Angelo Gaja investeşte în terroir-ul vulcanic al Etnei
Angelo Gaja, legenda vinului piemontez şi una dintre figurile marcante ale enologiei italiene, a anunţat la sfârşitul lunii aprilie 2017 că va învesti într-un nou proiect, o plantaţie aflată la poalele vulcanului Etna, formând astfel un „joint-venture” împreună cu producătorul sicilian Alberto Graci, anunţă site-ul americana „Wine Spectator”, citând publicaţia italiană „Chronace di Gusto”.
Gaja şi Graci au achiziţionat împreună 20 de hectare pe unul dintre versanţii vulcanului, expoziţia plantaţiei fiind sud-vestică, către localitatea Biancavilla. Din suprafaţa totală achiziţionată de cei doi, aproximativ 10 hectare sunt plantate cu soiurile autohtone Carricante şi Nerello Mascalese, intenţiile celor doi vizând plantarea a încă cinci hectare şi construcţia unei crame. Acest nou proiect al lui Angelo Gaja pe versantul vulcanului Etna, una dintre cele mai la modă zone viticole în acest moment la nivel mondial, este cea de-a treia cramă pe care acesta o înfiinţează în afara Piemontului, după cea din Bolgheri („Ca’Marcanda”) şi Montalcino („Pieve Santa Restituta”).
Angelo Gaja a declarat presei italiene că a ales Sicilia deoarece „Etna este un loc care oferă vinuri extrem de elegante, destul de greu înţeles, iar acest lucru mă fascinează foarte mult”. Poziţionarea plantaţiei este şi ea una interesantă, contrar tuturor uzanţelor, majoritatea plantaţiilor din această regiune situându-se pe versantul nordic al vulcanului. Până să încheie această afacere, Angelo Gaja a făcut mai multe excursii în zonă pentru a alege poziţia plantaţiei, primele având loc în 2015.
„Cei care ajung aici se îndrăgostesc de această zonă, iar prezenţa lui Angelo pe Etna, este ca a unui vulcan pe un vulcan. Ne dorim să producem vinuri mari împreună, nu să facem marketing”, a declarat Alberto Graci, care produce vinuri pe 20 de hectare de vie, aflate lângă localitatea Passopisciaro.