Atracţii turistice în Delft - orașul porțelanurilor regale, dar și al canalelor navigabile
Recunoscută pentru canalele navigabile, morile de vânt şi Van Gogh, Olanda a devenit în ultimii ani o ţară tot mai interesantă pentru turiştii români. Deşi Amsterdam este primul trecut pe lista oraşelor de vizitat în Ţara lalelelor, sunt o mulţime de oraşe aici care merită atenţia ta. Azi îţi prezentăm o listă cu principalele atracţii turistice în Delft, un oraş de provincie aflat la jumătatea distanţei dintre Haga şi Rotterdam.
Încărcat de istorie, oraşul are o importanţă majoră pentru olandezi. Aici a luptat şi tot aici a fost asasinat William de Orange, cel care le-a păstrat independenţa în războiul extrem de lung dus împotriva Spaniei. Tot aici însă şi-a spus şi arta cuvântul.
Royal Delft, fabrica regală de porţelanuri
Oraşul este recunoscut pentru fabricarea porţelanului de Delft, o ceramică inventată în secolul al XVII-lei şi apreciată în multe colţuri ale lumii.
Aşadar prima pe lista cu atracţii turistice în Delft ar trebui să fie Fabrica regală de porţelanuri, înfiinţată în 1653. Vei putea admira muzeul cu obiecte vechi realizate aici, un artizan care pictează porţelanul manual, chiar şi săli întregi construite din ceramică, precum şi o parte din fabrica propriu-zisă. Un bilet costă 12,5 euro.
Biserica veche
Construită în anul 1250, biserica veche adăposteşte mormintele unor personalităţi ale Olandei precum pictorul Jan Vermeer, unul dintre cei mai mari pictori ai secolului al XVII-lea sau amiralul Piet Hein. Turnul bisericii este înclinat precum turnul din Pisa, iar vitraliile, 28 la număr, au fost realizate de un sticlar celebru la acea vreme, Joep Nicolas şi înfăţişează fiecare câte o poveste biblică. Preţul unui bilet este de 3,75 euro.
Biserica nouă
Doar numele poate aduce ceva nou în această poveste căci Biserica nouă din Delft, construită în stil gotic, datează din 1496. Aflat în imediata apropiere a Primăriei, acest edificiu se remarcă prin turnul înalt de 108 metri, dar şi prin cele 16 vitralii deosebite.
Aici se regăseşte mormântul lui William de Orange, supranumit Părintele naţiunii olandeze, dar şi William Silenţiosul, nu pentru că n-ar fi spus prea multe, ci pentru că era un diplomat desăvârşit şi păstra discreţia asupra lucrurilor ce-i erau aduse la cunoştinţă. Luptător pentru independenţa Ţărilor de Jos, a finalizat un război lung împotriva Spaniei pentru a apăra teritoriul Olandei de acum.
Tot în Biserica nouă mai sunt înmormântaţi alţi 41 de prinţi şi prinţese din Casa de Orange. Biserica poate fi vizitată cu acelaşi bilet folosit şi la Biserica veche.
Primăria din Delft
Clădirea Primăriei se află chiar în faţa Bisericii noi şi a fost reconstruită în secolul al XVII-lea pe situl celei vechi, ce data din secolul al XIII-lea. A fost reabilitată în secolul XX, atunci primind şi aspectul renascentist. Sub turnul clădirii se găseşte fosta închisoare a oraşului, acolo unde a fost întemniţat până la pronunţarea sentinţei asasinul lui William de Orange.
Muzeul Prinsenhof
Este clădirea în care a fost asasinat William de Orange în 1584, fostul sediu de guvernământ al prinţilor de Orange până la mutarea lui la Haga, în secolul al XVI-lea. Se vede şi acum urma glonţului tras de asasinul prinţului de Orange. Este un muzeu dedicat Războiului de 80 de ani dintre Spania şi Olanda membrilor Casei de Orange. Veţi regăsi şi aici însă obiecte de porţelan care ilustrează istoria acestuia.
Preţul unui bilet este de 10 euro.
Muzeul Paul Tetar van Elven
Muzeul este amenajat chiar în reşedinţa pictorului Paul Tetar van Elven, care a locuit aici mai bine de 30 de ani. Casa, construită în secolul al XVIII-lea, redă fidel traiul burgheziei olandeze de la mijlocul secolului XIX, fiind o galerie de artă atipică. Aici se regăsesc o mulţime din lucrările lui van Elven, replici ale unor tablouri celebre în toată lumea.
Un bilet de intrare costă 6 euro.
O vacanţă în Delft n-ar trebui să se lipsească de o plimbare cu vaporaşul pe Voldersgracht, canalul principal al oraşului şi de o cafea sau o bere la una dintre terasele cochete din centru. Petreceţi puţin timp rătăcind pe străduţe şi veţi simţi farmecul adevărat al Olandei, traiul tihnit şi lipsit de zgomot precum cel din marile oraşe.