Norvegienii sunt dispuşi să facă Finlandei cadou la aniversarea centenarului un munte
Locuitorii din nordul Norvegiei vor să ofere Finlandei un munte, pentru a marca – printr-un gest de bunăvoinţă fără precedent în istoria relaţiilor dintre cele două state – un secol de când această ţară, cu care se învecinează în partea nordică a Peninsulei Scandinave, şi-a dobândit independenţa, informează independent.co.uk, citat de News.ro.
Într-o perioadă în care Rusia şi-a mărit teritoriul prin anexarea Peninsulei Crimeea, iar preşedintele Donald Trump vrea să construiască un zid la graniţa cu Mexicul pentru a îi apăra pe americani, norvegienii s-au declarat dispuşi să renunţe la o mică parte din teritoriul lor.
Rezidenţii din nordul Norvegiei doresc să ofere Finlandei un masiv muntos, iar acest „cadou” mai puţin obişnuit face parte dintr-o serie de evenimente ce vor fi organizate pentru a marca împlinirea unui secol de când această ţară şi-a dobândit independenţa.
„Mi-a venit ideea în 1972, când am studiat gravitaţia în regiunea de frontieră”, a declarat geofizicianul norvegian Bjørn Geirr Harsson, în prezent pensionar, într-un film despre acest cadou insolit, denumit „Battle for Birthday Mountain”.
„Am remarcat ceva. Cel mai înalt punct din Finlanda se afla pe panta unui deal, iar cel din Norvegia pe un munte. Aşadar, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe şi i-am spus că un cadou potrivit din partea poporului norvegian către Finlanda ar trebui să fie un pisc montan”.
Nu există niciun motiv sau vreo nevoie reală pentru acel cadou.
„În toată lumea există ţări care luptă sau merg la război pentru a-şi mări teritoriile, dar, în acest caz, Norvegia este dispusă să renunţe la o mică parte a teritoriului ei, fără să ceară nimic în schimb”, a spus Bjørn Geirr Harsson. „Este un cadou din inimile norvegienilor pentru Finlanda, aşadar nu aşteptăm nimic înapoi. Vrem doar să le oferim ceva drăguţ atunci când ei vor sărbători 100 de ani de când au devenit o naţiune liberă”.
Svein Oddvar Leiros, primarul localităţii Kåfjord în care se află acel masiv montan, susţine ideea şi speră că darul în cauză va deveni „un exemplu pentru alte ţări care se ceartă între ele din cauza graniţelor”.
Modificarea frontierei ar împinge graniţa cu doar 31 de metri în interiorul Norvegiei, iar cei mai mulţi dintre rezidenţi par să aprecieze ideea. Doar câţiva politicieni ţin pe loc această procedură, folosindu-se de o serie de dezbateri publice despre repercusiunile de natură constituţională generate de un astfel de cadou.
„La suprafaţă, este un film drăguţ despre un tip unic de cadou între două naţiuni. Dar, în fond, este ceva real şi relevant”, a spus David Freid, regizorul filmului „Battle for Birthday Mountain”, pentru The Local.
„În timp ce asistăm la creşterea divergenţelor de-a lungul graniţelor internaţionale – din Ucraina şi Rusia spre Marea Chinei de Sud şi până la zidul propus de Trump la graniţa cu Mexicul – ideea din spatele «Birthday Mountain» reprezintă un gest internaţional foarte rar şi demn de admiraţie”, a adăugat el.
Prim-ministrul Norvegiei a apreciat ideea, pe care o consideră „un semn clar al faptului că Norvegia şi Finlanda au o relaţie strânsă”, dar a spus că un astfel de gest contravine Articolului 1 din Constituţia Norvegiei, care stipulează faptul că regatul Norvegiei este „indivizibil şi inalienabil”.
Acea respingere formală, făcută în octombrie 2016, este menţionată în film, dar Bjørn Geirr Harsson spune că nu va renunţa la proiect şi speră că documentarul lui va genera o mişcare de sprijin pe care guvernul norvegian nu va putea să o ignore.