început de la dorinţa de a învăţa un sport cool, dar în momentul în care am început a devenit o metodă de conectare – conectare cu mine, cu natura (semnele vântului, apa), cu zmeul (the only thing that mattered), dar şi cu ceilalţi (comunitatea, care e specială prin spiritul de apropiere, ajutor, prietenie)”.

Ana: „Kite-ul este pe primul loc dintre multele mele hobby-uri…. dar am avut alte priorităţi anul acesta şi am vrut să fac ‘a la carte’ Ironman-ul! Am început în 2010 ca un om curios… ştiam cum stă treaba cu wakeboard-ul, dar nu ştiam cum stă treaba cu zmeul… la început mi s-a părut distractiv! Abia în 2013 am început să progresez datorită unor prieteni şi din acel moment am dat de ‘gust’ lui adevărat! Kiteboarding-ul pentru mine este un sport plin de energie pozitivă… când sunt în acţiune trăiesc un moment prezent, sunt acolo, sunt eu cu mine şi cu toată libertatea de care am nevoie! Este un sport greu de practicat, trebuie să mergi mereu după vânt şi după soare, ceea ce înseamnă timp şi bani! Am trecut de nivelul de amatori, am încercat să avansez cu trick-urile de bază, dar cu cât învăţ mai multe, cu atât îmi doresc să dedic mai mult timp acestei pasiuni, iar voinţa, ambiţia şi plăcerea de a practica acest sport sunt puternice! Continui acest sport pentru că iubesc soarele, vântul, călătoriile, oamenii pe care îi cunosc şi cu care împărtăşesc aceleaşi pasiuni!”

Sonia: „Am început pentru că pe atunci nu aveam unde să fac surf în Romania. Nu mi s-a părut greu şi continui pentru că m-am îndrăgostit de sportul ăsta, mă motivează libertatea şi infinitatea posibilităţilor de progres.”

Ana Maria: „Am început din întâmplare, am mers cu un grup de prieteni într-un loc unde se făcea kite. La început a fost foarte dificilă coordonarea mâini-picioare-val-Kite, dar după waterstart am avut senzaţia ca plutesc. Continui pentru ca îmi place sa zbor”.

Oana: „Kiteboardingul m-a provocat să învăţ ceva nou. Când eram în şcoală şi nu îmi ieşeau lucrurile aşa cum trebuia, am aflat adevăratele motive pentru care am şi ales să continui, să nu fie doar o aventură de o vară: am (re)descoperit o stare de armonie, de a simţi libertate şi bucurie împreună cu oameni frumoşi cu care călătoresc în locuri deosebite (şi cu vânt!)”. 

Din ce spun fetele de mai sus este uşor de intuit că acest sport are multiple beneficii, atât de ordin fizic, cât şi emoţional. Fiind înainte de toate un sport, practicarea sa îţi garantează un tonus muscular mai bun, datorat exersării tuturor grupelor de muşchi (picioare, braţe, abdomen, umeri etc). Astfel, dacă eşti în căutarea unei alternative la sportul indoor, kiteboarding-ul s-ar putea să fie exact ce ai nevoie!

Alături de avantajele unui trup mai sculptat, merită menţionate şi avantajele pe care le practicarea acestui sport le poate avea asupra stării de spirit. La sfârşitul fiecărei sesiuni de kiteboarding ai o stare mentală mai bună, eşti mai relaxată, cam ca la sfârşitul unei ore de meditaţie.

În plus, eşti parte a unei comunităţi vesele, pozitive, de oameni aflaţi mereu în mişcare, în căutarea valului, soarelui şi a vântului. Şi ce poate şi mai bine decât să îţi petreci vacanţele şi celelalte zile libere la malul mării sau pe munte, în aer liber, curat. Ai un motiv în plus să călătoreşti mai mult şi în locuri exotice în căutarea plajei ideale pentru kite.

Iar făcând kiteboarding nu te poţi plictisi, pentru că acesta este un sport în care progresezi continuu, nici un val nu seamănă cu altul şi nu poţi spune vreodată că ai făcut tot ce puteai face, evoluţia este permanentă.

Iar poare cele mai convingător motiv să te apuci de kiteboarding este faptul că aceasta este una dintre cele mai la îndemână modalităţi de a zbura. Până la urmă, zborul este marele vis al omenirii aşa că hai: ce mai aştepţi, caută repede o destinaţie de vacanţă unde să poţi descoperi această pasiune!

Şi dacă vrei să ştii că începi cu bine, caută Scoala Prorider. Cei de aici organizează anual o tabără exclusiv pentru fete, fiind singura de acest tip din ţară! Poţi să îţi notezi deja în calendar că în luna august 2017 te poate surprinde cu o experienţă inedită de kiteboarding. Dacă vrei să încerci sportul mai devreme, consultă pagina lor de Facebook  pentru a profita şi de celelalte evenimente pe care le organizează, în România sau peste hotare.

Şi o motivaţie în plus, un film care să te facă să visezi cu ochii deschişi. 

;

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora