Fondatorul VISA și viziunea unui business de trilioane de dolari
Dee Hock este fondatorul VISA, cel mai important jucător în industria cardurilor de credit. El a creat acest business care din 1970 a crescut cu peste 10000%. Și continuă să crească cu 20 de procente în fiecare an, să opereze în peste 200 de țări în întreaga lume, cu 22 de mii de bănci membre și 750 de milioane de clienți, dar și cu tranzacții anuale de peste 1,25 trilioane de dolari.
Dee Hock a fost fondatorul VISA și directorul coordonator al Chaordic Alliance, al cărui scop este de a dezvolta, disemina și implementa noi concepte de organizare. Pe lângă toate acestea, Dee Hock mai este cunoscut drept autorul unui best seller, „Birth of the Chaordic Age”. El a intrat în Business Hall of Fame în 1991 și a primit aceeași distincție a revistei Money în 1992.
Fondatorul VISAși drumul de la viziune la business
Totul a început la finalul anilor ’60, când industria cardurilor de credit se afla la un pas de catastrofă. Predecesorul sistemului VISA – BankAmericard – primul card de credit și un serviciu destul de rentabil la nivel mondial al Bank of America, s-a confruntat cu un produs concurențial format din cinci bănci californiene, pe care l-au numit MasterCharge. Bank of America a răspuns, francizând BankAmericard la nivel național.Alte bănci mari au răspuns rapid în ceea ce privește propriile carduri și au francizat sistemul. Până în 1968, industria a ajuns să se autodistrugă.
La întâlnirea de urgență, un anumit Dee Hock, pe atunci un vicepreședinte în vârstă de 38, la o bancă acreditată Bank of America din Seattle, s-a ridicat și a sugerat să se găsească o metodă pentru a studia problemele mai sistematic. Participanții au format imediat un comitet și l-au numit pe Hoock președintele lui.
Întorcându-ne și mai mult în trecut, Dee Hock (născut în 1929) era un băiat de la munte, autodidact, cu un respect profund față de individ și de munca grea, ce își câștigase cu greu simțul valorii de sine. Înainte de a ajunge la banca din Seattle, a lucrat la alte trei companii financiare, de unde a plecat din cauza ororii sale față de organizațiile ierarhice, de control, tot ceea ce înăbușe orice creativitate și inițiativă. La momentul respectiv și-a promis că va crea cândva o organizație absolut diferită.
Așa că a profitat de șansa ce i s-a ivit. În iunie 1970 controlul sistemului BankAmericard a trecut în slujba unei entități noi, National BankAmericard INC. (mai târziu VISA Internațional). Iar CEO al acestei noi entități a fost numit Dee W. Hock. Noua organizație era cu adevărat diferită – o societate cu statut de membru non-profit, cu drept de proprietate sub formă de drepturi de participare netransmisibile.
Autoritatea, inițiativa, luarea deciziilor, profitul, toate erau decise de membrii organizației.
Băncile participau la o operațiune comună de compensare, sistemul împăca toate conturile și se asigura de plata comercianților pentru fiecare achiziție, tranzacțiile erau șterse între bănci și clienții erau facturați. În loc să restricționeze ceea ce membrii puteau face, Dee Hock i-a încurajat să devină competitivi și să inoveze cât mai mult cu putință: „membrii sunt liberi să creeze, să stabilească prețuri, să scoată pe piață și să marketeze propriile produse sub numele VISA”, spunea el.
VISA a fost numită „o corporație al cărui produs este coordonarea”. Compania a crescut în mod fenomenal în timpul anilor ’70, de la câteva sute de membri, la zeci de mii și a surclasat MasterCard, cel mai mai mare jucător din lume în acel moment.
Fondatorul VISA între haos și ordine
În mai 1984, la vârsta de 55 de ani, Hock a demisionat de la VISA și a devenit foarte activ în dezvoltarea de noi modele de organizații sociale și de business care nu sunt nici rigide, nici anarhice, un mix pentru care a folosit termenul „chaordic”. ”Chaordic” este un hibrid între două cuvinte: chaos și order (haos și ordine).
Hock a folosit termenul pentru a descrie orice organizație, sistem sau business care „se auto organizează, auto-guvernează, care se poate adapta, este nelineară și complexă și care combină în mod armonios caracteristicile haosului și ordinii”.
VISA a fost o companie chaordică. În timp ce alte companii de credit card sunt deținute de o singură companie sau de câteva bănci, VISA este deținută de mii de bănci care la rândul lor sunt clienți VISA.
Ideea de „organizație chaordică” este inseparabilă de credința lui Hock că „orice organizație, indiferent de cât de bine a fost construită, este la fel de bună ca oamenii care trăiesc și lucrează pentru ea”. În acest fel performanța organizației este determinată de abordarea managementului ales de lideri.
Dee hock obișnuia să spună că „banii nu motivează nici cei mai buni oameni, nici ce e mai bun în oameni. Pot mișca corpul și pot influența mintea, însă nu pot atinge inima și nu pot mișca spiritul…”
Fondatorul VISA afirma că rolul principal al liderilor primari este acela de a elibera haosul talentului, al impulsului, al valorilor și al pasiunii, pe care fiecare persoană îl are în interior și acela de a crea condițiile prin care atât individul, cât și organizația pot evolua și reuși.
Astăzi, la vârsta de 91 de ani, deși s-a retras undeva unde se poate ocupa cu grădinăritul, oricând răspunde chemărilor, atunci când e nevoie de el. Oricând are ceva de spus legat de structura și buna funcționare a unei organizații și are un blog pe care își împărtășește opiniile și gândurile ce uneori iau forma unor articole pentru cele mai prestigioase reviste de business.
În CV-ul de pe site-ul său, spune că, din 1991, de când s-a retras la țară, se consideră proprietar de fermă, pustnic, student și filosof.