9 lucruri esenţiale pentru cei care călătoresc mereu cu avionul
Jurnalistul Andrei Nourescu a călătorit foarte mult la viaţa lui, zburând,după estimările sale, undeva pe la 1,5 milioane de kilometri, în peste 70 de ţări. Fiind mereu pe drumuri, prin cele mai exotice colţuri de lume, l-am întrebat care ar fi 5 lucruri esenţiale de care să ţii cont pentru o călătorie cu avionul.
În primul rând, cred că trebuie evitate perioadele de sărbători (Paşte, Crăciun, Revelion) sau de concedii (iulie-august), din două motive principale: Primul ar fi că preţurile aproape se dublează. Sigur, e frumos de Sărbători, dar de ce oare să plătesc pe 5 zile la Dubai sau la Miami 2.000 de euro, când pot plăti doar 900, în ianuarie sau martie sau octombrie?! Al doilea, ar fi aglomeraţia. De ce să mă înghesui şi să mă calc în picioare cu lumea? Că doar ideea unei vacanţe este liniştea, iar în lunile de care vorbeam mai sus traficul de turişti este redus la jumătate…
Apoi, este de preferat să faci check in online. Poţi să-ţi alegi astfel şi locurile preferate în avion, din timp, şi sunt şanse mari să scapi de cozile de la aeroport. Poţi merge direct la ghişeul de drop-off ca să îţi laşi doar bagajul.Tips: dacă zbori cu cineva iar avionul are configuraţie cu rând de 3 locuri, alege un loc la geam şi altul la culoar. Sunt şanse mari ca locul din mijloc să nu îl ia nimeni şi aşa rămâi cu mai mult spaţiu, tot rândul de 3 pentru voi doi.
Filtrul de securitate de la aeroport este locul care de multe ori ne enervează cel mai rău. Pentru o trecere mai rapidă şi mai fluidă, este recomandabil să ai încălţăminte tip sport. De regulă, dacă ai ghete, bocanci, cizme etc, vei fi pus să te descalţi şi să treci încălţările prin filtru. La fel se întâmplă şi cu hainele. De evitat să ai curea la pantaloni, haine care se scot greu, ceasuri sau accesorii care se deschid de asemenea greu. Sau dacă le ai, scoate-le din timp.
Evită cozile unde vezi în faţa ta copii, bătrâni sau oameni cu bagaje multe. Fiecare dintre ei încetinesc mult trecerea, evident copiii şi cei în vârstă au nevoie de mai mult timp pentru îmbrăcat/dezbrăcat, ca să nu mai vorbesc de orice alte accesorii gen cărucioare, bastoane, cârje etc…
La paşapoarte, aruncă o privire şi asupra celor dinaintea ta. Din păcate, fără să fie vina lor, cetăţenii din UE sau America trec mult mai rapid decât un cetăţean din India, Pakistan sau Ghana.
Aşteptarea decolării. Mai toate aeroporturile moderne au zone liniştite unde te poţi întinde pe nişte fotolii gen şezlong. Dacă nu au, oricum e mult mai confortabil să îţi iei o cafea şi să aştepţi pe o canapea moale decât să te duci să fii primul la poarta de îmbarcare şi să aştepţi o oră acolo. Nu are niciun rost să te ridici şi să te pui primul la coadă. Poţi să ai surpriza să stai nemişcat şi 30-40 de minute în picioare la acea coadă şi e inutil, tot în avion la locul tău ajungi.
Poartă încălţări lejere şi haine cât comode, nu călători îmbrăcat scorţos sau la 4 ace. Bea multă apă, hidratarea este foarte importantă, poartă mereu centura, ca să nu fi trezit când apare vreun anunţ. Şi nu aplauda la aterizare 🙂
Dacă zborul este foarte lung, uită-te din timp în spatele avionului dacă rămâne un rând liber şi blochează-l cu o haină ceva sau mută-te direct acolo. Astfel, poţi zbura multe ore întins pe un rând rămas liber.
Şi ceva despre cei care întreabă despre cardurile de fidelitate. Sunt utile doar dacă zbori destul de des. În general, ar fi bine să ai câte un card la fiecare companie, ca să acumulezi mile cu orice avion ai zbura. Pentru că milele se adună şi-ţi oferă apoi zboruri gratuite. Multe companii însă, tocmai pentru a încuraja fidelizarea, dacă nu zbori timp de un an sau doi, îţi anulează milele…