Crame greceşti: Estate Chrisohoou
La 90 de km vest de Salonic, în regiunea Naoussa Strantza din centrul Macedoniei, se află crama Estate Chrisohoou. Afacere de familie încă din 1948, crama a renăscut după 1994 cu ajutorul fondurilor europene. De podgorie se ocupă întreaga familie Chrisohoou: Kimis şi soţia lui, Betty, împreună cu fiul şi cele 2 fiice. Vinificatorul cramei este mezina familiei, Nana Chrisohoou, care a studiat enologia în Italia. Sunt oameni calzi şi prietenoşi, mândri de ce au realizat, fără însă a fi ostentativi sau lăudăroşi. Au stat cu mine o zi întreagă, mi-au arătat fiecare colţişor din proprietate şi n-au dat semne că s-ar plictisi sau că ar avea altceva mai bun de făcut. În tot cazul, s-au mirat că un român a venit să-i viziteze.
Aici am aflat că soiurile de struguri specifice zonei sunt Xinomavro (roşu), Priknadi (alb) şi Roditis (alb). Există şi mici parcele cu Merlot, Syrah, Chardonnay şi Sauvignon Blanc, folosite cu precădere pentru a intra în cupaje cu soiurile locale.
În sala mare de degustare am încercat, pe îndelete, toate vinurile lor. Erau minunate, fără excepţie. Cu greu m-am hotărât ce sticle să iau cu mine: Prekniariko 2008 (vin alb, soiul Priknadi 100%, baricat 6 luni), Xinomavro 2006 (vin roşu, soiul Xinomavro 100%, baricat 12 luni, DOC), Mavro 2001 (vin roşu, cupaj Merlot 80% – Xinomavro 20%, baricat 18 luni) şi Cava 2004 (vin roşu, cupaj Xinomavro 65% – Merlot 35%, baricat 18 luni).
Dumnezeu a fost foarte generos cu Naoussa. Dacă te-ar duce cineva acolo legat la ochi, ai putea să juri că eşti în Toscana. Dealurile înclinate unduiesc până în zare spre poalele munţilor Vermion. Temperatura este incredibilă pentru luna noiembrie: 26 de grade. Soare, o boare de vânt, linişte şi serenitate. Într-un loc ca ăsta aş vrea să mă retrag la bătrâneţe.