Noile reguli de etichetă ale comportamentului în baruri. Ce lucruri trebui să respecţi de fiecare dată când ieşi în oraş? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Noile reguli de etichetă ale comportamentului în baruri. Ce lucruri trebui să respecţi de fiecare dată când ieşi în oraş?

Cum ar trebui să ne comportăm în baruri de acum încolo?
Share this article

Deşi pare greu de crezut, Marea Britanie se confruntă cu o scădere a numărului de baruri la nivel naţional – sunt aproximativ 50,000 în toată ţara, cu 10,500 de mai puţine decât în anii 2000. Mai mult decât atât, se pare că oamenii beau mai puţin şi mai puţin frecvent. Şi că există o mare problemă în ceea ce priveşte comportamentul pe care îl au oamenii în barurile de pe insulă. De aceea, Beer Day Britain a lansat un ghid de etichete în bar. Deşi sfaturile sunt făcute pentru Marea Britanie, ele se pot aplica, fără doar şi poate şi la noi. Deci, cum ar trebui să ne comportăm în baruri de acum încolo?

Nu îi deranja pe ceilalţi

Mai ales dacă este un bar foarte cunoscut, o să fie foarte aglomerat. Bănuiesc că este un lucru pe care îl ştiai deja atunci când te-ai hotărât să ieşi în oraş. Aşa că, dacă este foarte mare aglomeraţia la bar, încearcă să îţi faci loc până în faţă. Nu întinde mână peste ceilalţi oameni. Îi vei face să se simtă inconfortabil şi la fel o să fii şi tu. 

Găseşte-ţi calea până la bar şi aşteaptă să-ţi vină rândul. Poţi să îi faci barmanului un semn discret din cap pentru a da de înţeles că vrei să comanzi, dar nu striga după el. Iar dacă acesta vine spre tine, deşi nu eşti tu primul la coadă, arată-i discret persoana a cărui rând este. Aceasta o să-ţi mulţumească şi atmosfera din seara respectivă va fi şi mai frumoasă. 

Încearcă să câştigi timp atunci când comanzi

Tu şi prietenii tăi staţi la bar în timp ce oamenii se strecoară pe lângă voi pentru a putea comanda. Nu e ok! Staţi cu toţii pe lângă bar în timp ce doar unul dintre voi aşteaptă să comande. Din nou, nu e bine! V-aţi dus toţi la bar şi fiecare comandă şi plăteşte pentru el. Nu e ok nici asta! Încercaţi să vă optimizaţi drumurile către bar. 

Data viitoare nu te duce la bar decât atunci când ştii ce vrei să comanzi. Şi cel mai bine ar fi să se ducă doar doi dintre voi (unul care să comande şi unul care să îl ajute să aducă băutura la masă). Iar cine comandă ar trebui să aibă deja banii pregătiţi – cash sau pe card, nu contează. 

Şi încă ceva … nu încerca să faci socializare antropologică atunci când lângă tine mai sunt câteva zeci de oameni care vor să comande. Nu întreba barmanul despre diferenţe dintre băuturi, ingredientele din cocktailuri sau tipurile de bere. O să enervezi pe toată lumea. Şi o să-ţi pierzi şi tu timpul. Mai bine hotărăşte-te singur dinainte şi bucură-te de petrecere. 

Încă o recomandare îţi mai fac şi te las să te duci întins către bar: încearcă gestul suprem de încredere. Faceţi un pact al prieteniei: fiecare plăteşte câte un rând. În felul acesta nu veţi mai pierde timp cu împărţitul banilor pentru fiecare consumaţie. 

Respectă rezervările făcute de alţii

Dacă o bere plină stă singură pe masă înseamnă cu o să vină imediat şi proprietarul ei. Nicidecum că este singură pe lume şi o poţi bea. Acest lucru este un semn universal a faptului că masa respectivă este rezervată de cineva. Aşa că, nu te aşeza!

Nu mai flirta cu barmanul/chelneriţă. Respectă-i.

Flirtul peste bar este cel puţin penibil. S-a inventat Tinder. Instalează aplicaţia şi descarcă-ţi acolo hormonii. Relaxează-te şi bucură-te de timpul petrecut alături de cei dragi. Comportă-te civilizat şi respectos cu toată lumea, în special cu personalul din barul respectiv. Nu începe să aplauzi atunci când se sparge un bar. Şi nu face mizerie doar pentru că în urma ta poate să cureţe cineva.  

Tolerează comportamentul specific de bar

Puburile sunt, în general, locuri în care oamenii ies să bea şi să se simtă bine. În cele mai multe cazuri, asta înseamnă că se vor îmbăta. Aşa că, vor avea loc discuţii indiscrete, vor fi mese unde se va vorbi şi se va râde foarte gălăgios. Găseşte-ţi un bar unde oamenii să fie pe gustul tău, însă, cel mai important, acceptă acest tip de comportament. 

Şi la final, încă două recomandări: Verifică şi respectă programul barului. Şi nu încerca să iei acasă vreun pahar (sau alte elemente de veselă) de la bar. 

Dacă ţi se pare că ultimul sfat e în plus, îţi spun că e o problemă reală. În Bruges, de exemplu, Beerwall Cafea pus alarmă pe fiecare pahar din cauza acestui fenomen. Aşa că: nu face asta!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora