România la Olimpiadă – o retrospectivă a performanţelor - life.ro
Mergi la conținut

Cu o zi înainte de startul Jocurilor Olimpice de vară de la Rio, aruncăm prin intermediul colegilor de la News.ro un ochi retrospectiv asupra performanţelor sportive româneşti la olimpiade. România a obţinut 301 medalii la ediţiile de până acum ale Jocurilor Olimpice de vară, cele mai multe la gimnastică, disciplină în care performanţele Nadiei Comăneci au rămas legendare. Prima medalie obţinută de România este bronzul la rugby din 1924, iat cea mai recentă este aurul obţinut de Sandra Izbaşa la sărituri în 2012

Ediţia din 1984 a JO a fost cea mai de succes pentru ţara noastră, care a câştigat 53 de medalii şi a încheiat pe locul doi în clasamentul pe naţiuni.

România la Olimpiadă – sporturile la care am luat cele mai multe medalii

Gimnastica i-a adus României 71 de medalii – 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz. Pe locu doi al performanţelor, se află canotajul la care s-au obţinut 37 de medalii, din care 19 de aur, 10 de argint şi 8 de bronz. Pe locul trei în acest clasament se află atletismul, unde România a obţinut 11 medalii de aur, 14 de argint şi 10 de bronz.

Sportivii români au mai câştigat medalii olimpice de-a lungul timpului la kaiac-canoe (10 aur, 10 argint, 14 bronz), lupte (7 aur, 8 argint, 17 bronz), tir (6 aur, 4 argint, 5 bronz), scrimă (3 aur, 5 argint, 7 bronz), nataţie (3 aur, 2 argint, 4 bronz), haltere (2 aur, 7 argint, 4 bronz), box (una aur, 9 argint, 15 bronz), judo (una aur, 2 argint, 3 bronz), handbal (una argint, 3 bronz), călărie (una argint, una bronz), gimnastică ritmică (una argint), rugby (una bronz) şi volei (una bronz).

România la Olimpiadă – edițiile în care țara noastră a lipsit

România nu a avut reprezentanţi la ediţiile din 1896 (Atena), 1904 (St Louis), 1908 (Londra), 1912 (Stockholm), 1920 (Antwerp), 1932 (Los Angeles) şi 1948 (Londra) ale Jocurilor Olimpice. La Antwerp ar fi trebuit să participle 40 de sportivi români la şapte sporturi, dar fondurile adunate au fost insuficiente pentru a asigura deplasarea în Belgia.

În 1908, un sportiv de origine română a obţinut o medalie olimpică, dar nu pentru România. Atletul Ştefan Somodi din Cluj a fost medaliat cu argint la săritura în înălţime, dar a concurat sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era în acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar.

Prima participare a unui sportiv român s-a înregistrat la ediţia Paris 1900. George A. Plagino s-a înscris cu titlu individual în concursul de tir (proba de talere), în care s-a clasat pe locul 13 din 51 de sportivi.

La JO Paris 1924, România a avut o delegaţie de 51 de sportivi concurenţi la fotbal, rugby, tenis şi tir şi a câştigat prima medalie olimpică din istoria sportului românesc, bronzul la rugby.

În 1928, la Amsterdam, au concurat 26 de sportivi români la atletism şi scrimă, dar nu au obţinut nicio medalie şi niciun punct.

La Berlin, în 1936, Henri Rang, ofiţer de cavalerie şi sportiv originar din Lugoj, a câştigat prima medalie olimpică de argint din istoria sportului românesc, la călărie – obstacole individual. La Berlin au participat 71 de sportivi români.

România la Olimpidă – povestea primului aur

Primul titlu olimpic i-a fost adus României la ediţia din 1952 a JO, la Helsinki, la care au concurat 128 de sportivi români. Iosif Sîrbu a câştigat aurul la tir – armă liberă, calibru redus, poziţia culcat, 40 de focuri. El a stabilit atunci şi un record mondial şi olimpic. După JO, medicii l-au sfătuit să renunţe la tir din cauza unei afecţiuni la ochiul drept. A realizat însă un sistem prin care deplasa vizarea de la ochiul drept la ochiul stâng, brevetat în 1955 de americani, care i-a permis să revină în competiţiile de tir.

Tot la Helsinki, Vasile Tiţă a obţinut medalia de argint la box, la categoria mijlocie (75 kg), Gheorghe Fiat a câştigat bronzul tot la box, la semiuşoară (60 kg), iar Gheorghe Lichiardopol a obţinut bronzul la tir 25 m pistol viteză.

La Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956, România (52 de sportivi) s-a clasat pe locul 12 în ierarhia pe naţiuni, cu 13 medalii câştigate:

Patru ani mai târziu, la Roma, Iolanda Balaş Soter a obţinut aurul la atletism, la săritura în înălţime, şi a devenit prima femeie campioană olimpică din istoria sportului românesc. România a fost reprezentată de 109 sportivi şi a ocupat locul 10 la general, cu zece medalii.

Iolanda Balaş Soter. Foto: Hepta

La Tokyo, în 1964, au concurat 147 de sportivi români şi s-au obţinut 12 medalii (locul 12 în clasamentul pe naţiuni):

În 1968, la Mexico City, România – reprezentată de 87 de sportivi – a ocupat locul 11 în clasamentul pe naţiuni, cu 15 medalii câştigate.

La ediţia din 1972, de la Munchen, au concurat 169 de sportive români, care au obţinut 16 medalii, încheind pe locul 13 în clasamentul pe naţiuni.

Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, la care au participat 166 de sportivi români, este asociată cu perfecţiunea în gimnastica artistică reuşită de Nadia Comăneci. Românca a primit primul 10 din istoria gimnasticii, notă care nu a putut fi afişată de tabela electronică. România a ocupat locul 5 în clasamentul general, cu 27 de medalii:

România la Olimpiadă
Nadia Comăneci. Foto: Hepta

Nadia Comăneci şi-a pus amprenta şi asupra JO din 1980, de la Moscova, unde a câştigat două medalii de aur şi două de argint. România a avut 239 de reprezentanţi şi s-a clasat pe locul şase în ierarhia pe naţiuni, cu un total de 25 de medalii.

Ediţia din 1984 a Jocurilor Olimpice a fost cea mai bună din istorie pentru România, clasată pe locul doi în ierarhia pe naţiuni, cu 53 de medalii (au participat 127 de sportivi români). Vedeta ediţiei a fost Ecaterina Szabo, cu cele mai multe medalii obţinute la gimnastică artistică – patru de aur şi una de argint.

La Seul, în 1988, au concurat 62 de sportivi români, care au obţinut 24 de medalii, România încheind pe locul nouă în clasamentul pe naţiuni.

În 1992, la Barcelona, s-au obţinut mai puţine medalii – 18. Delegaţia României a fost formată din 179 de sportivi. România a încheiat pe locul 11.

La Atlanta, în 1996, reprezentanţii României (168) au câştigat 20 de medalii, clasându-se pe locul 13 pe naţiuni.

Sydney 2000 este ediţia JO la care au concurat 156 de sportivi români şi au obţinut 26 de medalii, România terminând competiţia pe locul 11 în clasamentul pe naţiuni.

La Atena 2004, au concurat 108 sportivi români care au obţinut 19 medalii. În clasamentul pe medalii, România a ocupat locul 14.

România la Olimpiadă – declin la ultimele 3 ediții

La cele mai recente două ediţii ale Jocurilor Olimpice, s-a înregistrat un declin în ceea ce priveşte rezultatele României.

La Beijing 2008, au concurat 102 români şi locul în clasamentul pe naţiuni a fost 17, după obţinerea a opt medalii.

La Londra 2012, România a ocupat locul 27, cu nouă medalii câştigate. Au concurat 105 sportivi români.

Ediţia din acest an a JO începe, vineri, la Rio de Janeiro. La competiţie participă 96 de sportivi români.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora