Atracţii turistice în Belarus. De la sediul KGB, la apartamentul asasinului lui Kennedy și până la monumente și castele din secolul al XII-lea
Când vine vorba de călătorii, Belarus nu este printre primele alegeri ale celor mai mulţi turişti. Poate nu este deloc pe listele de vacanţe. Nu pentru că nu ar fi lucruri de vizitat în această ţară din Europa de Est, ci pentru că nu este încă suficient de populară. Cum însă ne place să descoperim mereu lucruri şi locuri noi, am căutat să aflăm ce atracţii turistice în Belarus trebuie puse neapărat pe lista locurilor de vizitat.
Înainte de a porni la drum este important să ştiţi că Belarus are un patrimoniu cultural bogat, cu 4 situri incluse în Patrimoniul Universal şi sute de monumente şi castele datând încă din secolul al XII-lea, aşadar aveţi multe locuri de văzut. Minsk, Grodno, Homiel, Vicebsk şi Brest sunt cele mai căutate zone de turişti, ele adăpostind şi principalele atracţii turistice din ţară.
Palatul Republicii din Minsk este o clădire impozantă, ce nu adăposteşte, aşa cum ar putea părea, nici Guvernul, nici Parlamentul sau vreun Minister, ci este un centru cultural foarte ofertant. Aici au loc concerte, spectacole de balet, conferinţe, adăposteşte un cinematograf 3D, baruri şi cafenele.
Catedrala Sfânta Treime este tot în Minsk şi şi-a început istoria ca mănăstire catolică pentru bernardini, în perioada 1633-1642. În 1741 clădirea a fost distrusă într-un incediu de proporţii. La începutul anilor 1900 edificiul reconstruit a fost transformat în lăcaş ortodox, iar câţiva ani mai târziu a fost extins şi adăposteşte inclusiv o mănăstire.
Biserica Sfinţilor Simon şi Elena este un alt element cultural deosebit din Minsk, cunoscut şi sub numele de Biserica Roşie. Biserica catolică a fost construită în anii 1908-1910 la cerinţa unei familii poloneze ai cărei copii au murit prematur şi a dorit să le cinstească astfel memoria. Două dintre turnuri simbolizează pierderea celor 2 copii, iar cel de-al treilea turn sugerează durerea părinţilor. În timpul dominaţiei sovietice clădirea a fost transformată în cinema, apoi în studio de film, revenind la scopul ei iniţial imediat după ce Belarusul şi-a declarat independenţa.
Grădina Botanică din Minsk nu poate lipsi de pe lista cu atracţii turistice în Belarus. Este cea mai mare din Europa, întinzându-se pe 96 de hectare şi prezentând peste 9000 de tipuri de plante.
Sediul KGB aflat în capitala belarusă este o altă clădire care atrage turiştii ca un magnet. Cine n-a visat să poată trage cu ochiul la câteva dintre lucrurile folosite de spioni? Clădirea galbenă construită în stil neoclasic arată mai degrabă ca un templu decât un sediu al uneia dintre cele mai celebre agenţii de spionaj din lume. Doar o parte din ea este deschisă publicului, aici continuând să se desfăşoare anchete secrete şi să fie locul unde au loc întâlniri la nivel de rang înalt.
Primăria din Minsk este o clădire superbă, ridicată în anul 1499, fiind prima construcţie din oraş. A fost distrusă şi reconstruită de mai multe ori de-a lungul vremii, ajungând la forma finală în anul 2003.
Guvernul din Minsk îşi are sediul într-o clădire mamut ridicată în perioada stalinistă. În timpul ocupaţiei germane a găzduit activităţile Gestapo, iar apoi s-a încercat distrugerea ei. Planul a eşuat, iar acum adăposteşte Executivul din Belarus. Trebuie să ştiţi că turiştilor nu le este permis să o fotografieze, aşa că dacă vreţi o amintire de aici puteţi lua o vedere reprezentativă.
Palatul Prezidenţial este, de fapt, sediul Administraţiei Prezidenţiale, o clădire imensă construită iniţial în formă de U. Un al patrulea corp ridicat ulterior a transformat-o acum într-un pătrat de dimensiuni impresionante. Dacă nu sunt întâlniri oficiale de rang înalt puteţi intra să vizitaţi o parte din clădire, inclusiv curtea interioară amenajată ca un parc.
Palatul de Cultură a Sindicatelor a fost ridicat în Minsk în 1954, în stil clasic. Deşi nu mai are legătură cu activităţile culturale, adăpostind, în fapt, două cluburi de noapte, clădirea susţinută de multiple coloane este un loc important pe lista cu atracţii turistice în Belarus.
Academia Naţională de Ştiinţă se află tot în Minsk şi este un important centru ştiinţific în Europa. 164 de centre ştiinţifice sunt adăpostite aici, printre care Institutul de Fizică, Institutul de Radiobiologie, cel de Psihologie şi cel de Protecţie a plantelor.
Apartamentul lui Lee Harvey Oswald, asasinul lui John F. Kennedy, este situat într-o zonă de lux a capitalei belaruse, având o vedere spectaculoasă asupra râului. Deşi Oswald a locuit aici cu mult timp înainte să devină principalul suspect în uciderea preşedintelui american, neobişnuita apropiere a fostului puşcaş marin de Uniunea Sovietică, dorinţa lui de a căpăta cetăţenia, precum şi constanta supraveghere la care a fost supus de către KGB a transformat apartamentul în care a locuit într-o atracţie turistică a Belarusului.
Biblioteca Naţională adăposteşte peste 2 milioane de cărţi şi mai multe galerii de artă. Construită sub forma unui rombicuboctaedru şi luminată pe timpul nopţii, clădirea este printre puţinele din Minsk ce nu prezintă influenţa sovietică. Oraşul a fost distrus în proporţie de 80% în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi reconstruit conform cerinţelor şi viziunii staliniste.
Muzeul Dudutki se află la 40 de kilometri de Minsk şi prezintă foarte bine viaţa de la sate a locuitorilor din Belarus. Obiceiurile şi meşteşugurile locale sunt explicate vizitatorilor, iar o parte pe care nu o puteţi rata este cea gastronomică, în care puteţi degusta brânza tradiţională locală. Tot aici găsiţi şi o cramă, un garaj cu maşini din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi o mică fermă.
Cetatea Brest este punctul principal de atracţie al oraşului aflat la graniţa cu Polonia. Construită la începutul anilor 1830 cetatea ocupă o suprafaţă de 48 de kilometri pătraţi. Este un simbol al rezistenţei sovietice în faţa invaziei naziste din 1941 şi a primit titlul onorific de Erou.
Parcul Naţional Belovezhskaya Pushcha, aflat în apropierea oraşului Brest, este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 1992. Cu o suprafaţă de 87.000 de hectare, adăposteşte şi una dintre cele mai vechi păduri ale Europei. Găseşti aici stejari de peste 500 de ani şi brazi, frasini şi pini cu vechime de peste 100 de ani. Tot aici se regăseşte cea mai mare populaţie de zimbri din lume, precum şi o grădină zoologică, o bibliotecă şi un muzeu dedicat artizanatului local.
Castelul Mir este un punct important pe lista cu atracţii turistice în Belarus. Ridicat în secolul al XVI-lea, acesta este primul edificiu al ţării intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. O îmbinare a arhitecturii gotice cu cea renascentistă şi barocă, clădirea a fost grav avariată în timpul războaielor napoleoniene. A fost însă restaurată şi redeschisă pentru public în urmă cu 10 ani.
Casa memorială a pictorului Mark Chagall se află în oraşul Vicebsk, aproape de graniţa cu Rusia. Celebrul pictor s-a născut şi a studiat aici înainte să se mute la Sankt Petersburg, iar casa lui a fost ulterior transformată în muzeu şi deschisă vizitatorilor.
Castelul Vechi şi Castelul Nou din Hrodna sunt şi ele atracţii turistice în Belarus. Primul dintre ele a fost construit în secolul al XII-lea la întâlnirea dintre 2 râuri, adăpostind şi 2 biserici. Realizat în totalitate din lemn, Castelul Vechi a ars în 1398 şi a fost reconstruit din piatră de către ducele Vitaut cel Mare.
Castelul nou, construit pe malul râului Neman în secolul al XVIII-lea, a fost reşedinţa regelui Augustus al III-lea al Poloniei. Se află în apropierea Castelului Vechi şi este legat de acesta printr-un pod acoperit, construit în urmă cu 300 de ani.