Brunello di Montalcino şi cinci dintre eroii săi - LIFE.ro
Sari la conținut

Brunello di Montalcino şi cinci dintre eroii săi

Cu toate că este unul dintre vinurile care au contribuit masiv la consolidarea poziţiei Italiei pe harta mondială a vinului, Brunello di Montalcino nu are nici pe departe o istorie atât de îndelungată pe cât s-ar crede.
Share this article

Cu toate că este unul dintre vinurile care au contribuit masiv la consolidarea poziţiei Italiei pe harta mondială a vinului, Brunello di Montalcino nu are nici pe departe o istorie atât de îndelungată pe cât s-ar crede. Naşterea Brunello di Montalcino datează de pe la jumătatea secolului al XIX-lea, moment în care câţiva fermieri din zona localităţii Montalcino au început să experimenteze cu un soi cultivat în regiunile vecine: Sangiovese. Cunoscut ca Brunello sau Brunellino, soiul a început să fie apreciat datorită calităţii vinurilor obţinute, dar mai ales datorită potenţialului său de evoluţie în timp. Primul înscris oficial în care apare numele Brunello datează din 1875 şi aparţine unui comitet de ampelografie al oraşului Siena, fiind un raport în care se specifică că un Brunello, din struguri recoltaţi în 1843 şi maturat în butoaie de stejar, şi-a păstrat caracteristicile aromatice neschimbate după o lungă perioadă de timp. Imediat după perioada unificării Italiei – între 1865 şi 1869, se înregistrează mai multe încercări de a vinifica Brunello în butoaie de stejar, rezultatele fiind considerate surprinzătoare. Cel căruia i se datorează numele Brunello di Montalcino este Clemente Santi. În 1869, unul dintre vinurile sale, înscris sub numele de Brunello di Montalcino, recolta 1865, este premiat cu medalie de argint de către Comitetul Agricol din Montalcino. În anii ce urmează, vinul este premiat la mai toate competiţiile de profil ale vremii, fiind apreciat de către critică de specialitate şi asemănat vinurilor din regiunea Bordeaux.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Brunello di Montalcino avea o reputaţie ca fiind unul dintre vinurile exclusiviste ale Italiei, care se adresează adevăraţilor cunoscători. Singurul producător comercial înregistrat în documentele guvernamentale era Biondi Santi, care, până în acel moment, declarase doar patru recolte: 1888, 1891, 1925 şi 1945. Preţul ridicat şi renumele aferent îi încurajează şi pe alţi producători să copieze reţeta Biondi Santi. Astfel, dacă în anii ’60, în regiune erau înregistraţi 11 producători, la mijlocul anilor ’70, numărul acestora se dublează, ajungând le 25, pentru ca mai apoi, în anii ’80, să apară 53 de producători.

În 1966, Brunello de Montalcino devine Denumire de Origine Controlată, fiind unul dintre primele vinuri italiene cu „Denominazione di Origine”, iar un an mai târziu, este fondat Consorţiul cu acelaşi nume. În 1980, Brunello este primul vin italian care primeşte DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) o garanţie a calităţii sale superioare, rezervată doar câtorva vinuri italiene. Cu toate acestea, cantitatea de Brunello di Montalcino era prea mică pentru a-i permite afirmarea pe plan internaţional.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea Brunello îşi schimbă statutul, de la un vin „exclusiv adresat elitelor”, la un simbol recunoscut la nivel mondial, nu numai în Toscana sau în Italia. Primele crame cu putere de producţie şi reţele de vânzări apar în anii ’70, însă piaţa globală este cucerită de Brunello după 1980, datorită creşterii numărului de crame şi de etichete. Unul dintre marile merite ale producătorilor din Montalcino este acela că au creat conceptul de enoturism pentru vinul italian.

În momentul acesta, în Montalcino, sunt înregistraţi peste 200 de producători de Brunello, majoritatea mici fermieri şi crame de familie, care, în total, produc aproape 4 milioane de sticle. Plantaţiile de Brunello di Montalcino, mai precis clona Sangiovese Grosso, care acoperă dealurile din jurul localităţii Montalcino, au parte de diferite altitudini, orientări şi diferite condiţii de sol, lucru ce ajută la crearea unor stiluri diverse de Brunello. În zonele mai joase, unde depozitul de argilă este unul considerabil, vinurile obţinute sunt mai puternice şi mai concentrate în culoare, cu arome fructate opulente. Aceste vinuri evoluează mai bine dacă au parte de o perioadă de maturare în butoaie de stejar franţuzesc. Plantaţiile aflate la înălţime mai mare produc vinuri concentrate în arome de fructe roşii şi tente florale. Aceste plantaţii, cu altitudini de peste 500 de metri, au parte de soluri formate dintr-o combinaţie de calcaruri, şisturi şi soluri vulcanice (aşa numitele „galestro”). În general, aceste vinuri sunt maturate în butoaie de mari dimensiuni de stejar, pe perioade lungi de timp. Reglementările privind producerea Brunello di Montalcino cer ca vinurile cu această denumire să fie maturate cel puţin cinci ani, din care cel puţin doi ani în butoaie, înainte de a fi lansate pe piaţă.

Col d’Orcia

Col d’Orcia este una dintre cramele istorice din Montalcino. Apărută sub numele Fattoria Sant’Angelo in Colle, crama este creaţia familiei Franceschi din Florenţa. În 1933, această cramă era prezentată în cadrul Expoziţiei de Vinuri din Siena, drept unul dintre producătorii promiţători ai zonei. În 1958, în urma partajului dintre cei doi moştenitori, Leopoldo şi Stefano Franceschi, apare crama Col d’Orcia, ambilor fiindu-le interzis să folosească numele anterior. Intrarea lui Stefano, în urma căsătoriei, în familia Regelui Juan Carlos al Spaniei, face că domeniul Col D’Orcia să ajungă în proprietatea familiei Cinzano, unul dintre cei mai mari antreprenori în domeniul băuturilor alcoolice din Italia. Datorită contelui Alberto Marone Cinzano şi a fiului său, Francesco, Col D’Orcia ajunge în mai puţin de 25 de ani, la o suprafaţă de 140 de hectare de viţă de vie, din care 108 hectare dedicate Brunello di Montalcino, fapt ce-l face al treilea cel mai mare proprietar de Brunello. Astăzi, filosofia de vinificare Col D’Orcia urmează practicile tradiţionaliste, ce impun folosirea butoaielor de mari dimensiuni de stejar sloven şi o perioadă de maturare de minimum 3 ani în lemn, plus un an de maturare în sticlă.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2011

Cei trei ani petrecuţi în lemn, plus anul petrecut în sticlă pentru maturare, au făcut din Col D’Orcia Brunello di Montalcino 2011 un vin delicios, cu un perfect echilibru între tonurile de fruct (vişine confiate şi căpşune) şi cele de frunze uscate, condimente şi ciuperci. Are o structură medie, datorită taninurilor perfect şlefuite, care asigură un postgust curat şi intens.

Mastrojanni

Cu toate că este un producător de vinuri tânăr, comparativ cu alte crame din Toscana, Mastrojanni a reuşit să câştige într-o perioadă de timp relativ scurtă nu numai respectul consumatorilor, dar şi pe cel al competitorilor săi. Apărut în 1975, producătorul a intrat în atenţia criticii internaţionale datorită filosofiei sale de vinificare, fiind considerat unul dintre cei mai buni exponenţi ai regiunii în care activează. Investiţiile realizate, odată cu intrarea companiei în Grupul Illy, nu au făcut altceva decât să ridice standardele la cote de „vin excepţional”. Crama exploatează 44 de hectare de viţă de vie, aflate în sud-estul localităţii Montalcino. În această zonă, strugurii de Sangiovese beneficiază de un microclimat moderat secetos, influenţat de apropierea de Muntele Amiata, un vulcan stins. Toate vinurile Mastrojanni sunt vinificate în butoaie de mari de stejar sloven, cu excepţia „super toscanului” San Pio, vin care este maturat în butoaie de stejar franţuzesc.

Mastrojanni Brunello di Montalcino DOCG 2010

Vinul a petrecut o perioadă de 36 de luni în butoaie mari de stejar şi încă 6 luni în sticlă, în cramă, după îmbuteliere. Expresie clasică a soiului Sangiovese, vinul este construit în linii distincte, cu arome pătrunzătoare. Este rotund şi bogat, cu o exprimare fructată, frumoasă şi opulentă. Gustul puternic şi cărnos etalează senzaţii de cireşe negre, pâine prăjită, cafea şi anason, cu taninuri coapte şi solide.

Luce della Vite

Proiectul Luce della Vite a apărut în urma întâlnirii a două dintre cele mai mari forţe ale lumii vinului: Vittorio Frescobaldi şi Robert Mondavi. Marchesi de’ Frescobaldi, familie nobiliară cu rădăcini ce merg până în vremea etruscilor şi cu o tradiţie continuă, în producerea vinului, de peste 700 de ani. Robert Mondavi, genetic construit pe o fundaţie italiană, un pionier al vinului californian începând cu anul 1966, a fost un vinificator genial, ce a scris multe pagini în istoria modernă a vinului. Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a aduce la un loc pasiunea şi dăruirea celor doi asociaţi, pentru a oferi lumii un vin excepţional, diferit, creat în inima regiunii Montalcino, unind soiurile Sangiovese şi Merlot într-un asamblaj magistral. Primele recolte Luce della Vite, 1993 şi 1994, au fost lansate, împreună, în 1997 şi au stârnit un interes enorm, consumatorii fiind fascinaţi de caracterului inovativ al acestui proiect. Recoltă după recoltă, Luce della Vite a reuşit creionarea unei expresii unice, a unui profil aromatico-gustativ distinct. După retragerea lui Mondavi din acest parteneriat, în 2004, cel care preia responsabilitatea continuării succesului Luce este Lamberto Frescobaldi (acum unic deţinător al brandului). Pasiunea lui Lamberto Frescobaldi şi experienţa sa l-au determinat să îşi dorească să depăşească standardele impuse. Printre obiectivele sale s-a numărat inclusiv orientarea biodinamică a cramei. Însă, poate cea mai importantă contribuţie a lui Lamberto Frescobaldi a fost crearea vinului Luce Brunello di Montalcino, decizie justificată de acesta ca fiind „o reconfirmare a legăturii dintre Luce şi Montalcino”. Noi parcele de viţă de vie au fost înfiinţate după 2004, ajungându-se astăzi la o suprafaţă de 77 de hectare, 43 dintre acestea fiind încadrate în Indicazione Geografica Tipică şi alte 12 fiind desemnate pentru Brunello di Montalcino.

Luce della Vite Brunello di Montalcino 2010

Vinul a fost maturat în butoaie de stejar timp de 36 de luni, reuşind astfel să dezvolte o structură aromatică complexă, de o profunzime remarcabilă, caracterizată de note bogate de fructe negre de pădure şi ciocolată. Gustul este generos, plin, cu taninuri coapte şi catifelate. Postgustul are o progresie parcă nesfârşită, îmbogăţită de atingeri uşoare de curmale, trufe, violete şi piele.

Castelgiocondo Marchesi de’ Frescobaldi

Marchesi de’ Frescobaldi este una dintre cele mai importante familii producătoare de vin din Toscana, cu o istorie de peste 700 de ani. Cu peste nouă proprietăţi, precum Ornellaia, Masetto, Castelo Nipozzano, Castelo Pomino, Tenuta di Castiglioni, Castelgiocondo sau Remole, însumând peste 1.100 de hectare, Marchesi de’ Frescobaldi produce vinuri unice, făcând apel atât la tradiţie, cât şi la metodele moderne.

Fostă fortăreaţă, construită în secolul al XII-lea, Castelgiocondo are o istorie care se confundă cu cea a localităţii Montalcino. Plantaţiile Castelgiocondo se află la altitudini cuprinse între 300 şi 400 de metri, cu expoziţii solare şi compoziţii ale solului favorabile, ce permit obţinerea de struguri Sangiovese de calitate, ce dau vinuri perfect echilibrate, cu o structură impecabilă.

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2011

După fermentaţie, vinul este transferat în butoaie de stejar sloven, unde petrece 24 de luni, până la îmbuteliere. Este unul dintre cele mai elocvente exemplare de Brunello în privinţa tipicităţii, toate componentele sale fiind perfect echilibrate, cu taninuri elegante şi dense şi cu un postgust lung şi mineral.

Pieve Santa Restituta

Aflată în sud-estul indicaţiei Brunello di Montalcino, Pieve Santa Restituta reprezintă transferul experienţei dezvoltate în Piemont de către Angelo Gaja (unul dintre cei mai mari enologi ai Italiei), în regiunea Toscana. Proprietatea istorică, având 16 hectare plantate cu Sangiovese, a fost achiziţionată de către familia Gaja în 1994. Numele domeniului a fost împrumutat de la biserica parohiei („pieve” în italiană) din Santa Restituta, un exemplu unic al arhitecturii şi artei medievale creştine, care a fost restaurată cu ajutorul familiei Gaja. În 2005, crama a fost modernizată, fiind utilată cu tehnologie de ultimă generaţie, cu toate că filosofia de vinificaţie este una tradiţională. Crama, cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, a fost construită sub nivelul solului, pentru că impactul asupra mediului să fie unul cât mai redus.

Plantaţiile Pieve Santa Restituta se bucură de un sol prielnic, argilos calcaros şi de o expoziţie sud-vestică, ce ajută la realizarea unor vinuri expresive, cu un caracter puternic. Până în 2005, familia Gaja realiza aici două tipuri de Brunello di Montalcino din două parcele specifice, Reninna şi Sugarille, însă, odată cu recolta 2005 şi a achiziţionării de încă 6,7 hectare de vie, a lansat şi un Brunello di Montalcino clasic.

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2012

Vinul a fost ţinut în butoaie de stejar de 500 de litri, timp de 24 de luni, urmate de încă 12 luni în sticlă. Rezultatul este unul extrem de expresiv, cu o textură impunătoare, taninuri perfect coapte, o aciditate integrată şi un postgust exploziv.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora