Cele mai frumoase deșerturi din lume. Întinderi de nisip și gheață ce ascund frumuseți nebănuite
Când vorbim despre cele mai frumoase deșerturi din lume, ușor putem cădea în capcana unui peisaj monoton, însă imediat ne dăm seama că aceste întinderi vaste dezvăluie o mulțime de nuanțe și frumuseți.
Brize calde, uneori fierbinți, un cer nelimitat și sunetele vieții sălbatice sunt numai câteva din elementele colorate de cele mai frumoase deșerturi din lume.
Deșerturile sunt frontiere ce au fost traversate de exploratori și nomazi de secole întregi. Spațiul deschis extins întâmpină călătorii cu un sentiment de seninătate și singurătate, împreună cu aventura autentică în aer liber. Deșerturile oferă oportunități nelimitate de a descoperi. De obicei definite de climatul lor și de lipsa precipitațiilor anuale, deșerturile sunt împărțite în patru categorii: de coastă, subtropicale, polare și reci. Fiecare subregiune este extrem de diversă, posedând propria ei frumusețe unică, cu temperaturi ce variază de la foarte fierbinte, la îngheț.
Acestea fiind spuse, e ușor să te întrebi care sunt cele mai frumoase deșerturi din lume.
Deșertul Sahara
Cunoscut adesea sub numele de „Marele Deșert”, Sahara este al treilea cel mai întins deșert din lume, cu o suprafață echivalentă cu cea a Statelor Unite ale Americii. Întinzându-se de la Marea Roșie la Oceanul Atlantic, Deșertul Sahara acoperă șapte țări din regiunea Africii de Nord. Fiecare zi sau noapte petrecută în deșertul Sahara poate fi uimitor de frumoasă. Peisajul este unic și deși unul clasic, cu dune enorme de nisip, este presărat de fântâni și oaze uscate.
Deșertul Namib
Întins de-a lungul coastei atlantice a Namibiei, Angolei și Africii de Sud, pe aproape 2000 de kilometri, deșertul Namib este cel mai bătrân dintre cele mai frumoase deșerturi din lume. Aici își fac casă diverse specii de plante și animale, unele dintre ele nemaiputând fi găsite în nici un alt loc din lume. O excursie în deșertul Namib este o oportunitate excelentă pentru amatorii de istorie – aici vei găsi o mulțime de dovezi ale vieții oamenilor în aceste condiții, încă din Epoca de piatră.
Deșertul Atacama
Localizat în nordul republicii Chile, între două lanțuri muntoase (Anzi și Munții Coastei Chiliene), Deșertul Atacama este cel mai uscat deșert din lume. Cantitatea de precipitații este aici de 1 l pe metru pătrat de pământ anual, unele localități putând spune că nu au văzut niciodată ploaia.
Cu peste 300 de zile de cer senin pe an, Atacama oferă o experiență incomparabilă de observare a stelelor. Poți observa milioane de stele în fiecare noapte și chiar poți distinge Calea Lactee cu ochiul liber.
Geografia unică a Deșertului Atacama a făcut ca această locație să fie una perfectă pentru filmele de la Hollywood. Filme precum Motorcycle Diaries 92004) sau Spy Kids (2001) au fost filmate printre aceste peisaje ce-ți taie răsuflarea.
Deșertul Kalahari
Africa de Sud este gazda marelui deșert Kalahari ce se întinde pe aproape 1 milion de kilometri pătrați, acoperind aproape toată Botswana. Kalahari provine din cuvântul nativ „loc fără apă”. Iar această definiție este însă înșelătoare. Deșertul Kalahari se bucură de mai multe ploi decât un deșert obișnuit.
Deșertul face parte din bazinul Kalahari care include zone umede, cum ar fi Delta râului Okavango.
Deșertul Antarctica
Această informație ar putea fi surprinzătoare pentru unii însă tundra rece a Antarcticii este de fapt considerată deșert. De fapt este clasificată ca fiind cel mai întins deșert din lume, ca rezultat al cantității foarte mici de precipitații ce cade anual în această regiune.
Spre deosebire de alte deșerturi. Antarctica este constituită din 90% din gheața de pe planetă, acoperind o suprafață de mărimea unei jumătăți din America. Organisme mici precum alge și bacterii, dar și mamifere mari precum pinguini și foci au făcut din Antarctica casa lor.
Deșertul Gobi
Deși este numai al cincilea deșert ca mărime din lume, Gobi reprezintă cea mai întinsă regiune aridă din Asia. Deșertul acoperă o parte importantă din nordul și nord-vestul Chinei, dar și sudul Mongoliei. Vizitatorii fac drumeții și călăresc pe cămile prin dunele de nisip iconice, aflând despre plantele locale și viața sălbatică din această zonă. Deșertul Gobi este o oază de istorie, locul unde au fost descoperite foarte multe fosile, inclusiv primul ou de dinozaur fosilizat. A fost, de asemenea, casa Imperiului Mongol, cel mai mare imperiu din istorie, între secolele al III-lea și al XIV-lea.
Deșertul Arctic
Când oamenii vorbesc despre regiunea arctică, e clar că nu se gândesc la cele mai frumoase deșerturi din lume. Mulți se întreabă cum un deșert poate cuprinde un ocean. Cu toate acestea temperaturile sunt atât de scăzute încât oceanul este înghețat. Aerul este uscat la fel ca în cazul oricărui alt deșert. Este locul eschimoșilor și al animalelor arctice, de o frumusețe unică în lume, precum vulpile polare sau morsele.