Trucuri pentru a învăţa germana - LIFE.ro
Sari la conținut

Trucuri pentru a învăţa germana

Fie că eşti acasă sau la birou, poţi lipi pe obiectele din preajma ta etichete cu denumirile lor în limba germană, singular şi plural. Ori de câte ori umbli la ceva, citeşti eticheta şi îţi întipăreşti mai bine informaţia. Mai mult, poţi merge mai departe de atât şi poţi face lista de cumpărături în limba germană.
Share this article

Ţări precum Germania şi Austria au fost extrem de atractive pentru românii care au ales să părăsească ţara şi să îşi croiască drumul în străinătate. Nivelul socio-economic a fost unul dintre factorii decisivi în decizia celor care au ales să se mute acolo. Şi în timp ce unii au învăţat limba germană din mers, alţii spun că le-a fost destul de complicat să se obişnuiască cu ea. Nu trebuie să te muţi însă din România ca să ai nevoie de această limbă. Germana îţi poate fi de mare ajutor la locul de muncă, în relaţiile de business sau doar pentru plăcerea de a învăţa o limbă nouă. Şi pentru că ştim că sunt oameni care cred că este o limbă dificilă, am pregătit câteva trucuri pentru a învăţa germana uşor şi cu plăcere.

Trucuri pentru a învăţa germana – Focusează-te pe vocabular şi repetă cât mai des

Mulţi dintre cei care încep să înveţe o limbă nouă se axează foarte mult pe gramatica limbii respective şi pe construirea impecabilă a unei expresii, lăsând în urmă vocabularul. Sigur că gramatica este impecabilă în orice limbă, dar atunci când înveţi ceva nou este esenţial să te familiarizezi cu pronunţia şi cuvintele din limba respectivă. Apoi, când ai deja un bagaj important de cunoştinţe în acest sens poţi să acorzi şi mai multă atenţie gramaticii. Poate vi se pare neobişnuit, dar gândiţi-vă cum învaţă un copil o limbă nouă. Exact în acelaşi fel. Mai întâi pune bazele cu ajutorul multor cuvinte, iar apoi începe să formeze propoziţiile.

Şi nu degeaba se spune că repetiţia e mama învăţăturii. Fie că ştii 5 sau 200 de cuvinte, repetă-le cât poţi de des, oriunde ai fi. Poate eşti în trafic, la volan sau în autobuz, poate ai ieşit la o plimbare. Orice ocazie este bună să rememorezi cuvintele exersate. Din păcate nu toate lucrurile sunt ca mersul pe bicicletă şi nu se uită niciodată, dimpotrivă, cu cât foloseşti mai rar o informaţie, cu atât apar tot mai multe posibilităţi să o uiţi.

Trucuri pentru a învăţa germana – Nu te feri de greşeli

Teama de a te exprima greşit poate fi un impediment important în învăţarea unei limbi noi. Mai rău decât a greşi – deşi e absolut firesc să faci greşeli ori de câte ori înveţi ceva – este să nu vorbeşti deloc. În acest fel poţi fi convins că nu vei ajunge vreodată să vorbeşti o limbă străină, nici corect, nici greşit. Nu te stresa că poceşti cuvinte sau faci un dezacord. Nimeni nu te va judeca pentru asta.

Trucuri pentru a învăţa germana – Foloseşte resurse educaţionale de tip nou

Uită de învăţatul clasic ce pune accent pe structurile gramaticale complicate, pe construcţiile plicticoase şi repetarea la infinit a aceloraşi lucruri care simţi că nu te vor duce acolo unde îţi doreşti. Vei ajunge şi la momentul în care îţi vei şlefui vorbirea, dar până atunci este important să prinzi drag de limba germană, să înveţi cum sună şi să îţi doreşti să afli mai multe. Tehnologia te poate ajuta mult în acest sens. Ascultă muzică şi urmăreşte filme în limba germană, intră pe un grup de profil, roagă-ţi prietenii vorbitori de limbă germană să te ajute şi participă cu ei la discuţii lejere, ascultă podcast-uri. La început va părea poate ciudat să asculţi o limbă din care nu înţelegi mare lucru, dar pe măsură ce vei avansa vei observa că limba îţi va deveni tot mai familiară şi tu te vei putea exprima tot mai uşor.

Trucuri pentru a învăţa germana – Stabileşte-ţi ţinte

Dacă îţi spui că vrei să înveţi limba germană, dar nu îţi pui şi nişte termene pentru asta, este foarte probabil să abandonezi înainte să apuci să înveţi mare lucru. Nu zice nimeni că trebuie să pui presiune pe tine, să înveţi tainele limbii într-o lună, dar este bine să îţi faci un plan şi să te ţii de el, la fel cum procedezi cu un proiect de la serviciu sau cu o lucrare ce ţine loc de examen. În plus, e important să te expui la cât mai multe materiale în limba respectivă, să încerci să o foloseşti constant, chiar şi dacă e numai în mintea ta, ca să te obişnuieşti cu construcţiile gramaticale, cu expresiile noi şi chiar cu pronunţia.

Trucuri pentru a învăţa germana – Folosiţi flashcard-uri sau etichete

Cu cât vezi mai des un lucru, cu atât îl reţii mai uşor. Aşa e şi cu limbile străine, mai ales cu una mai greoaie, precum germana. Poţi cumpăra sau îţi poţi face chiar tu flashcard-uri cu cuvinte sau expresii pe care să le împarţi în categorii şi să le iei cu tine pe oriunde mergi. În acest fel, ori de câte ori ai puţin timp liber, îţi poţi arunca un ochi peste ele. Mai mult, fie că eşti acasă sau la birou, poţi lipi pe obiectele din preajma ta etichete cu denumirile lor în limba germană, singular şi plural. Ori de câte ori umbli la ceva, citeşti eticheta şi îţi întipăreşti mai bine informaţia. Mai mult, poţi merge mai departe de atât şi poţi face lista de cumpărături în limba germană. Ori de câte ori  te uiţi să vezi ce mai ai de luat mai exersezi câte un cuvânt, două.

Trucuri pentru a învăţa germana – Fă conexiuni cu cuvinte pe care le cunoşti deja

Ca orice altă limbă, şi limba germană are lucruri comune cu altele care îţi sunt poate mai la îndemână, precum engleza şi franceza. Aşa că, pentru început, poţi începe să înveţi cu ajutorul unor cuvinte care sună asemănător cu unele pe care le cunoşti deja şi care au aceeaşi semnificaţie, precum familie, casă, pâine, masă, armată, elită sau faţadă.

Şi nu uita: repetă, repetă, repetă! E calea cea mai bună pentru a sedimenta informaţiile noi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora