Vrei să scrii o poveste de groază şi nu ştii cum? Te ajută Shelley
Ai ceva idei pentru poveşti horror dar nu prea ştii cum să le dezvolţi? Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) ar putea avea soluţia.
Pinar Yanardag, Manuel Cebrian şi Iyad Rahwan, ingineri în cadrul MIT – una dintre cele mai prestigioase instituţii de cercetare din lume – au creat o inteligenţă artificială care, conform publicaţiei Fortune, poate scrie poveşti de groază, dezvoltându-le în urma interacţiunii cu utilizatorii pe Twitter.
Mă rog, ”scrie” este puţin cam mult spus, din moment ce Shelley – numită astfel după Mary Shelley, autoarea romanului ”Frankenstein” – nu poate crea de una singură lucrări complete. Ea postează pe Twitter (unde cei de la MIT i-au creat pagina @shelly_ai) începutul unei povestiri, o dată pe oră, invitând utilizatorii să continue povestea, după care intervine iar cu câte o frază şi asta până când povestea e gata.
Ca să poată scrie perfect în limba engleză, Shelley a fost antrenată, ca orice sistem de inteligenţă artificială, memorând peste 140.000 de poveşti de groază, de pe Reddit – o pagină în care autorii amatori îşi pot publica propriile creaţii horror.
Însă ceea ce este spectaculos în cazul lui Shelley este faptul că interacţionează cu oamenii, învăţând din ideile şi reacţiile lor şi creând, împreună cu aceştia, cele mai înfricoşătoare poveşti.
„Am simţit o prezenţă în casa mea. Ştiam că era omul care m-a împuşcat, dar ceea ce nu ştiam era că s-a întors. Privind în sus pe scări, am văzut câinele care tocmai stătea acolo, uitându-se la mine”, aşa sună unul dintre cele mai recente începuturi de poveste, prin care Shelley îi invită pe pasionaţii genului să contribuie creativ.
Colaboratorii pot răspunde cu până la trei tweet-uri pentru fiecare poveste şi ar trebui să termine intervenţia cu hashtag-ul #yourturn, sau să încheie povestea cu #theend.
Până acum, Shelly – al doiela proiect de acest fel al celor de la MIT, după Nightmare Machine, un AI care face desene de groază – a creat, împreună cu utilizatorii de Twitter, peste 200 de poveşti de groază.