Cele 10 lucruri pe care brazilienii le fac la superlativ (partea a II-a) - LIFE.ro
Sari la conținut

Continuăm şi astăzi vizita imaginară prin Brazilia şi trecerea în revistă a lucrurilor la care locuitorii ţării de pe Amazon excelează, aşa cum a fost prezentate de cnn.com şi citate de News.ro.

Operaţiile plastice

Într-o ţară cu multe plaje şi foarte puţine inhibiţii în a-ţi arăta cât mai multe zone de piele neacoperite de haine, nu este deloc surprinzător că frumuseţea trupului reprezintă o preocupare majoră – dar şi o profesie foarte profitabilă.

Brazilia a depăşit Statele Unite în 2014 şi a devenit principala ţară în care au loc mai multe tipuri de operaţii estetice, potrivit International Society of Aesthetic Plastic Surgery.

Chirurgii plastici brazilieni fac peste 161.000 de operaţii la nivelul pleoapelor, 515.000 de procesuri la nivelul sânilor, 129.000 la nivelul abdomenului, 380.000 la nivelul feţei şi 63.000 de operaţii de mărire a feselor (un segment în creştere). Operaţiile plastice din Brazilia reprezintă 13% din numărul total de operaţii estetice din lume.

Chirurgul plastic brazilian Ivo Pitanguy este o veritabilă legendă naţională, fiind la fel de apreciat ca faimosul arhitect Oscar Niemeyer şi muzicianul Milton Nascimento.

Ivo Pitanguy crede că operaţiile plastice merg dincolo de realizarea unor simple tăieturi în piele şi ajung să aibă legătură cu anumite stări emoţionale şi cu o stare spirituală de bine. Pionier în domeniu, Ivo Pitanguy a lansat un program, în urmă cu cinci decenii, care oferă operaţii plastice gratuite sau cu reduceri importante pentru clienţii săraci.

Peste 20 de spitale publice din Rio de Janeiro i-au urmat exemplul şi au adoptat programe medicale pentru pacienţii cu venituri mici.

Nu există un stigmat pentru operaţiile plastice în Brazilia, iar oamenii vorbesc în mod deschis despre operaţiile lor şi despre recomandările medicilor.

Calitatea chirurgilor plastici brazilieni este ridicată, iar preţurile sunt mai mici decât în Statele Unite. Această combinaţie de factori atrage fluxuri de turişti medicali din lumea întreagă.

Fructe exotice

Brazilia deţine cea mai mare colecţie din lume de fructe exotice crescute în grădini particulare, de care oamenii din alte ţări nici măcar nu au auzit vreodată. Camu-camu, graviola (un fel de pară), jabuticaba (un fel de struguri), Cupuaçu (un fel de hibrid între nucă de cocos şi pară) sunt doar câteva dintre ele.

Fructul arborelui cashew, caju, este foarte popular. Cashew este mai popular decât portocalul.

Alte fructe, precum açaí şi acerola, ambele originare din regiunea Amazon, au început să devină populare şi în afara Braziliei pentru proprietăţile lor medicale. Însă multe dintre fructele exotice pot fi savurate doar în Brazilia, fie proaspete, la piaţă, sau în numeroasele baruri care servesc sucuri din fructe.

Brazilia nu excelează doar în domeniul fructelor rare. Această ţară ocupă primul loc în topul mondial al producătorilor de lămâi.

Brazilienii sunt experţi în special în sucuri savuroase din fructe, denumite „sucos”. Aproape fiecare stradă din Rio de Janeiro are propriul bar cu sucuri de fructe.

Săruturi

Întâlnirea unei persoane necunoscute şi „invadarea” spaţiului personal al acesteia pot reprezenta, uneori, o experienţă bizară. Aşadar, brazilienii decid de multe ori să treacă peste „preliminarii” şi adoptă o abordare directă, întâmpinând acele persoane ca pe un prieten vechi.

Un sărut pe fiecare obraz este uzual pentru situaţia în care un bărbat este prezentat unei femei adulte. O altă pereche de sărături similare este efectuată la plecare.

Săruturile („Beijos”) vă introduc în spiritul familiei în cauză în doi timpi şi trei mişcări. O zi petrecută cu astfel de întâlniri şi pupături pe obraz poate să fie o forţă puternică de socializare pentru aceia care nu se tem de răceală şi gripă.

Desigur, nu există reţineri pentru brazilienii care sunt mai mult decât prieteni, iar turiştii de la Rio 2016 vor vedea adeseori „beijos” pline de pasiune schimbate deschis, în public, pe stradă, între adulţi care se sărută ca şi cum nimeni nu i-ar privi.

Produse de brutărie

Arta panificaţiei înfloreşte în Brazilia, sub forma „padaria”. Aceste brutării de cartier sunt veritabile temple dedicate celor pasionaţi de dulciuri – prăjituri („bolo”), tarte, torturi, biscuiţi, negrese, torturi cu fructe, clătite, budinci şi mini-cafele foarte tari („cafezinhos”).

„Padariile” locale sunt ieftine şi încântă papilele gustative. În orice ”padaria”, clienţii pot să găsească o varietate uriaşă de pâine şi cornuri proaspăt coapte. Multe vând şi sendvişuri şi „empanada” (un fel de plăcintă cu carne), altele vând supe, clătite şi sucuri proaspete.

Pădurile tropicale

Copaci? Sunt destui în Brazilia. Amazonul are 390 de miliarde de copaci – 16.000 de specii – şi conţine jumătate din totalul pădurilor tropicale care au rămas pe Terra.

Mai mult de jumătate din bazinul amazonian de 5,5 milioane de kilometri pătraţi se află în Brazilia, inclusiv câteva mii de kilometri ai fluviului Amazon, cel mai mare fluviu din lume prin prisma volumului (6,9 milioane de metri cubi).

Amazonul este „casa” pentru o zecime din totalul speciilor cunoscute de pe Terra – 20% din speciile de păsări ale lumii, 40.000 de specii de arbori şi plante, care au un rol crucial în limitarea gazelor cu efect de seră.

Pădurea serveşte ca un filtru atmosferic uriaş, absorbind şi depozitând cantităţi mari de dioxid de carbon din atmosferă – 2,2 miliarde de tone pe an -, potrivit unui studiu realizat de Jet Propulsion Laboratory, reprezentând o armă puternică în lupta împotriva poluării şi încălzirii globale. 

Despăduririle distrug în Amazonia suprafeţe de mărirea statului american Delaware în fiecare an, potrivit World Wildlife Fund. Cei mai mai vinovaţi sunt păşunatul animale (80% din totalul terenurilor despădurite), exploatările forestiere şi culturile agricole.

Deşi în ultimii ani au fost făcute progrese pentru a reduce despăduririle, există numeroase îngrijorări referitoare la faptul că actuala instabilitate politică din Brazilia ar putea duce la anularea acestor reuşite.

Carne friptă

Brazilia este un tărâm al simţurilor, în care absolut totul are un miros şi un gust mai intens. Acest lucru este valabil şi pentru unul dintre preparatele gastronomice favorite ale ţării, „churrasco” – bucăţi de carne fripte pe grill.

Frigăruile „Churrasco” provin din sudul Braziliei, având la bază tehnica de gătit în aer liber a bărbaţilor „Gauchos” – crescători de vite din Brazilia, Argentina şi Uruguay.

Petrecerile cu grătar în spatele casei şi câteva lanţuri de restaurante braziliene duc mai departe această tradiţie culinară.

Un alt preparat gastronomic brazilian celebru este „picanha” – o felie de muşchi de vită friptă pe grătar. Tăierea feliei cu o grosime potrivită, plasarea feliei la o distanţă potrivită de flacără şi prepararea sosurilor potrivite reprezintă elementele unei veritabile „ştiinţe” culinare, cunoscută doar de pasionaţii de grătare brazilieni.

Joe Robinson, autorul acestui articol publicat pe site-ul cnn.com, a călătorit adeseori în Brazilia. El a publicat deja şi o carte, intitulată „Don’t Miss Your Life”, şi a scris pentru numeroase ziare şi reviste americane, inclusiv pentru Los Angeles Times.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora