Reguli scrise şi nescrise în eticheta de golf - LIFE.ro
Sari la conținut

Reguli scrise şi nescrise în eticheta de golf

Share this article

Chiar dacă joci într-o competiţie sau într-un meci amical de golf, trebuie să respecţi eticheta, cu regulile ei scrise sau nescrise. Toţi jucătorii ştiu că trebuie să lase terenul de golf într-o condiţie cel puţin la fel de bună ca cea în care l-au găsit, dar nu toţi ştiu acele reguli nescrise care ţin, nici mai mult şi nici mai puţin, de respect:

Respect pentru natură, teren. Repară divoturile, repară urmele de pe green, nivelează nisipul în bunkere cu ajutorul greblei după ce ai trecut pe acolo şi păstrează terenul curat.

Linişte. Jucătorii au nevoie să se concentreze la fiecare lovitură, aşa că este o idee bună să îţi ţii telefonul pe modul silenţios şi să nu vorbeşti atunci când unul dintre partenerii de joc se pregăteşte să lovească.

Ritmul jocului. Acesta trebuie să fie susţinut. Jucătorii trebuie să se prezinte la start cu 5 minute  înainte de ora începerii jocului („tee time”), pregătiţi de joc cu toate accesoriile necesare: mingile marcate, tee-uri, marker pentru minge şi furculiţa de reparat green-ul. În fiecare flight, toţi jucătorii trebuie să fie pregătiţi pentru lovitură pe tee şi fiecare dintre ei trebuie să urmărească locul în care ajunge mingea lovită de ceilalţi parteneri de joc. Nu părăseşte nimeni tee-greenul până nu loveşte şi ultimul jucător. La următoarele lovituri ale partenerilor, trebuie să folosiţi timpul liber pentru a vă pune mănuşa, a măsură distanţă, direcţia vântului şi a vă pregăti crosa cu care urmează să loviţi. Formaţi-vă o rutină să nu petreceţi mai mult de 30 secunde la fiecare lovitură, incluzând aici şi swing-urile de exersare. Un flight cu 4 jucători totalizează circa 200 de lovituri cu crosa pe rundă, iar cu 30 de secunde folosite pe lovitură, însumează minim 100 minute.

Cedează trecerea. Este curtoazie comună de a permite grupului din spate să vă depăşească, dacă acest grup joacă mai rapid decât cel în care te afli. Acest lucru lucru permite jucătorilor să menţină un ritm confortabil, şi mai mult, eliberează presiunea de a avea un grup în spate.

Nu călca pe linia de putting a partenerilor de joc. Chiar dacă este vorba despre o linie imaginară, asigură-te că, odată ajuns pe green, nu calci pe liniile pe care partenerii urmează să  lovească mingea către cupă, pentru a nu face denivelări care pot redirecţiona mingea. Evită, de asemenea poziţiile din care îi poţi distrage pe ceilalţi jucători în timp ce se pregătesc pentru lovitură şi încearcă să mergi cât mai puţin posibil în zona din jurul cupei. Jucătorul din poziţia cea mai apropiată de steag, trebuie să îl ridice şi să îl aşeze uşor pe green sau să se asigure că acesta nu face zgomot în bătaia vântului.

Retrage-ţi umbra. Când partenerii de joc îşi efectuează loviturile pe green, rămâi într-o poziţie în care umbra ta nu acoperă cupa sau liniile lor de putting.  

Nu oferi sfaturi dacă nu ţi-au fost cerute.  Golful este un sport complex definit de precizie, iar terenul de golf nu este un loc unde să faci teste sau să schimbi ceva la modul în care loveşti mingea, toate schimbările se efectuează pe terenul de practică (driving range). Cu toate acestea, sunt mulţi parteneri de joc, bine-intenţionaţi, care au o mulţime de sfaturi cu privire la jocul celorlalţi, dar care pot produce mai multă confuzie în joc. Regula nescrisă spune că sfaturile nesolicitate nu îşi au locul pe terenul de golf.

Fii generos cu aprecierile. Nu ezita să apreciezi loviturile bune ale partenerilor de joc, şi nu uita să spui „mulţumesc” când cineva le complimentează pe ale tale. 

Siguranţă. Pentru motive de siguranţă, niciodată nu lovi mingea atunci când există posibilitatea să aterizeze în imediată apropiere a jucătorilor din faţă sau chiar să îi lovească. Dacă totuşi efectuezi o lovitură şi există o posibilitate, oricât de mică, să îi loveşti, strigă „fore” imediat şi cere scuze jucătorilor. 

Dress code. Vestimentaţia golferilor reprezintă o parte importantă din decorul jocului, probabil mai importantă decât în oricare alt sport. Ţinutele vestimentare sunt special concepute pentru ca jucătorii să poată adera la un anumit protocol astfel încât să se menţină tradiţia jocului, dar în acelaşi timp să se simtă confortabil pe teren. Jucătorii trebuie să poarte tricouri cu guler, polo, acestea fiind de obicei din bumbac, microfibre sau altmaterial care „respiră”. Tricourile obişnuite sau maiourile nu sunt permise pentru nici un jucător, fie bărbat sau femeie.

Pantalonii scurţi care ajung pană în zonă genunchiului, drepţi sau plisaţi în faţă sunt acceptaţi pe terenul de golf, mai ales în lunile de vară sau în locurile foarte călduroase. Doamnelor le este permis să poarte pantaloni lungi, trei sferturi, pantaloni scurţi, rochii sau fuste de golf lejere. Pantaloni din material denim sunt  interzişi pe teren.

Încălţămintea reprezintă o parte foarte importantă a echipamentului de joc. Pantofii potriviţi îl ajută pe jucător să se echilibreze, să nu alunece şi îi oferă confort în timpul unui joc ce poate dură câteva ore bune. Majoritatea pantofilor de golf sunt prevăzuţi cu crampoane pe talpă. Sandalele, pantofii de stradă sau cizmele sunt interzise pe terenurile de golf.

Şosetele sunt la fel de importante şi se găsesc într-o mare varietate de stiluri. Foarte mulţi jucători folosesc şosete pană la gleznă care abia se văd din pantofi, dar sunt permise şi şosetele tradiţionale ce ajung pană la jumătatea tibiei. Deşi nici un dress code nu specifică ce fel de şosete poate purta jucătorul de golf, există o etichetă nerostită care cere că un jucător să poate acele şosete care îi completează ţinută.

Pălăriile de golf nu sunt specificate în nici un dress code, însă principalul lor scop este de a te proteja de soare. Şepcile de tipul celor de baseball sau şepcuţele parasolar, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, sunt cele mai populare pe terenul de golf. 

Scopul. În cele din urmă, la sfârşitul rundei, strânge mâna partenerilor de joc, felicită-i pe câştigători, consolează-i pe învinşi, şi mulţumeşte-le pentru companie. În definitiv, scopul este plăcere jocului, timpul de calitate pe care îl petreci cu familia, prietenii vechi sau noi. 

Acest articol face parte din campania Golf Team for Life iniţiată de life.ro cu sprijinul Friedrich Wilhelm RaiffeisenJLL şi Romanian Golf Association, o campanie de informare asupra beneficiilor jocului de golf, atât cele fizice, cât şi cele economice. Campania va culmina cu evenimentul Golf for Life, care va avea loc pe data de 29 septembrie 2016 la Stejarii Driving Range. Parteneri ai evenimentului sunt Aqua CarpaticaLeonidasNespresso, CanahRollsServe şi Niran Co. Products.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora