450 de medalii la International Wine Contest Bucharest 2016 - LIFE.ro
Sari la conținut

Miercuri, 08 iunie a.c., la Palatul Bragadiru din Bucureşti, a avut loc Gala de decernare a premiilor International Wine Contest Bucharest 2016. Ediţia din acest an a concursului, prima itinerantă, a fost găzduită de Focşani, judeţul Vrancea.

Vinurile din România, Moldova şi Italia se plasează în fruntea clasamentului. România şi Moldova au obţinut singurele două Mari Medalii de Aur acordate în acest an.

„IWCB îşi îndeplineşte misiunea de a fi o entitate de ierarhizare şi promovare a vinurilor de calitate, în folosul consumatorilor şi al producătorilor, deopotrivă. Referitor la evoluţia concursului, ne propunem ca, în următoarele ediţii, să găsim şi să impunem îmbunătăţiri acceptate de OIV (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului) în procesul de evaluare. De asemenea, ne bucurăm să contribuim astfel la reintrarea României în Liga superioară a lumii vinului, în termeni de producţie şi de piaţă,“ afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB.

Despre câştigători

Marea Medalie de Aur IWCB 2016 a revenit unui vin din România (Tămâioasă Românească 1975, produs Staţiunea Pietroasele) şi unui vin din Moldova (Chardonnay 2013 Botrytis, produs de Château Vartely).

Cele mai apreciate vinuri albe seci – Rigid ELM Sauvignon Blanc 2015 de la Wine Union JSC, Bulgaria şi Pinot Grigio de Purcari 2015, Moldova.

Cel mai apreciat vin rose sec – C’est soir Rose (Cabernet Sauvignon) 2015 de la Domeniile Lungu, România.

Cele mai apreciate vinuri roşii seci – Encore Syrah 2012 de la KATARZYNA ESTATE LTD, Bulgaria şi St. Andrews Cabernet Sauvignon 2013 de la Wakefield/ Taylors Wines, Australia.

România a obţinut 187 medalii (41,5% din total medalii):

·         1 Mare Medalie de Aur

·         59 Medalii de Aur (36% din total Medalii de Aur)

·         127 Medalii de Argint (45% din total Medalii de Argint)

Cel mai bun selecţioner / importator din România este, şi în 2016, VINEXPERT, cu 8 Medalii de Aur şi 7 Medalii de Argint.

Despre ediţia 2016

Aflat la a XIII-a ediţie, jurizarea a fost făcută cu 7 comisii a câte 5 membri, fiecare comisie având în componenţă câte 3 specialişti străini şi 2 români. Suma anilor de studiu a juraţilor este de 374, aceştia evaluând în carieră peste 220.000 de vinuri şi având publicate aproape 40.000 de pagini cu texte de specialitate.

Numărul total de probe înscrise: 1495 (limită autoimpusă) – 48% probe din România (717 probe) şi 52% probe din afara României (778 probe)

In totalul de probe înscrise 1396 au fost vinuri liniştite, 66 vinuri efervescente, iar 33 distilate.

S-au acordat un număr de 450 medalii (30% din total probe participante, conform Regulamentului OIV):

·         2 Mari Medalii de Aur

·         165 Medalii de Aur (37% din total medalii)

·         283 Medalii de Argint (63% din total medalii)

·         290 probe cu punctaj de argint (peste 82 de puncte), dar care nu au obţinut medalie

Probele cu peste 82 puncte reprezintă 49,5% din probele înscrise.

Numărul total de operatori (producători şi importatori) care au înscris probe: 238.

Numărul de operatori care au luat medalii: 153, adică 64% din numărul operatorilor care au înscris probe.

Numărul de operatori care au luat punctaj mai mare sau egal cu 82: 188 (79% din numărul operatorilor care au înscris probe).

În cazul României:

·         100 operatori au înscris probe

·         65 operatori au luat medalii

·         82 operatori au avut punctaj mai mare de 82 puncte

Aici puteţi consulta lista completă a câştigătorilor IWCB 2016.

IWCB este cel mai important concurs international de vinuri din Europa de Est, fiind organizat la iniţiativa ONVPV, de catre ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

Parteneri media principali: Global Wine&Spirits, vinul.ro

Parteneri media: Europa FM, Food&Bar,  National Geographic, Men’s Health, Practic in Bucatarie, Casa si Gradina, Dilema Veche, Progresiv, Trends HRB, Revista Fermierului, Agerpres, Horeca Romania, Fine Wine, Profit.ro, business-review.ro, femei-in-afaceri.ro, manager.ro, agroRomania.ro, business24.ro, ziare.com, news.ro, life.ro, vipstyle.re, pistoanefabricate.ro, vin2.ro, oenolog.ro, vinescu.ro, Savor TV, semenbune.ro

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora