Champagne Agrapart, „rock-starul” din Côte des Blancs
Champagne Agrapart este un nume nu foarte cunoscut de marea masă a consumatorilor din întreaga lume, din cauza numărului mic de sticle produs (mai puţin de 100.000 de sticle anual) şi al bugetelor de marketing aproape inexistente. Pentru pasionaţi, însă, Agrapart este unul dintre „rock-starurile” din Champagne, considerat unul dintre cei mai buni „cultivatori”, una dintre cele şapte case din regiunea franceză cotate cu „3 stele din 3” de către publicaţia La Revue du Vin de France, cea mai importantă din Hexagon, alături de nume precum Selosse, Egly Ouriet sau Krug.
Casa de Champagne Agrapart et Fils a fost înfiinţată în 1894, în localitatea Avize, aflată în centrul regiunii Côte des Blancs. Spre deosebire de mulţi alţi cultivatori din regiune, care au început recent să-şi îmbutelieze vinurile şi să le vândă sub propriile etichete, Agrapart a făcut acest lucru încă de la înfiinţare. Bazele acestui domeniu au fost puse de către Arthur Agrapart, iar astăzi el este condus de către fraţii Pascal şi Fabrice, a patra generaţie de proprietari, cei care depun eforturi pentru a menţine nivelul de calitate la parametrii care au făcut această cramă celebră.
Agrapart deţine 12 hectare de viţă de vie, cea mai mare parte plantată cu Chardonnay, vii clasificate Grand Cru şi aflate în Côte des Blancs, lângă localităţile Avize, Oger, Cramant şi Oiry. Pentru a asigura nivelul maxim de calitate, producţia a fost păstrată la nivelul „artizanal” în cadrul Casei Agrapart, cantităţile nedepăşind 100.000 de sticle pe an. Plantaţiile Agrapart sunt unele dintre cele mai „vârstnice” din Côte des Blancs, unele vii depăşind 60 de ani, în timp ce media zonei este de 35 de ani. Viile sunt lucrate de mulţi ani după cutumele agriculturii organice, însă reprezentanţii cramei nu au făcut niciodată un titlu de glorie din asta.
Comparativ cu alte case producătoare din Champagne, Agrapart culege mai devreme, foloseşte butoaie de mari dimensiuni şi cât mai vechi, îmbuteliază mai devreme, vinurile rezultate excelând prin prospeţime, fără a purta „amprenta” oxigenului. Stilistica abordată de Agrapart i-a determinat pe editorii La Revue du Vin de France să ofere acestui producător calificativul „3 stele” (cea mai înaltă treaptă de clasificare dată de această publicaţie, deţinută doar de alte şapte case din Champagne).
Pentru a înţelege filosofia Agrapart este important să înţelegi principiile celui care stă în spatele succesului acestui nume: Pascal Agrapart. Cu toate că este un „om al pământului”, după cum singur se descrie, Pascal, considerat unul dintre cei mai talentaţi viticultori din Champagne, este totodată şi creatorul vinurilor care au adus reputaţie internaţională acestei case. Agrapart şi-a împărţit plantaţia în 70 de microparcele, lucrările în vie fiind făcute „artizanal”, cu ajutorul cailor, fără să se folosească pesticide, ierbicide sau substanţe fertilizatoare, iar culesul este, bineînţeles, manual. Strugurii sunt presaţi cu o presă verticală, iar fermentaţia este realizată cu drojdii sălbatice, considerate de către Agrapart a fi „cruciale în ceea ce înseamnă expresia terroir-ului”. Toate vinurile Agrapart au parte de fermentaţie malolactică şi de o perioadă de măturare în butoaie de stejar de 600 de litri, fiind îmbuteliate în luma mai, în apropierea perioadei de lună plină.
Portofoliul Agrapart are la bază două „cuvee non-vintage”, „Les 7 Crus” (asamblaj de Chardonnay 90% şi Pinot Noir 10%, produs din vii Premier Cru şi Grand Cru) şi „Terroirs” (100% Chardonnay, struguri proveniţi din plantaţii Grand Cru). Pe lângă acestea, Pascal mai produce încă trei cuvee-uri „millesime”, vinuri realizate din trei terroir-uri diferite din Avize. Potrivit lui Pascal, în Avize, rocă de bază este formată din calcar, acoperită de un strat considerabil de argilă. Datorită modului specific de formare a solului din Côte des Blancs, pe coamele dealurilor stratul de argilă este mai mare, comparativ cu baza acestora, ceea ce face, potrivit lui Pascal Agrapart, ca „vinurile obţinute din strugurii de pe coamele dealurilor să fie mai puternice şi mai ample, cu o uşoară atingere minerală”. Din strugurii de aici ia naştere vinul „L’Avizoise”. Strugurii obţinuţi din plantaţiile de la baza dealurilor, unde solul este predominant calcaros, sunt transformaţi în cuvee-ul “Mineral”. Cea mai veche plantaţie deţinută de Agrapart, se află pe mijlocul pantei, solul fiind un amestec omogen calcaros-argilos, iar de aici este obţinut ceea ce este considerat „expresia supremă din Avize”, vinul „Venus”, botezat după numele calului cu ajutorul căruia este lucrată această vie. Pentru a scoate în evidenţă diferenţele de terroir dintre cele trei vinuri, Pascal Agrapart vinifică cele trei cuvee-uri identic, fără nici un fel de dozaj. Portofoliul Agrapart este completat de două cuvee-uri, produse în loturi extrem de limitate: „Complantee” (asamblaj de şase soiuri) şi „Experience”, vin care a fost realizat doar de trei ori într-un deceniu.