Care sunt adevăratele motive pentru care joc golf? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Care sunt adevăratele motive pentru care joc golf?

Pe terenul de golf am legat cele mai strânse prietenii (nu îi numesc, se știu) dar am și socializat de nu știu câte ori mai mult decât în „restul vieții”
Share this article

M-am apucat de golf după ce mulți ani am fost doar spectator în buggy la jocul altora (Dan, soțul meu, alături de alți tovarăși). Dan a fost caddy când era elev de liceu în State, a apucat să se inițieze tânăr fiind în acest sport, așa că atunci când în România a apărut primul „teren”de golf (la Breaza) a avut un avans în fața celor care luau primele lecții.

Ca spectator, cel mai bine am învățat să caut mingi (aveam job de pândar când loveau băieții) și să îi urmăresc pe acei jucători care nu înțeleseseră foarte bine (discutăm de anii 2000) că golful este un gentelman’s  game. Se juca pe bani mulți, o altă caracteristică a acelor ani. Între timp regulile au fost implementate, înțelese, iar pariurile se pun pe sume mai degrabă modice. Oricum, a fost o perioadă simpatică, îmi amintesc că îl „taxam” pe Dan pentru timpul lung petrecut (de el) pe teren prin comision din încasări (big smile, făcea echipa cu prietenul nostru Dinu Pescariu, în timp s-a dovedit că această combinație este ,,hard to kill”, nimeni nu îi prea învinge).

Am pus mâna pe crose pentru prima oară la inițiativa Letiției, soția lui Dinu, în prima noastră vacanță în patru. Leti a fost sportivă de performanță, are o atitudine extrem de atletică și o coordonare totală cu mingea, pentru ea swing-ul de golf a venit cumva natural. Pentru mine a fost mai greu, însă după o perioadă de câteva săptămâni (cred că de fapt au fost luni, dar nu vreau să descurajez) am început să mă bucur cu adevărat de acest sport.

De ce îmi place golful: motivele sunt multe, dar dacă ar fi să le restrâng și enumăr în ordinea importanței pe primul loc ar fi acela că pe parcursul unei runde de golf lupta este în primul rând cu tine, fricile și angoasele tale, iar atunci când reușești să le învingi, să alegi strategia corectă, câștigi practic dreptul de a te venera și respecta pentru încă o dată. O rundă de golf cuprinde 18 cupe, vreme de mai bine de 4 ore trebuie să ai mintea alertă, să alegi crosele potrivite fiecărei lovituri, pe care trebuie să o execuți corect, ținând cont și de reușitele sau greșelile partenerului de joc (daca e un pariu la mijloc, cum se întâmplă deobicei). Orice rundă bine jucată atrage după sine un imens sentiment de fericire și mulțumire de sine. (Pentru narcisiști este așadar sportul cel mai recomandat). Și trebuie să admitem: este în natura umană, cu toții suntem în permanenta căutare a recunoașterii valorii.

Un alt motiv este acela că terenurile de golf sunt așezate în cele mai frumoase colțuri din lume. Prin urmare, ca jucător ești într-o continuă căutare a destinației perfecte pentru golf, vacanțele se desfășoară în locuri mirifice.  În toată lumea asta mare (dar mai ales în State) sunt terenuri pentru care sunt liste de așteptare de săptămâni, deși green fee-ul sare de multe sute de dolari (bate spre mie în unele cazuri). Odată ajuns pe ele, ai ocazia să joci înconjurat de niște peisaje uneori nepământești de frumoase.

Și să nu mai vorbim de terenurile exclusive, ai căror membri pot fi doar cei care sunt la a zecea generație de milioanari (Dan a sărit o data pârleazul pe unul dintre ele în zona Carmel, numai de-al naibii, să vadă cum e să lovești de pe un tee box pe care au pășit doar membri „aleși”. Simpatic a fost că deși sărise un gard de lemn pe care scria mare ,,No Trespassing”, cât e amenda și că poate fi vorba de arest, nu a lovit decât după ce a produs și un “practice swing”, să se asigure că dă lovitura perfectă. Dovada în poza de mai jos)

Al treilea motiv este legat de companie. Pe terenul de golf am legat cele mai strânse prietenii, dar am și socializat de nu știu câte ori mai mult decât în „restul vieții”. Pentru că runda de golf te poate prinde în principiu și alături de jucători pe care atunci îi cunoști și vreme de câteva ceasuri ai ocazia să descoperi oameni și povești de vis. Iar atunci când joci cu cunoscuți, în timp amicii devin prieteni, iar prietenii, prieteni foarte buni sau prietenii cei mai buni.

Ca orice pasiune, golful are pros si cons, că nu poate veni la pachet doar cu fundițe roz. Dacă ar fi structurez pe capitole, ar ieși așa:

Pros ( în plus față de cele menționate mai sus, ar mai fi de adăugat): este bun pentru sănătate și fizic (mai ales dacă mergi pe jos, nu cu buggy), reduce nivelul de stres (nu și în cazul celor care se enervează atunci când nu nimeresc lovitura dorită), îți menține mintea alertă (tot zbuciumul din capul amatorilor are clar și beneficii ,,nervoase”), îți poate aduce momente unice de fericire (da, poate părea aberant, dar nimic nu se compară cu un putt de 7-10 m care se închide în gaură), ai ocazia să te echipezi în ținuta specifică și să te simți la fel de special ca atunci când îmbraci o rochie de seară, nu are limitări de vârstă și nici de fizic (am constatat că jucătorii mai grăsuți au chiar avantaj, pentru a ocoli zona abdominală pot reuși un swing mult mai corect decât slăbănogii).

Cons: este un sport căruia trebuie să îi aloci ceva buget ( atât pentru echipament cât și pentru travel&green fees), îți mănâncă mult timp (că fără timp petrecut la range sau pe teren nu ai nicio șansă decât dacă ești Dinu Pescariu, care e campion nativ, chiar dacă nu joacă un an, tot face un maxim +2) și la fel de bine cum duce la prietenii strânse poate duce și la dușmănii crunte (am asistat pe terenul de golf la scandaluri demne de cartea recordurilor la jocurile pe bani, atunci când a existat suspiciunea trișatului).

La final aș sfătui pe toți bărbații care se apucă de acest sport pentru a se relaxa din stresul familial să facă în așa fel încât să își țină partenerele departe de crose! Experiența  (nu doar personală) mi-a dovedit că doamnele sunt mai ambițioase decât domnii și dacă se apucă de golf vor dori să fie campioane și să petreacă timp doar pe teren, adio libertate masculină. Adio plecări cu băieții sau, chiar mai rău, adio joc de golf doar cu băieții. Și atunci mai rămâne doar pescuitul…

Acest articol face parte din campania Golf Team for Life iniţiată de life.ro cu sprijinul Friedrich Wilhelm Raiffeisen şiRomanian Golf Association, o campanie de informare asupra beneficiilor jocului de golf, atât cele fizice, cât şi cele economice. Campania se va finaliza cu evenimentul Golf for Life care va avea loc pe data de 19  septembrie la Stejarii Driving Range. Parteneri ai evenimentului sunt Canah şi Arcadia AparmentsBvlgariDomeniile SâmbureştiAqua Carpatica şi Leonidas. Accesul în cadrul evenimentului se face doar pe bază de invitaţie.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora