Ochişoru, sau cum să îţi visezi propria „oază” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ochişoru, sau cum să îţi visezi propria „oază”

Credeam că Ochişoru e un fel de spaţiu „cu circuit închis” anume gândit pentru şedinţe foto, filmări şi mici evenimente-concept şi eram tare curioasă să-i cunosc pe cei care s-au ocupat de design. Ei bine, contrar aşteptărilor mele, Ochişoru este, de fapt, o casă privată. E „oaza” pe care şi-a construit-o de-a lungul anilor proprietarul, undeva spre ieşirea din Bucureşti.
Share this article

Înainte să ajung la Ochişoru „cunoscusem” deja locul, însă doar prin intermediul fotografiilor de pe pagina lor de facebook. Văzusem crâmpeie de imagini cu decoraţiuni superbe din interioarele casei. Văzusem grădina amenajată pentru oaspeţi – fie că era vorba despre mici adunări sau de seri lungi, cu prietenii, la un vin. Văzusem „plaja” cu nisip care te îmbie la visare.

Mi-am imaginat că Ochişoru e un fel de spaţiu „cu circuit închis” anume gândit pentru şedinţe foto, filmări sau mici evenimente-concept şi eram tare curioasă să-i cunosc pe cei care s-au ocupat de design. 

Dar să începem cu începutul! Aveam să aflu adevărata poveste a acestui loc pe timp de iarnă, din păcate, aşa că vizita mea aici s-a rezumat la interiorul casei. Dar sunt cu atât mai dornică să revin în grădina de la Ochişoru atunci când totul înverzeşte.

Ei bine, contrar aşteptărilor mele, Ochişoru este, de fapt, o casă privată. E „oaza” pe care şi-a construit-o de-a lungul anilor proprietarul (Bogdan) undeva spre ieşirea din Bucureşti. Se pare că n-am fost prima (şi nici ultima) care a avut senzaţia că Ochişoru e gândit mai mult pentru vizitatori decât pentru „cei de-ai casei”: „Multă lume a crezut că suntem un local puţin altfel şi ne scriau pentru rezervări sau ne trezeam cu ei la poartă întrebând când pot veni să bea o cafea”.

Şi, pentru că mi s-a explicat tot ce NU este acest loc, am fost cu-atât mai curioasă să îi aflu povestea.

Bogdan a cumpărat această casă tip vagon (şi curtea aferentă) la începutul anilor 2000. Era o casă bătrânească obişnuită, cu o curte betonată integral. E greu de imaginat starea în care a găsit proprietarul acest loc uitându-te la cum arată acum! Au urmat câţiva ani de renovări (pentru că a preferat să nu dărâme casa), dar fără să modifice foarte mult structura de bază a construcţiei. Iar apoi, pasiunea pentru design şi decoraţiuni şi-a intrat pe deplin în rol.

Şemineul din living

Tot ce vedeţi în imagini  poartă „semnătura” proprietarului: el a cumpărat şi salvat obiecte, el a schiţat planuri, a aşezat şi remobilat încăperile, tot el a plantat întreaga grădină, după ce a eliminat tot betonul din curte. I-au trebuit 7 (şapte!) maşini de pământ ca să creeze această oază de verdeaţă.

Povestea Ochişoru o găsiţi – scrisă şi ilustrată – în postările ample de pe blog. Eu am să mă rezum să vă semnalez câteva dintre „momentele” acestei case, care nu doar că te vrăjeşte, dar te şi îndeamnă să-ţi visezi propria oază.

Casa de la Ochişoru este un spaţiu în care uiţi că e urât afară. Eu una m-am simţit undeva pe malul mării, chiar dacă focul ardea în şemineu! Am petrecut multă vreme în living, alături de ceilalţi membri ai echipei Ochişoru (Mădălina, Alex, Ştefan) şi sunt sigură că ochii mei n-au putut cuprinde fiecare detaliu, oricât de mult am încercat.

O să vă invit să priviţi cu atenţie fotografiile. Grinzile (păstrate după ce a fost anulat podul şi au fost montate luminatoarele) îţi spun, practic, povestea casei adusă în contemporan. Apoi nu trebuie decât să roteşti privirea şi să vezi câtă migală se ascunde în fiecare colţişor. Livingul este un mix & match realizat cu ajutorul elegantelor piese de mobilier suedez şi danez, al canapelei Ikea, la care se adaugă o masă din lemn masiv de stejar şi vechile ferestre salvate şi montate pe perete, care acum îţi poartă privirea într-un peisaj marin. N-aş avea timpul (şi spaţiul necesar) să enumăr toate celelalte elemente de decor care întregesc încăperea. Am să precizez doar că „brandul casei” (peretele pe care scrie „Ochişoru” este „tapetat” cu o multitudine de adeverinţe vechi, de pe la 1800!

Baia – o cameră cu personalitate proprie

Dincolo de spaţiul central (care a suferit de-a lungul anilor mai multe transformări), m-a impresionat teribil baia. Poate o să vi se pară ciudat că spun asta, dar am tot respectul pentru Bogdan, cel care a tratat-o nu ca pe un loc „funcţional”, ci ca pe o adevărată cameră, cu propria personalitate. Sunt câteva elemente care fură privirile şi aici: superbul lavoar din ceramică (ce culori!), precum şi blatul lavoarului confecţionat din lemnul salvat din şopronul bunicilor, cada cu picioare (trebuie să ştii să „vânezi” astfel de obiecte!) şi etajerele cu decoraţiuni.  

Am aflat apoi şi povestea celorlalte elemente care întregesc „oaza” de la Ochişoru: grădina şi „plaja” cu nisip, garajul transformat în living de vară şi foişorul răcoros.

Grădina plină de verdeaţă

Aşa cum spuneam, grădina de la Ochişoru va fi un motiv să revin aici la primăvară. Însă chiar şi acum puteai să-i ghiceşti potenţialul. Arbuşti şi plante perene încă mai ţin verdele în viaţă pe timp de iarnă, iar din aprilie-mai locul se va transforma într-un labirint plin de plante, fiecare cu sezonul ei: de la magnolii şi hortensii, până la trandafiri agăţători sau plante aromatice. Bogdan a comandat şi a plantat în grădină chiar şi floarea care poartă numele locului. Da, Ochişorul (pimpernel în engleză) este o floare foarte populară în Marea Britanie!

Foişorul din curte

Foişorul din curte nu seamănă deloc cu un foişor obişnuit, din lemn. Locul în care echipa îşi petrece serile de vară este conturat cu ajutorul unor ferestre vechi, salvate de la diverse demolări şi recondiţionate (orice obiect poate căpăta o nouă poveste, o nouă valoare, nu-i aşa?). Apoi o să vă capteze atenţia „peretele” plin de felinare şi întregul culcuş de vară, cu canapele, cufere şi multe, multe plante.

Garajul transformat în living de vară

Am lăsat povestea garajului-living estival la finalul poveştii pentru că mi se pare de-a dreptul inspiraţională. Chiar dacă locuim sau nu la casă cu curte, fiecare dintre noi are un spaţiu-depozit, umplut cu tot felul de nimicuri. Ei bine întâmplarea a făcut ca Bogdan să fie „obligat” să scoată tot din garaj (pentru o filmare). Abia după ce a golit spaţiul i-a putut vedea potenţialul. Acum, garajul poate fi privit ca o casă de oaspeţi (aici înnoptează prietenii după o seară lungă) sau ca o prelungire confortabilă a grădinii pe timp de vară. Vă invit să îi descoperiţi detaliile în imagini.

Felinarele din foişor dau culoare serilor

Vă place designul din oaza Ochişoru? V-am stârnit curiozitatea şi vă întrebaţi „cum ajung şi eu aici?” Puteţi să le scrieţi membrilor echipei dacă vreţi să vizitaţi locul şi casa. Însă puteţi ajunge la Ochişoru (sau, mai bine zis, la un „ochişoru al vostru”) lăsându-vă inspiraţi de tot ceea ce aţi văzut aici sau cerându-le sfatul. Echipa face şi consultanţă de proiecte de design, în caz că vă imaginaţi deja cum o să arate propria „oază” de acasă. Găsiţi detalii pe ochişoru.ro

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora