Cele patru anotimpuri ale viţei de vie
Condiţiile climaterice se numără printre cei mai importanţi factori ce îşi pun amprenta asupra calităţii strugurilor şi implicit a vinurilor obţinute. Majoritatea plantaţiilor de viţa de vie din întreaga lume se regăsesc în fâşia trasată de paralelele 30 şi 50 din ambele emisfere, nordică şi sudică. În cadrul acestor zone, clima are o mare influenţă asupra dezvoltării viţei de vie, simpla degustare a vinului putând transmite informaţii legate de tipul de climă a zonei în care a fost produs, sau despre calitatea anului de recoltă.
De exemplu, în regiuni mai răcoroase, precum Germania, nordul Franţei sau sudul Marii Britanii, chiar dacă strugurii sunt culeşi la sfârşitul lunii octombrie, ei au niveluri foarte ridicate de aciditate, care influenţează atât modul de vinificare cât şi produsul final. Aciditatea este un aspect crucial pentru obţinerea unor vinuri albe cu potenţial. În acelaşi timp, pentru aceste vinuri acumularea de zaharuri este una foarte lentă. Fără zahăr în struguri vinurile rezultate vor avea un conţinut alcoolic relativ scăzut. Bineînţeles, un climat mai călduros va avea un efect opus, dând vinurilor un impuls alcoolic consistent şi o aciditate moderată.
Ca majoritatea plantelor, viţa de vie are nevoie de o cantitate decentă de apă pentru a supravieţui şi a se dezvolta. În mod normal, plantaţiile de viţă de vie trebuie să fie înfiinţate în regiuni cu cantităţi de precipitaţii considerabile, însă, mai nou, cu ajutorul sistemelor de irigaţii, pot fi înfiinţate plantaţii şi în zone mai aride. Vom vedea, în continuare, cum influenţează ciclul anual de temperatură şi precipitaţii dezvoltarea viţei de vie.
Primăvara
Odată cu înregistrarea unor temperaturi mai ridicate, viţa de vie îşi reîncepe perioada de vegetaţie. Plusul de căldură face că via să producă o cantitate mare de muguri de rod şi frunze. Atât precipitaţiile de primăvară, cât şi temperaturile mai ridicate, contribuie la păstrarea vigurozităţii plantei. În această perioadă, viticultorii trebuie să fie atenţi la semnele de boli sau dăunători şi să aplice tratamentele necesare de prevenţie. La sfârşitul primăverii, viţa de vie intră în perioada de înflorire.
Vara
Evoluţia perioadei de înflorire poate să ofere indicii legate de calitatea recoltei. Pentru o dezvoltare cât mai bună a strugurilor este necesar ca vremea să fie călduroasă, însorită şi secetoasă. În această perioadă, unii viticultori pot efectua tăieri în verde a anumitor ciorchini şi coarde înfrunzite, cu scopul de a regla procesele de creştere şi fructificare în vederea dimensionării producţiei, respectiv pentru a facilita circulaţia aerului şi pentru expunerea strugurilor la soare. De asemenea, în această perioadă se continuă tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor. Strugurii încep să acumuleze culoare, arome şi zaharuri.
Toamna
Pentru ca strugurii să atingă perioada de maturitate, înainte de recoltare este necesar ca vremea să fie una bună, fără precipitaţii, cu temperaturi mai ridicate. În foarte multe crame încă se foloseşte culesul manual. În ciuda faptului că este mai costisitor decât cel automatizat, culesul manual permite un control mai bun al calităţii strugurilor care ajung în cramă, datorită sortării în momentul culesului. În zonele cu temperaturi ridicate, culesul automatizat are avantajele lui, deoarece se poate realiza în cursul nopţii, când temperaturile sunt mai scăzute. Din momentul în care sunt culeşi, strugurii trebuie transportaţi la cramă cât mai repede posibil, pentru a nu intra în fermentaţie accidentală. La câteva săptămâni după cules, viţa de vie îşi pierde frunzele, iar plantele îşi încetinesc perioada de vegetaţie.
Iarna
Pe timpul iernii, viţa de vie intră într-o stare de vegetaţie latentă. O perioadă cu îngheţ şi zăpada este benefică, deoarece poate distruge dăunătorii şi bolile. De asemenea, precipitaţiile însemnate cantitativ sunt bine venite deoarece permit solului să îşi refacă rezervele de apă. În această perioadă, se fac mai multe lucrări în vie: repararea spalierelor, diverse fertilizări etc. Însă, de departe, cea mai importantă operaţiune este tăiatul corzilor de viţă, care se realizează pentru o regenerare corectă, pentru a creşte fertilitatea mugurilor şi productivitatea soiului şi pentru a realiza o exploatare cât mai eficientă a plantaţiilor. În clipa de faţă se folosesc mai multe metode de tăiere ale corzilor de vie, cel mai răspândit fiind sistemul de tăiere Guyot.