7 expresii ale farmecului toscan - LIFE.ro
Sari la conținut

7 expresii ale farmecului toscan

Vă prezentăm în continuare câteva etichete de la producători exponenţiali ai Toscanei, vinuri care, pe lângă faptul că transmit fiecare în parte farmecul toscan, pot ajuta la înţelegerea specificului acestei zone.
Share this article

Toscana, la fel ca multe dintre regiunile viticole ale Italiei, se poate mândri cu o istorie de trei milenii, cu o evoluţie, pornind de la etrusci, asupra căreia şi-au pus amprenta romanii, în antichitate, călugării creştini, în Evul Mediu, familiile aristocrate, în perioada Renaşterii, dar şi câţiva „pionieri”, în epoca modernă. De-a lungul timpului, această regiune a avut o evoluţie sinuoasă, pigmentată cu scandaluri, cu scăderi de calitate, însă, de fiecare dată, a reuşit să revină în prim-planul vinului mondial, datorită implicării şi viziunii unora dintre producători.

Cu toate că pentru mulţi consumatori Toscana se rezumă doar la Brunello di Montalcino, plus câteva „super toscane”, regiunea în sine este una imensă (aproximativ 63.500 de hectare de viţă-de-vie, conform WineCountry.com), cu multe subregiuni distincte, ce au condiţii de climă şi sol diferite. Clima este un factor vital al succesului acestei regiuni. Regiunile de coastă, cald temperate, contrastează cu cele din centru, unde diferenţa de temperatură dintre zi şi noapte temperează coacerea strugurilor, menţinând un echilibru între zaharuri, aciditate şi componentele aromatice. Un singur element, însă, au în comun toate aceste regiuni şi anume soiul Sangiovese. Aproximativ 80% din vinurile produse în Toscana sunt produse din soiuri roşii, un procent considerabil fiind ocupat de Sangiovese. Acest strugure impresionează prin capacitatea de a se adapta mai multor stiluri de vinificare, variind de la vinurile cu arome puternice de fructe negre de pădure şi gemuri, până la cele condimentat vegetale, cu tente de ardei copt şi tomate. Vinurile din Sangiovese au aciditate ridicată şi structură taninoasă bogată. Cu toate că învechirea în lemn nu reprezintă o premisă pentru fiecare stil de vinificare în parte, Sangiovese ajunge să fie maturat în butoaie de lemn de stejar de diferite dimensiuni, în majoritatea cazurilor.

Toscana are în acest moment 42 de „Denumiri de Origine Controlata” şi 11 „Denumiri de Origine Controlată şi Garantată”, însă pentru o apropiere mai facilă faţă vinurile din această regiune trebuie ţinut cont de următoarele patru regiuni: Bolgheri, Montalcino, Chianti şi Montepulciano. Vă prezentăm în continuare câteva etichete de la producători exponenţiali ai Toscanei, vinuri care, pe lângă faptul că transmit fiecare în parte farmecul toscan, pot ajuta la înţelegerea specificului acestei zone.

Le Macchiole Bolgheri Rosso 2015

Le Macchiole este una dintre primele crame italiene ce au pariat pe potenţialul regiunii Bolgheri. Cu toate că astăzi este una dintre cele mai faimoase regiuni viticole din lume, în 1983, an în care s-au pus bazele cramei Le Macchiole, Bolgheri era departe de faima şi posibilităţile de acum. Primii paşi făcuţi de Eugenio Campolmi şi Cinzia Merli, proprietarii cramei, au fost reprezentaţi de înfiinţarea unor mici parcele de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Vermentino. Numărul mare de soiuri a fost justificat de cei doi prin apelul la experiment. La începutul anilor ’90, cei doi iau o decizie care avea să le marcheze evoluţia ulterioară: hotărăsc să crească densitatea plantelor la hectar şi să rişte pariind pe vinurile monovarietale. Ajutaţi de consultantul vinificator Luca D’Attoma, ajung la concluzia că cea mai bună soluţie este să lucreze soiurile separat, în vinuri distincte. Astăzi, Le Macchiole exploatează 24 de hectare de viţă-de-vie, îngrijite conform regulilor viticulturii organice, rezultatul muncii echipei conduse de către Cinzia Merli fiind transpus în cele cinci vinuri ale cramei, unele dintre cele mai apreciate din Italia – Paleo Bianco Toscana IGT, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri, Paleo Rosso Toscana IGT, Scrio Toscana IGT şi Messorio Toscana IGT, reprezentând 100.000 de sticle anual.

Bolgheri Rosso DOC Bolgheri este singurul vin roşu al cramei realizat în tradiţia vinurilor din Bordeaux, prin asamblarea mai multor soiuri (Merlot, Cabernet Sauvignon şi Syrah). În acelaşi timp, este excepţia care confirmă regula şi prin care Le Macchiole îşi demonstrează interpretarea unică a terroirului Bolgheri.

Riecine Chianti Classico DOCG 2014

În 1971, John Dunkley, un om de afaceri britanic, împreună cu soţia lui de origine italiană, cumpără o plantaţie în Chianti, care, până la începutul secolului al XX-lea, aparţinuse unei mănăstiri. În urma cercetării mai multor documente bisericeşti, Dunkley hotărăşte să numească crama Riecine, nume menţionat de izvoarele istorice încă din anul 1112. După restaurarea cramei, o vilă veche din piatră, începe revitalizarea şi replantarea parcelelor de viţă de vie. Prima recoltă de Chianti Classico, produsă în 1973 şi comercializată în 1975, a primit nenumărate laude. Enologul Carlo Ferrini, a avut un rol-cheie în naşterea şi evoluţia vinurilor Riecine, punându-şi cunoştinţele şi profesionalismul în slujba acestei crame până în 1997.

Riecine Chianti Classico este vinul fanion al acestei crame. Produs din Sangiovese 100%, urmând un stil de vinificare tradiţional, acest vin impresionează prin tipicitatea de care dă dovadă: corp mediu, taninuri catifelate, postgust condimentat şi o componentă aromatică foarte puternică. Vinul este maturat 18 luni în amfore de ciment, în butoaie de stejar francez folosite şi în budane de mari dimensiuni.

Luce della Vite Lucente 2014

Anul 1993 a făcut posibilă întâlnirea dintre familiile Mondavi şi Frescobaldi. În timpul căutărilor unei regiuni cu potenţial investiţional, lui Robert Mondavi i-a fost prezentat Vittorio Frescobaldi, încă de la primul contact vinificatorul american declarându-se impresionat şi atras de pasiunea pentru vin a familiei Frescobaldi şi de farmecul Toscanei. În 1995, cele două familii au semnat un acord formal pentru crearea Tenute Luce della Vite. Cu toate că Vittorio şi Robert au semnat acordul, parteneriatul real s-a desfăşurat între fiii acestora, Lamberto şi Tim, cei care au definit şi rafinat proiectul. După mai multe discuţii, „cei doi coloşi”, Vittorio şi Robert, au ales ca loc de naştere pentru viitorul vin domeniul Castelgiocondo, proprietate achiziţionată de familia Frescobaldi în 1989. După o perioadă de teste, cei doi au fost impresionaţi de rezultatele uimitoare pe care soiul Merlot le oferă în terroirul toscan. Astfel, cei doi parteneri au ales ca noul joint-venture să meargă pe stilul „super toscan”. Luce a reuşit creionarea unei expresii unice, a unui profil aromatico-gustativ distinct. Acest vin a inspirat, după o perioadă, apariţia unei etichete secundare, Lucente, vin realizat prin jocul aromatic al soiurilor Sangiovese, Merlot şi Cabernet Sauvignon.

Fermentat în inox la temperaturi controlate şi maturat 12 luni în butoaie de stejar, Luce della Vite Lucente 2014 este un asamblaj de Merlot şi Cabernet Sauvignon. Atrage prin aromele de fructe coapte, cireşe negre şi căpşuni, însoţite de tonuri de condimente dulci. Gustativ, vinul este rotund şi mătăsos, cu taninuri fine şi note de eucalipt.

Tenuta di Trinoro Le Cupole 2014

Proprietar al cramelor Tenuta di Trinoro în Toscana şi Passopisciaro în Sicilia, Andrea Franchetti este considerat unul dintre producătorii vizionari ai Italiei. Descris de Jancis Robinson ca fiind „un tânăr Yves Saint Laurent”, datorită şarmului, perfecţionismului şi stilului excentric, Franchetti şi-a început aventura în lumea vinului mai întâi ca manager de restaurant în Roma şi apoi ca distribuitor de vinuri în SUA. Înainte de a se întoarce în Italia, Franchetti a petrecut şase ani în Bordeaux, unde „a luat lecţii” de la prietenii săi Jean-Luc Thunevin, proprietarul Château Valandraud şi iniţiatorul „mişcării garagiste”, şi de la Peter Sisseck, proprietarul Dominio de Pingus. În 1992, Franchetti a pus bazele cramei Tenuta di Trinoro, loc în care a ales să planteze soiuri bordeleze în locul tradiţionalului Sangiovese, înfiinţând plantaţii la altitudini de 500 şi 700 de metri. Pentru a obţine o concentrare mai mare în vinuri, acesta alege „calea extremismului”, crescând densitatea în plantaţie până la 9.000 de plante la hectar şi tăind în verde 60% din struguri.

Tenuta di Trinoro Le Cupole 2014 este un asamblaj de Merlot (48%), Cabernet Franc (42%) şi Cabernet Sauvignon (10%), care a petrecut opt luni în butoaie de stejar francez şi 11 luni în tancuri de ciment. Asamblaj de inspiraţie bordeleză, acesta etalează concentrare de fructe negre, intensitate impresionantă şi taninuri extrem de catifelate, caracteristici ale unei personalităţi distincte.

Ca’marcanda Promis Toscana IGT 2012

În 1996, Angelo Gaja, unul dintre cei mai renumiţi vinificatori din lume, pionier al vinului din Piemonte, achiziţioneaza o cramă în Toscana, pe care o numeşte Ca’Marcanda. Principalul obiectiv al acestei crame este realizarea de vinuri super premium din soiuri internaţionale, care să reflecte terroirul toscan. Cele 150 de hectare de viţă-de-vie sunt plantate cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc şi Syrah. Cu acest proiect, Angelo Gaja şi-a dorit să facă un transfer al experienţei din Piemonte în regiunea Maremma: pentru a obţine o calitate unică, trebuie să înţelegi potenţialul fiecărui soi în combinaţie cu unicitatea şi specificitatea fiecărei parcele în parte. Vinurile Ca’Marcanda reflectă tot ce poate oferi mai bun terroirul Bolgheri: vinuri mature, cu arome de fructe coapte, cu aciditate bine echilibrată. Promis, Magari şi Ca’marcanda sunt cele trei vinuri roşii produse aici.

Ca’ Marcanda Promis Toscana IGT 2012 (55% Merlot, 35% Syrah şi 10% Sangiovese) a fost maturat 12 luni în butoaie de stejar, după îmbuteliere având parte de o maturare de câteva luni în sticlă. A rezultat un vin care combină eleganţa şi supleţea Merlotului şi Syrahului, cu austeritatea şi seriozitatea soiului Sangiovese. Este echilibrat şi prietenos, cărnos, dens, cu un potential de învechire remarcabil.

Tenuta san Guido Guidalberto 2012

Tenuta San Guido a fost un deschizător de drumuri cu vinul Sassicaia din recolta anului 1968 (lansat la începutul anilor ’70), creat de Mario Incisa della Rochetta, un viticultor din Piemonte care s-a mutat în 1943 pe domeniul din Toscana moştenit de soţia sa Gherardesca – sora mamei lui Piero Antinori. Iniţial, vinul era consumat de prieteni şi familie, sau vândut în privat dar, în 1970, fiul lui Mario – Nicolo şi-a convins tatăl să-l ofere spre vânzare cu ajutorul profesionist al verilor Antinori. Sassicaia a fost primul vin italian maturat în butoaie de stejar francez şi primul Cabernet italian de excepţie. De asemenea, a fost primul vin italian care a primit scorul perfect de 100 de puncte acordat de Robert Parker pentru recolta din 1985. Parcelele de vie au primit propria apelaţiune: DOC Bolgheri Sassicaia, prima şi singura apelaţiune din Italia care conţine doar un singur domeniu.

Guidalberto a apărut la 33 de ani după primul Sassicaia, în 2000, ca o dedicaţie facută de familia Incisa della Rocchetta în onoarea străbunicului Guidalberto della Gherardesca, pionier al viticulturii moderne, cel care a pus bazele domeniului Tenuta San Guido. De-a lungul timpului, Guidalberto a avut o compoziţie diferită a soiurilor, însă recolta 2012 a fost realizată prin asamblarea a 60% Cabernet Sauvignon cu 40% Merlot. Vinul a fost maturat 15 luni în butoaie de stejar francez şi american, plus alte trei luni în sticlă, înainte de a fi lansat.

Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalino DOCG 2012

Născută în 1953, într-o familie producătoare de vinuri Brunello di Montalcino, Donatella Cinelli Colombini a absolvit Istoria artei medievale. În 1993 a fondat „Mişcarea pentru turism vitivinicol” şi a depus eforturi pentru celebrarea „Zilei Vinului”, eveniment ce a devenit renumit în foarte scurt timp. În 1998, după 14 ani de lucru pe domeniul familiei şi-a creat propria cramă, Fattoria del Colle, care conţine un han, un restaurant şi o cramă producătoare de Chianti, dar şi vinuri cu indicaţia Orcia DOC. După un timp, pune bazele cramei Casato Prime Donne în Montalcino, unde produce Brunello. Donatella Cinelli Colombini este prima femeie din Italia, proprietar şi vinificator al unei crame. În 2003 Donatella a câştigat premiul Oscar pentru „Cel mai bun producător italian de vin”, un premiu oferit de Asociaţia Italiană a Somelierilor – Bibenda.

Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalino DOCG 2012 este produs din struguri culeşi de pe plantaţia de 10 hectare, care înconjoară crama. Pentru a ajunge la structura puternică, bogată şi intensă şi la amprenta aromatică caracterizată de arome de condimente şi fructe negre de pădure, vinul petrece doi an în butoaie de stejar de diferite dimensiuni.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora