8 motive pentru care golful este un sport potrivit pentru copilul tău - LIFE.ro
Mergi la conținut

În 2012 când am început să descopăr golful m-a prins „virusul” şi de atunci îl practic constant în timpul liber. Cu siguranţă nu este uşor, dar este un sport „challenging” care te ţine mult timp în aer liber şi care te face să îţi doreşti să devii un jucător tot mai bun.

Mi-au trebuit aproximativ două sezoane de antrenament pentru a ajunge să joc bine la nivelul unui începător, dar pe măsură ce am descoperit jocul, am regretat că nu am avut posibilitatea să îl învăţ mai devreme, pe vremea când eram copil. Probabil aş fi reuşit să învăţ mai repede swingul şi, probabil, ar fi fost mai natural, iar rezultatele pe măsură. În schimb, voi face tot posibilul să ofer această oportunitate de învăţare copiilor mei, fiindcă golful este un sport care îi pregăteşte nu numai pentru o plimbare în aer liber, ci şi pentru viaţă.

Iată câteva dintre motivele care mă determină să afirm că golful este un sport potrivit pentru copii:

1. Aer liber. Golful le oferă copiilor oportunitatea să petreacă timp în aer liber, în mijlocul naturii, departe de computer, tabletă şi telefon, marile „capcane” ale timpurilor noastre;

2. Mişcare. La golf poţi alege să parcurgi terenul pe jos sau cu buggy. În funcţie de lungimea şi specificul terenului, un jucător poate merge pe jos chiar şi 8 km într-o rundă de golf.

3. Timp de calitate alături de familie şi prieteni. Golful poate fi practicat la orice vârstă, de femei şi bărbaţi deopotrivă, aşadar poate fi un prilej foarte bun pentru a petrece timp cu familia în aer liber şi pentru a face mişcare, momente care lipsesc deseori din vieţile noastre în ultima vreme. Ba mai mult, golful facilitează prieteniile, oferă un mediu în care putem cunoaşte alte persoane pasionate de acest sport.

4. Mizează pe integritate. Golful este bine cunoscut pentru regulile sale standardizate la nivel internaţional. În plus faţă de aceste reguli, jucătorii trebuie să respecte un set de norme denumite „etichetă”, dar şi regulamentul terenului pe care joacă. Eticheta acoperă aspecte precum măsuri de siguranţă, corectitudine, ritmul de joc, dar şi responsabilitatea unui jucător de a nu provoca daune terenului pe care joacă. Corectitudinea, responsabilitatea faţă de natură şi faţă de partenerii de joc au impact pozitiv în vieţile copiilor şi de dincolo de terenul de golf.

5. Stimulează capacitatea de concentrare şi atenţia la detalii. Pentru fiecare lovitură, trebuie să ţii cont de o multitudine de factori precum: distanţa, temperatura, vântul, orientarea, suprafaţa de pe care loveşti, dar şi tipul loviturii. Acest antrenament îi ajută pe copii să îşi îmbunătăţească atenţia la detalii şi capacitatea de concentrare.

6. Perfecţionarea. Golful poate fi un veritabil antrenament psihologic. O rundă de golf oferă posibilitatea de a experimenta o întreagă paletă de trăiri, trăiri pe care copiii trebuie să înveţe să le gestioneze constructiv, iar gândirea pozitivă cântăreşte foarte mult în succesul unei partide. Golful îi provoacă pe cei mici (dar şi pe adulţi) să devină jucători din ce în ce mai buni, să înveţe din greşeli şi să meargă mai departe cu o atitudine pozitivă, strategie bună de aplicat şi în viaţă.

7. Perseverenţa. Cum spuneam la începutul acestui articol, golful nu este un sport uşor, iar copiii învaţă că doar prin exerciţiu un jucător poate deveni tot mai bun. Când munca lor va da roade şi vor ajunge să joace bine golf, nu vor mai vrea să lase crosa din mână.

8. Învaţă să câştige, dar să şi piardă. Odată ce copiii şi-au câştigat abilităţile de golf necesare ca să poată juca pe teren, pot să participe la competiţii de golf. Turneele îi vor ajuta să facă faţă emoţiilor specifice competiţiilor. Uneori vor simţi cum este să câştige o cupă, iar alteori vor avea zile mai puţin bune şi vor fi la capătul clasamentului. Dar în fiecare partidă vor învăţa din greşeli, pe principiul proverbului „uneori câştigi, alteori înveţi”.

În concluzie, golful oferă copiilor lecţii importante pentru viaţă. Este un sport care creează contextul pentru relaţii noi, îi învaţă să îşi stăpânească emoţiile, să fie corecţi, să preţuiască natura, să înţeleagă importanţa gândirii pozitive, să gândească în perspectivă dar şi în detaliu şi, nu în ultimul rând, să se concentreze, să fie prezenţi în fiecare moment, şi mai presus de toate, să nu se dea bătuţi.

„Drive, chip & putt”, competiţie pentru copii care are loc anual în SUA, pe terenul Augusta National, în cadrul celei mai importante competiţii din lume, The Masters:

***

Informaţii utile:

Este foarte important ca startul în golf să fie oferit de un profesor de golf care îi poate învăţa mişcările corecte încă de la început de drum. Câteva locurile unde se pot lua lecţii de golf:

Bucureşti: Stejarii Driving Range (au oferte speciale pentru copii)

Bucureşti: Clubul Diplomatic

Zurbaua, jud. Ilfov: Golf Country Club Bucharest

Breaza, jud. Prahova: Lac de Verde

Pianu de Jos, jud. Alba: Golf Club Paul Tomiţă

Sinpaul, jud. Cluj: Transilvania Golf Club

Poiana Cerbului, Cluj Napoca, Jud. Cluj: Sun Garden

Ineu, jud. Bihor: Kings Land

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora