Actori români în filme străine: atunci când treci graniţele în căutarea succesului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Actori români în filme străine: atunci când treci graniţele în căutarea succesului

Pe un trend pozitiv, actorii români încep să prindă aripi şi să încerce să aibă succes şi în afară. Începem să avem din ce în ce mai mulţi actori români în filme străine. Însă ce actori ne-au atras cel mai mult atenţia datorită succesului lor?
Share this article

Deşi însă nu am ajuns cu niciun film pe lista scurtă a Premiile Oscar, cinematografia noastră este apreciată în afară. Mai ales odată cu noul val al cineaştilor noştri care au avut succes la festivaluri precum Cannes sau Berlin. Pe un trend pozitiv, actorii români încep să prindă aripi şi să încerce să aibă succes şi în afară. Începem să avem din ce în ce mai mulţi actori români în filme străine. La succesul lor de astăzi au contribuit, indirect şi prestaţiilor lui Marcel Iureş sau Maia Morgenstern a căror munca a fost foarte apreciată în afară.

Dar, înainte să vorbim despre actorii români care au cunoscut succesul internaţional, aş vrea să amintesc şi de Sebastian Stanşi Alexandra Maria Laracare fac parte dintr-o categorie specială. Amândoi au cariere internaţionale importante (primul a jucat în apreciatul I, Tonya, dar şi în serial Marvel – Avengers, iar ea a făcut parte din producţii precum Rushsau The Reader). Însă, deşi ambii au origini româneşti, îau plecat de la foarte vârste fragede din România.

Anamaria Marinca, Fury, Five Minutes of Heaven sau She Who Brings Gifts

Filmul lui Mungiu, 4 luni, 3 săptâmâni şi 2 zile, i-a deschis porţile succesului internaţional. Iar premiul Palme d’Or pe care l-a câştigat filmul la Festivalul de la Cannes din 2007 i-a dat aripi către o carieră de succes. De atunci, Anamaria Marinca a jucat în Five Minutes of Heaven(2009) unde l-a avut partener pe Liam Neeson, în Storm(unde i-a fost colega Kerry Fox), în producţiile britanice Wallander– cu Kenneth Branagh, Holby City, Silent Witnesssau The Missing, nominalizat la Globurile de Aur 2015, dar şi în thriller-ul cu accente horror, She Who Brings Gifts, în care le are ca partenere de platou pe Glenn Close şi Gemma Arterton.

De asemenea, Marinca a jucat şi în Fury, unde îl are partener pe marele Brad Pitt. Filmul spune povestea unor soldaţi americani în timpul finalului celui de-al doilea război mondial. Fury a primit recenzii foarte bune: un rating de 76% pe Rotten Tomatoes, din 238 de recenzii. Şi a avut încasări de nu mai puţin de 211 milioane de dolari (ca să vă faceţi o idee, Shape of Water a strâns doar 194 de milioane de dolari, iar Call Me by Your Name, doar 41 de milioane de dolari).

Dragoş Bucur & Alexandru Potocean, The Way Back

Pe amândoi i-am tot văzut în filme de pe la noi (ambii fiind foarte apreciaţi ca actori de film), însă în 2011 cei doi şi-au pus numele pe genericul unui film străin important: The Way Back, înscriindu-se în trendul de actori români în filme străine. De altfel, atât Bucur, cât şi Potocean au mai jucat în producţii străine. Despre primul amintesc aici doar apariţia în producţia americană Youth Without Youth, o dramă fantastică în regia lui Francis Ford Coppola, în care joacă alături de Tim Roth. Pe când, Potocean a mai jucat şi înThe Whistleblower, o dramă regizată de Larysa Kondracki, în care mai jucau Rachel Weisz sau Monica Bellucci, bazată pe experienţele trăite de poliţista Kathryn Bolkovac, în timpul perioadei post-război din Bosnia.

The Way Back i-a avut în distribuţie, printre alţii, pe actorii Colin Farrell, Jim Sturgess, Saoirse Ronan şi Ed Harris. Bucur şi Potocean au interpretat aici rolurile unor evadaţi din gulagul siberian nevoiţi să parcurgă mii de kilometri pe jos, ajungând la un moment până în India. Au trebuit să îndure multă suferinţă şi să se confrunte cu multe pericole.

Filmul a primit o nominalizare la Premiile Oscar pentru best make-up. Şi s-a bucurat de recenzii pozitive: a avut 74% rating pe Rotten Tomatoes din 129 de recenzii, cu un scor mediu de 6.8 din 10. The Way Back are o poveste interesantă şi un casting important. Regizorul Peter Weir, folosindu-se de peisaje fabuloase şi de o muzică minunată, spune o poveste despre curaj, supravieţuire şi obsesia pentru libertate.

Ana Ularu, Serena, Inferno, Muse sau The Marker

Asemenea lui Dragoş Bucur, Ana Ularu a avut prima apariţie în acelaşi film străin, Youth Without Youth, al lui Francis Ford Coppola. Ulterior a mai jucat în Anacondas: Trail of Blood. În 2012, a apărut alături de o altă actriţă care şi-a încercat norocul în afară, Monica Bârlădeanu, în Diaz – Don’t Clean Up That Blood. Iar un an mai târziu, a avut o apariţie într-un serial super cunoscut şi apreciat, Borgias, alături de Jeremy Irons.

Iar în 2014, eforturile Anei dau roade. Actriţa joacă în filmul Serena, regizat de Susanne Beir, în care a jucat alături de Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence. Ulterior, joacă în Inferno, ecranizarea romanului cu acelaşi nume al lui Dan Brown, în care joacă alături de Tom Hanks. Se pare că Ana începe să îşi consolideze o carieră importantă şi constantă în afară, fiind unul dintre cei mai importanţi şi cunoscuţi actori români în filme străine. Iar anul trecut a avut două roluri importante în The Marker(alături de Frederick Schmidt şi John Hannah) şi Muse (cu Elliot Cowan, Franka Potente sau Christopher Lloyd).

Oana Pellea, I Really Hate My Job

Numele său apare pe genericul unui film străin important, Children of Men, regizat de Alfonso Cuarón (Gravity, printre altele), alături de staruri precum Clive Owen sau Julianne Moore. Filmul a primit trei nominalizări la Premiile Oscar. Iar Oana face un super rol – scurt, dar savuros. Poate nu o veţi recunoaşte de la început pentru că are super mult make-up.

Însă, numele Oanei se leagă de o altă producţie internaţională – I Really Hate My Job. Film făcut de regizorul britanic Oliver Parker, un fel de cocktail cu multe culori, culturi şi personalităţi diferite. I Really Hate My Job spune povestea unei seri într-un restaurant londonez. Iar Oana este savuroasă, alături de Neve Campbell, Shirley Henderson, Anna Maxwell Martin sau Danny Huston.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora