Andra Guți, actriță: „Cu Alice T. am descoperit la mine o impertinență și o agresivitate de care nu mă credeam în stare”
Premiera mondială la Locarno și premiul pentru cea mai bună actriță sunt cel puțin două elemente care ridică prestigiul celui mai recent film al dumneavoastră. Cum ați simțit competitia, care au fost reacțiile juriului, criticilor sau ale publicului și cum schimbă aceste elemente de notorietate parcursul pe mai departe al filmului?
Radu Muntean, regizor „Alice T.”: „Selecția într-un festival important, eventualele premii sau reacțiile presei, influențează într-o anumită măsură felul în care filmul e vândut sau cerut în alte festivaluri. E, cum ar veni, un fel de vehicul de promovare, face ca filmul să devină mai vizibil, îl pune pe hartă. Locarno e un festival important, probabil cu cel mai numeros public dintre festivalurile mari și ne-am bucurat să avem premiera acolo.
Pentru Andra în special, premiul e valoros pentru că e o recunoaștere a muncii ei din timpul filmării și a perioadei de pregătire. E frumos să pleci așa în viață și în carieră, cu sentimentul că efortul îți e răsplătit.”
Andra Guți, actriță: „Am fost copleșită de ce mi s-a întâmplat. Îmi doream foarte tare ca filmul să câștige, dar nu mi-am pus problema că voi fi eu premiată, mai ales că am fost la primul rol principal într-un lung metraj. E inegalabil sentimentul că munca ți-a fost apreciată, sper să mi se mai întâmple.”
„Alice T” are un subiect social, sensibil menit măcar să lase telespectatorul pe gânduri. Care este povestea din spatele peliculei? Ce anume v-a inspirat subiectul și cum v-ați apropiat de temă?
Radu Muntean, regizor „Alice T.”: „S-a întâmplat că în familia mea au existat și există mai multe cazuri de copii adoptați. Am simțit nevoia să sondez acest subiect și să reconsider poziția pe care am avut-o la un moment dat față de comportamentul copiilor adoptați. Filmul nu e însă un studiu de caz, am folosit ca personaj principal o adolescentă cu o astfel de biografie pentru a vorbi despre dorința de a avea o identitate.”
Andra Guți, actriță: „Aș fi putut să clachez oricând”
Cum te-ai pregătit pentru acest rol și ce crezi că au apreciat jurații?
Andra Guți, actriță: „Au fost anumiți pași pe care a trebuit să îi parcurg, la mine ca om în paralel cu procesul prin care trece Alice. A trebui să caut și să descopăr în mine atribute care compuneau personalitatea lui Alice. Cum ar fi constanta dorință de a ieși în evidență sau o anumită agresivitate de care, sinceră să fiu, nu mă știam în stare.
Pentru o scurtă perioadă de timp am devenit o adolescentă impertinentă, pentru că asta se cerea de la mine. Am avut nevoie, e-adevărat, de o minimă documentare pentru a o înțelege pe Alice. Trebuie să recunosc că înainte de rol nu am cunoscut prea mulți copii adoptați și nu mă preocupase în mod special subiectul.
Cred că cei din juriu au apreciat dezinvoltura și intensitatea cu care trăiam fiecare secvență.”
Cu ce gând ai participat la casting? Povestește-mi experiența.
Andra Guți, actriță: „Castingul a durat aproximativ o jumătate de an și, cel puțin la început, nu am fost foarte conștientă de importanța rolului. A fost structurat în mai multe etape, dar Radu și-a asumat de la început că actrița va fi neprofesionistă, iar eu am încercat doar să mă adaptez.”
Radu Muntean, regizor „Alice T.”: „Castingul a fost lung, dar chiar din fazele preliminare l-am abordat mai relaxat decât ar fi fost poate normal, pentru că de foarte devreme am găsit-o pe Andra.
Apoi, după 3-4 luni de casting, am avut vreo două luni de antrenament cu Andra, în care au intrat și probele de casting pentru celelalte personaje, la care a participat și ea.
Apoi o lună de repetiții cu o parte restrânsă din echipa tehnică și filmarea propriu-zisă, care a durat 30 de zile. Cam ăsta a fost calendarul de lucru și la celelalte filme pe care le-am făcut. Aici a durat ceva mai mult castingul pentru personajul principal, pentru că baza de date nu a fost una convențională.”
Radu Muntean, regizor: ”Îmi asum și aplauzele și roșiile”
Cum a fost munca pe platou? Spune-mi dacă a existat vreun moment în care ai simțit că vrei să pleci?
Andra Guți, actriță: „Alice este un personaj complex, iar eu am fost foarte implicată în proiectul ăsta. Cred că aș fi putut să clachez oricând, dar am făcut echipă bună cu Radu și rezultatul e pe măsură.”
Care este statement-ul cu care lansați în lume această poveste?
Radu Muntean, regizor „Alice T.”: „Adolescența mi se pare fascinantă pentru că, prin caracterul ei volatil, reprezintă forma cea mai expresivă a incertitudinilor pe care le avem și mai târziu, ca adulți.”
În ce festivaluri românești îl vom vedea?
Radu Muntean, regizor „Alice T.”: „Pentru început, în ”Les Films de Cannes a Bucarest”, la sfârșitul lui octombrie. Va fi prima proiecție publică a filmului în România.”
Cu ce vă mândriți la această producție?
Radu Muntean, regizor „Alice T.”: „Mă mândresc că-mi pot asuma fiecare cadru al filmului. Sunt gata să primesc și aplauzele și roșiile.”