Cine a fost fondatorul Hermes și cum a ajuns un copil orfan să creeze unul dintre cele mai populare branduri din lume, pornind de la un atelier de tăbăcit pielea - LIFE.ro
Sari la conținut

Cine a fost fondatorul Hermes și cum a ajuns un copil orfan să creeze unul dintre cele mai populare branduri din lume, pornind de la un atelier de tăbăcit pielea

Istoria Hermes nu prea seamănă cu nici o alta în lumea designerilor de modă deoarece brandul a fost păstrat în familie vreme de cinci generații.
Share this article

Cine a fost fondatorul Hermes și cum a reușit el să scrie istoria modei pentru femei?

Hermes este un brand franțuzesc de lux, specializat în produse de piele, genți, parfumuri și veselă. Povestea Hermes a început inițial ca un magazin de hamuri și accesorii pentru echitație, care a fost înființat pentru prima dată în cartierul Grands Boulevards din Paris, de Thierry Hermes, în 1837.

Fondatorul Hermes și-a făcut un nume la vremea respectivă deoarece a ajuns să-i aprovizioneze pe unii dintre cei mai importanți nobili din Europa, cu produse de calitate. Astăzi brandul numără o varietate de produse de lux care se vând numai în magazine boutique în întreaga lume, dar și în unele francize.

Fondatorul Hermes și istoria companiei

Istoria Hermes nu prea seamănă cu nici o alta în lumea designerilor de modă deoarece brandul a fost păstrat în familie vreme de cinci generații. Deși a plecat de la un magazin de hamuri din piele, fondatorul Hermes a transmis afacerea generațiilor ce au venit după el și astfel a ajuns azi una dintre mărcile cele mai apreciate și mai căutate din lume.

Thierry Hermes, fondatorul Hermes

Cine a fost fondatorul Hermes?

Thierry Hermes s-a născut în anul 1801 în Krefeld, Germania, dintr-un tată francez și o mamă nemțoaică. Părinții aveau o afacere cu hamuri, iar Thierry era cel mai mic dintre cei șase copii ai familiei. Din cauza epidemiilor și a războiului, și-a pierdut întreaga familie și, rămas orfan, s-a mutat în Franța. În vremea copilăriei sale Krefeld era parte a imperiului lui Napoleon, așa că tânărul Hermes a primit imediat cetățenie franceză. După o perioadă de ucenicie în atelierul unui tăbăcar, Thierry Hermes și-a deschis propriul magazin de hamuri și accesorii pentru echitație pe Grands Boulevards, un cartier în Paris, în 1837. Thierry era foarte talentat și se specializase să lucreze hamuri de cea mai bună calitate. Ceea ce l-a deosebit de alți producători de hamuri au fost cusăturile sale speciale lucrate manual cu două ace. Observând succesul pe care îl are la public, a participat cu pielea sa lucrată impecabil la Expositions Universelles, în Paris, unde a câștigat de două ori, în 1855 și 1867.

Printre clienții săi se numărau nobilii din înalta societate pariziană, dar și membrii curților regale din Europa, precum și Împăratul Napoleon al III-lea.

Celebru și admirat, Thierry s-a căsătorit cu Christine Petronille, cu care a avut un fiu, Charles-Emile care, la rândul lui i-a dăruit doi nepoți, Adolphe și Emile-Maurice.

Foto: Pinterest

Fondatorul Hermes și povestea succesului parizian

După ce Hermes s-a poziționat pe piață drept unul dintre cele mai luxoase branduri de hamuri din Europa, fiul lui Thierry a preluat conducerea companiei și a mutat magazinul din locația inițială, la adresa 24 rue du Faubourg Saint-Honoré, un magazin ce există și azi și ce vinde cu mândrie produsele Hermes. La vremea respectivă au redenumit magazinul în Hermes Freres.

Charles-Emile a continuat să fabrice hamuri, însă, cu ajutorul fiilor săi, Adolphe și Emile-Maurice, a început să introducă articole de șelărie pe care le-au vândut bogatei elite pariziene ce frecventa cu ardoare magazinul lor.

În 1900 Hermes a scos la vânzare prima sa geantă, Haut à Courroies. Ulterior a fost disponibilă o întreagă linie de accesorii de echitație, din piele, cusută manual, de înaltă calitate, lucru ce a impresionat publicul.

Cu toate acestea, Adolphe a decis că magazinul nu avea un viitor strălucit, iar fratele său Emile-Maurice a rămas singurul proprietar al afacerii.

În momentul în care începea epoca automobilului, Emile-Maurice și-a dat seama că afacerea hamurilor și a șelăriei va începe să scadă, așa că în 1923 a brevetat un nou tip de fermoar.

Cu un brevet de doi ani asigurat pe fermoar, cunoscut sub numele de dispozitivul de fixare Hermes, compania a lansat diferite linii de îmbrăcăminte, viitorul fiind asigurat.

Emille-Maurice, nepotul lui Thierry Hermes, cel care a pus bazele companiei moderne

În 1922 a introdus prima geantă de mână din piele și un an mai târziu Hermes a făcut prima incursiune pe piața americană.

Prima colecție de modă pentru femei a fost previzualizată în 1929, iar în anii 1930, Hermes-ul modern, așa cum îl știm astăzi, a introdus unele dintre cele mai emblematice linii de produse, în special genți și eșarfe.

Cei doi gineri ai lui Emile-Maurice, Robert Dumas-Hermès și Jean-René Guerrand-Hermès, l-au succedat apoi în 1950, fiind primii descendenți non-direcți ai lui Thierry Hermes care vor conduce compania.

Magazinul Hermes din Paris. foto: Shutterstock

Fondatorul Hermes și istoria designului

Există o listă lungă de designeri Hermes, dar în ultimii ani nume mari precum Martin Margiela, Jean-Paul Gautier și Christophe Lemaire au dominat titlurile și au consolidat în continuare reputația mărcii Hermes.

Brandul Hermes este deținut în majoritate de familia Dumas. Deși compania a fost tranzacționată public la bursă, familia Dumas păstrează încă aproximativ 75% din acțiunile Hermes International S.A.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora