Karpatia Horse Show 2018, un regal al eleganței pe Domeniul Cantacuzino
Acesta este de altfel, demersul și dezideratul organizatorilor Karptia Horse Show, un eveniment hipic ce se aflădeja la cea de-a cincea ediție și se desfășoară pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova: își propune să dovedească că în 2018 echitația face parte din lifestyle-ul contemporan!
Karpatia Horse Show este un eveniment unic în sudul-estul Europei, prin simplul fapt că îmbină două concursuri internațional de nivel 3*: Concurs Complet Internațional 3* (CCI 3*) și Concurs Internațional de Atelaje cu doi cai 3* (CAI 3) la care au participat anul acesta călăreți români și străini, 150 de cai, maeștri în artă ecvestră, arbitrii internaționali și driveri de atelaje.
Probele concursului
Pentru cei mai puțin cunoscători în ale călăriei, Concursul Complet se compune din trei probe care se desfășoară în decursul a trei zile: dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole, făcând apel la o multitudine de aptitudini, atât din partea călărețului, cât și din partea calului (care de cele mai multe ori este antrenat pentru toate trei probele): măiestrie, disciplină, rezistență, viteză. Cel mai intens moment este proba de cross-country. Această probă se desfășoară pe o distanță de până la 6.000 de metri, cu obstacole fixe care reproduce cele din natură: buturugi, bălți, bariere, șanțuri, movile, râpe.
Evident, pentru a urmări proba de cross-country, publicul trebuie să se deplaseze pe tot traseul pe care îl parcurg călăreții, plimbându-se de la un obstacol la altul, pentru a putea vedea cel puțin un concurent, evoluând în dreptul fiecăruia dintre ele. Alternativ, spectatorii pot, de asemenea, alege unul dintre cele mai spectaculoase obstacole – de obicei apă- instalându-se în preajma lor pentru a vedea cum evoluează diferiții călăreți. Plimbarea de la un obstacol la celălalt este liberă, cu condiția de a respectă comenzile oamenilor de ordine care delimitează parcursul călăreților.
Domeniul Cantacuzino, bijuterie arhitecturală
Urmărind participanții la această proba, publicul a putut admira măreață ruină a “Micului Trianon” care domină întregul domeniu prin romantismul ei și care a avut că model două bijuterii ale arhitecturii franceze din secolul XVIII (Micul și Marele Trianon de la Versailles), clădit la începutul veacului trecut de către proprietarul domeniului, Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent al celebrei familii bizantine care a dat României, de-a lungul timpurilor, domnitori și oameni politici. Realizat de către marele architect român Dimitrie Berindey și plasat pe elegantul domeniu de 120 de hectare, proiectul edificiului că fost lăsat monument istoric de patrimoniu.
“Față de Domeniu Cantacuzino avem un respect și o datorie, din acest motiv vrem să îl facem cunoscut publicului doar prin activități de o anumită ținută, precum Karpatia Horse Show și să promovăm istoria și patrimonial acestui loc. Din acest motiv, am instalat panouri pedagogice cu istoria domeniului, a familiei care are rădăcini în Bizanț, dar și cu viitorul a ceea ce am vrea să realizăm aici, dacă am putea consolida ruină. Toate biletele pe care le-am vândut la Karpatia Horse Show sunt destinate acestei cauze ”, a spus Irina Bossy–Ghika, moștenitoarea Domeniului Cantacuzino, administrat de Fundația Cantacuzino Florești.
Parada ogarilor
Poate cel mai așteptat moment al evenimentului, a fost deja tradiționala paradă a eleganței, unde au defilat doamne și domni care s-au adaptat dresscode-ului evenimentelor ecvestre, însoțiți de ogari superbi și mașini de epocă, puse la dispoziție de Clubul Morgan Sports Car România. Un alt moment de referință a fost lansarea brand-ului de pălării, DeCorina Hats, ce a lansat cu această ocazie colecția “Warriors”. Clasică defilare pe podium a fost înlocuită de o paradă călare, modelele fiind concurenți în probele de echitație ce au purtat pălării în culori vibrante și modele atipice.
În premieră, la Karpatia Horse Show a fost amenajată și o zonă dedicată eleganței vestimentare, unde și-au expus hainele și accesoriile designeri români.
Cine a câștigat ediția din 2018?
Într-o atmosfera vibrantă și dinamică, pe parcursul celor trei zile de concurs, peste zece mii de spectatori s-au bucurat de competiții internaționale, naționale pentru discipline variate și show-uri ecvestre, ce au beneficiat anul acesta de participanți și arbitraj internațional din Marea Britanie, Belgia, Austria, Bulgaria, Belgia, Irlanda, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Norvegia, Ungaria, precum și de prezența comentatorului Spencer Sturmey, care a prezentat de-a lungul timpului, competiții internațional de renume din Marea Britanie, precum cele de la Burghley, Blenheim sau Hartpury.
Marea câștigătoare a ediției 2018 a fost britanică Roberta (Roo) Fox încheind ediția cu două medalii de aur și una de bronz. În cadrul Concursului Complet Internațional 3* ea s-a clasat pe locurile I și III cu caii Eldorado van der Otterdijk și Fleet Street și a câștigat Concursul Complet Internațional CCI 2* cu calul Foguete de Valada. La competiția de 3*, locul II i-a revenit lui Peter Tuska din Ungaria, iar la competiția de 2*, lui Michael McGaffin, reprezentând Irlanda, țară reprezentată în premieră la Karpatia Horse Show 2018. Concursul Internațional de Atelaje cu doi cai, CAI 3*, disciplină la care România este în Top 10 Mondial, a fost câștigat de Eduard Bartha care s-a clasat pe primele două locuri iar Babo Kalman a ocupat locul 3. România a mai câștigat o medalie de aur la Concursul Complet Internațional CCI 1* prin Călin Nemeș, o medalie de argint, la Concursul Complet Național Intro prin Sandra Takacs și una de bronz tot prin Sandra Takacs la Novici. La PreNovici, Cătălina Sfetea de la CS Steaua s-a clasat pe locul I, Adrian Budean de la Universitatea Cluj pe locul II și Rareș Brădățean pe locul III. Alte medalii au revenit Bulgariei și Ungariei.
“Pentru a amplifică rezonanță internațională de care Karpatia Horse Show se bucură, anunțăm pentru 2019 introducerea Concursului Complet Internațional pentru călăreți și cai CCI 4* și încadrarea competiției că etapă de calificare pentru Olimpiada Tokyo 2020. Sunt foarte încântat, atât eu, cât și restul echipei, că a a fost cea mai de succes ediție a Karpatia Horse Show de până acum. Spațiul ecvestru și-a recăpătat strălucirea de altă dată, iar campionii au avut parte de gloria binemeritată! Review-urile primite au fost grozave, dar totuși să nu uităm că în spatele acestui eveniment se află muncă titanic a unei echipe”, a declarat Mihnea Vîrgolici, directorul evenimentului Karpatia Horse Show 2018.
Karpatia Horse Show 2018 s-a mai remarcat printr-o arena secundară, unde au avut loc competiții de working equitation, o disciplină relativ nouă pe firmamentul sporturilor ecvestre, dar și printr-un spațiu VIP extins pentru a găzdui spectatori, parteneri și evenimente private.În afară Concursului Complet, cel mai așteptat și aclamat spectacol a fost cel susținut de maestrul Miron Bococi. Invitatul special, supranumit și vrăjitorul de cai, i-a purtat pe caii Feeling, Bruce și Talisman precum și publicul prezent în stări greu de imaginat!