O viață confortabilă începe de acasă. Cum facem să avem un birou mai luminos? Și de ce suntem mai productivi atunci când muncim în lumina naturală - LIFE.ro
Mergi la conținut

O viață confortabilă începe de acasă. Cum facem să avem un birou mai luminos? Și de ce suntem mai productivi atunci când muncim în lumina naturală

Vrei să fii mai productiv și mai sănătos? O viață confortabilă începe de acasă. Află cât de important este să muncim cu lumina naturală!
Share this article

Simți că ești mai puțin productiv? Că obosești mai ușor și că trebuie să faci din ce în ce mai multe eforturi pentru a te concentra? Poate ar fi bine să te gândești să-ți renovezi puțin spațiul de lucru. Poziționarea corectă a biroului este cu adevărat importantă atunci când vine vorba despre eficiență și, în cele din urmă, despre sănătatea ta. 

Așa că ar fi bine să te orientezi după un loc luminos, iar fereastra să fie pe o parte a biroului și să nu fie plasată în spatele acestuia deoarece lumina directă a soarelui poate provoca strălucire pe ecranul computerului și poate crea umbre. Pe lângă faptul că te ajută să economisești energie electrică, un loc luminos este vital pentru sănătatea ta pentru că lumina soarelui este una dintre cele mai bune surse de vitamina D. 

De altfel, există un studiu realizat de American Society of Interior Design în care nu mai puțin de 68% dintre participanți se plângeau de lumina pe care o au la locul de muncă. Și vorbeau despre două extreme – fie că lumina era prea puternică, fie că era prea slabă. Și atunci ce putem face pentru a avea mai multă lumină la birou? Și cum o alegem pe cea potrivită?

casă luminoasă
De ce suntem mai productivi atunci când muncim în lumină naturală

Cinci pași pentru o viață mai luminoasă și mai sănătoasă

Știai că ne petrecem până la 90% din timp în interior? În ziua de astăzi, casa este locul unde mulți dintre noi facem aproape totul – de la mâncat și dormit, până la muncă, socializare sau divertisment. De aceea este important să ne aranjăm, în special, camera de lucru să primească cât mai multă lumină. Cum facem asta? Mai jos găsiți cinci pași simpli pe care îi puteți face chiar acum: 

  1. Asigură-te că ai suficientă iluminare indirectă – la birou ar trebui să ai cel puțin o plafonieră care să poată merge permanent, mai ales în lunile de toamnă și de iarnă.
  2. Ar trebui să ai iluminare directă – lămpile de birou nu trebuie să strălucească sau să se reflecte de pe ecran, așa că poate ar fi mai bine să alegi unele de podea mici, flexibile, rotative, deoarece poziția lor poate fi reglată fără mare efort. De asemenea, optează pentru lămpile cu lumină de zi în defavoarea celor cu lumină artificială difuză care obosesc rapid ochii și pot duce la oboseală, dureri de cap sau lipsă de concentrare. 
  3. Lumina zilei este foarte importantă – ai grijă atunci când alegi locul în care îți pui biroul, să aibă acces la lumina naturală. De asemenea, ar fi bine să folosești pauza de prânz pentru a ieși afară, mai ales în lunile mai întunecate.
  4. Seara, încearcă să eviți lumina albastră: încearcă să reglezi luminozitatea ecranelor (laptop, telefon, tabletă etc) după apus.
  5. Alege cel mai bun loc pentru biroul tău: monitorul trebuie să fie întotdeauna poziționat astfel încât lumina soarelui să nu cadă pe ecran. 

Pentru mai multe sfaturi despre cum să aducem mai multă lumină natură în viața noastră, te invităm să descoperi ce spun specialiștii VELUX despre cum ferestrele de mansardă pot schimba felul în care îți vezi viața de zi cu zi:

Lasă lumina naturală să îți transforme casa! 

Un studiu realizat de CDM2 Lightworks, lider în iluminatul comercial din Canada, a descoperit că ferestrele și, în general lumina naturală reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care determină satisfacția angajaților la locul de muncă. 

De altfel, un studiu realizat de Universitatea din Oregon arată că angajații care au avut o priveliște frumoasă către exterior și au primit o cantitate decentă de lumină naturală și-au luat cu 6,5% mai puține concedii medicale. 

Iar un alt studiu realizat de Cornell a arătat că angajații care au avut lumină naturală la birou au arătat o scădere cu 84% a problemelor de sănătate precum dureri de cap, oboseala ochilor sau vederea încețoșată. Și, pentru că toate aceste simptome pot duce la creșterea oboselii, angajații expuși la lumină naturală au fost mai puțin predispuși să se confrunte cu probleme de sănătate.

lumina naturală
O viață confortabilă începe de acasă. Cum facem să avem un birou mai luminos

O viață confortabilă începe de acasă: cinci pași pentru un birou care se bucură de lumina naturală

Odată cu pandemia de coronavirus din ce în ce mai mulți oameni au ales să lucreze de acasă. Iar acum programul hibrid a devenit o normalitate pe piața muncii din România. Cum putem să ne aranjăm biroul pentru a fi mai productivi? Specialiștii VELUX au cinci idei despre cum se poate crea un mediu mai echilibrat în locuință:

  1. Mărește-ți spațiul. Extinderea unei locuințe poate părea o acțiune uriașă, dar nu e nevoie să fie așa. Imaginează-ți ce ai putea face cu ceea ce ai deja: mansarda! O poți renova pentru a spori numărul de dormitoare sau pentru a crea un spațiu amuzant pentru familie. Folosește abundența de lumină naturală și aer curat pe care o ai la dispoziție pentru a crea un loc bine ventilat și luminos tot anul. Inspiră-te din soluțiile cu diverse combinații de ferestre de mansardă VELUX. Poți folosi chiar și ferestre de acces pe terasă, care îți oferă acces la porțiuni din acoperiș, inundând încăperile cu lumină și oferind cele mai grozave priveliști.
  2. Creează camere cu vedere. Vederea spre exterior e esențială pentru a face spațiul să pară mai mare și mai echilibrat. Dar e important să vezi lumea de dincolo de fereastră și ca să te simți conectat la zona din jur și la comunitate. Când observi cum trec anotimpurile, cum crește și descrește ziua și cum se schimbă vremea, te ajută să-ți reglezi ritmul circadian și să te simți parte din lumea înconjurătoare. Așează-ți biroul sau masa de sufragerie lângă fereastră, ca să poți vedea afară, sau amplasează o fereastră de mansardă deasupra patului, ca stelele să fie ultimul lucru pe care îl zărești înainte să adormi.
  3. Asigură aer proaspăt. Nu prea se știe că aerul din interior poate fi mult mai poluat decât cel de afară. Activitățile de zi cu zi poartă mare parte din vină: gătitul, curățenia, dușul, aprinsul lumânărilor, uscatul rufelor și chiar dormitul sau respiratul pot polua aerul din casă. Pentru a contracara acest lucru, e recomandat să aerisim casa de trei-patru ori pe zi, câte cel puțin 10 minute, deschizând mai mult de o fereastră. O mai bună ventilație poate reduce și prezența virusurilor din aer, așa că pe timp de pandemie se recomandă aerisirea frecventă.
  4. Conectează-te cu natura. Lumina, ferestrele și priveliștile atrăgătoare sunt esențiale în a ne ține conectați cu natura, însă există și alte moduri de a „aduce” lumea de afară în locuință. Un bun punct de pornire este să te inspiri din natură când îți faci proiectul de design. Poți să adaugi obiecte de lemn și răchită pentru a da o senzație de natural, precum și plante vii și flori proaspete, care ajută la înviorarea locuinței.
  5. Lasă lumina să intre. Expunerea la lumină naturală are multe beneficii legate de sănătatea și starea noastră de bine, dar casele câștigă și în frumusețe dacă au spații luminoase și aerisite. Nu întâmplător designerii de interior modelează încăperile în jurul luminii naturale, pe care o sporesc de câte ori posibil. Montarea mai multor ferestre e o opțiune foarte bună, dar ridicarea rulourilor interioare și roletelor, îndepărtarea mobilierului masiv de lângă fereastră și poziționarea inteligentă a oglinzilor pentru a reflecta lumina pot și ele să schimbe mult.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum poți să-ți amenajezi casa astfel încât să se bucure de lumina naturală și să te ajute să fii mai sănătos, mai productiv și mai fericit, te invităm să descoperi sfaturile specialiștilor VELUX.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora