Olanda lucrează acum la primele case construite 3D
Nu este pentru prima dată când se încearcă construirea de case 3D, însă este o premieră dacă ne gândim că Eindhoven îţi propune să fie primul oraş în care oamenii să locuiască în astfel de construcţii. Dezvoltatorii proiectului consideră că astfel vor putea să reducă atât costurile de producţie, cât şi efectele asupra mediului.
Olanda îşi doreşte, astfel, să devină prima ţară din lume care să ofere posibilitatea locuitorilor săi să stea în case construite 3D. Project Milestonedezvoltat de compania olandeză Van Wijnen în colaborare cu Eindhoven University of Technology propune această soluţie pentru oraşul Eindhoven. Iar primele cinci case vor fi puse la vânzare anul viitor. Vorbim despre case de mici dimensiuni: două dormitoare. Iar proiectul, aşa cum era de aşteptat, are deja oameni interesaţi. Nu mai puţin de 20 de familii şi-au depus deja aplicaţiile pentru a cumpăra astfel de locuinţe.
Olanda, pionierul în protejarea mediului înconjurător
În Amsterdam municipalitatea încearcă să ajute oraşul prin desenarea unor adidaşi super cool din guma de mestecat reciclată – guma de mestecat reprezentând al doilea tip de gunoi de pe străzile capitalei Olandei, după mucurile de ţigară. De la Gumshoe, olandezii îşi propun să ajute mediul înconjurător şi prin construirea de case 3D, de data aceasta, în sudul ţării, în Eindhoven.
Primele cinci case din Project Milestone vor fi construire în pădure, în districtul Meerhoven, în apropierea aeroportului din Eindhoven. Iar construcţia acestora va fi finalizată la mijlocul anului 2019.
Pentru primele case, construcţia 3D va viza doar exteriorul şi pereţii din interior. Urmând ca metoda de printare să fie ulterior folosită şi pentru instalaţii şi conduce. Utilizarea printării 3D va face posibilă şi montarea de senzori wireless în pereţii locuinţelor, oferindu-le acestora posibilitatea să fie smartîn totalitate – de la senzori de lumină, de încălzire şi până la cei de securitate.
Această metodă de construcţie a caselor reduce semnificativ costurile de realizare a caselor, precum şi a efectelor dăunătoare pe care le-ar putea avea o astfel de lucrare asupra mediului, prin reducerea cantităţii de ciment folosită.
În următorii 5 ani, construirea caselor 3D va deveni ceva normal
Din cauza creşterii costurilor de zidire, precum şi a materialelor gen cherestea, construirea unei case în modul său tradiţional va ajunge, în următorii ani, să se reducă semnificativ. Van Gurp, compania olandeză care a început proiectul pionier Project Milestone consideră că în următorii cinci ani, folosirea metodei 3D va deveni ceva normal. Aceştia susţin că o astfel de construcţie ar trebui să fie cu cel puţin 5% mai ieftină decât una tradiţională.