Cea mai fericită ţară din lume este Norvegia
Norvegienii au toate motivele să sărbătorească Ziua Internaţională a Fericirii deoarece astăzi, când se celebrează această zi la nivel mondial, conform raportului anual al fericirii, au fost declaraţi cea mai fericită naţie din lume.
Pe 20 martie, prima zi oficială de primăvară, în lumea întreagă se celebrează Ziua Internaţională a Fericirii. În urmă cu 5 ani, mai exact pe 28 iunie, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca Ziua Internaţională a fericirii să fie sărbătorită în ziua solstiţiului de vară ce coincide şi cu Ziua Internaţională a Francofoniei.
Conform wikipedia.org, ONUa dorit ca iniţiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetăţenilor, şi să nu îşi mai concentreze eforturile doar pe creşterea economică.
În fiecare an, se alcătuieşte un clasament al celor mai fericite state din lume, în urma a şapte criterii de departajare: grija faţă de cetăţeni, libertatea cetăţenilor, generozitatea, buna guvernare, onestitatea, sănătatea şi venitul cetăţenilor. În 2017, conform acestor criterii, cea mai fericită ţară din lume este Norvegia, după ce anul trecut, pe locul I s-a clasat Danemarca, pentru al treilea an la rând.
Anul acesta, Danemarca a căzut pe locul al doilea, urmată de Islanda, Elveţia, Finlanda, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Australia şi Suedia.
Statele Unite ale Americii s-au clasat pe locul al 14-lea, cu un loc în scădere faţă de anul trecut.
Nici alte super puteri economice nu stau mai bine. Germania este pe locul al 16-lea în topul celor mai fericite ţări, iar Marea Britanie pe locul al 19-lea. Ruşii sunt pe locul 49 în topul fericirii, în timp ce japonezii se mulţumesc cu locul 51, iar chinezi doar cu locul 79.
În aceste condiţii, am putea spune că stăm foarte bine, deoarece România se situează pe locul 57 în topul fericirii.
Cei mai nefericiţii cu vieţile lor sunt cetăţenii din Africa, Burundi, Tanzania, Syria sau Ruwanda.
Aruncând o privire asupra clasamentului am putea să ne dăm seama că nu doar banii şi puterea contează. Aceste ţări fruntaşe au într-adevăr o stabilitate economică de necontestat însă sunt alte lucruri legate de mediu ce ar putea să îi facă nefericiţi pe locuitorii lor. În ţările nordice, de exemplu, jumătate de an noaptea este foarte lungă, iar temperaturile medii anuale nu sunt dintre cele mai prietenoase.
Meik Wiking, CEO la Institutul Fericirii din Copenhaga, spune că secretul fericirii stă în statutul bunăstării, concentrat pe reducerea nefericirii extreme şi investiţii în servicii publice care generează o viaţă de calitate pentru toată lumea.
Concluzia ar fi că din orice putem învăţa ceva şi ar fi rău să zâmbim puţin mai mult.