Cum vor fi vinurile româneşti în 2018? Cresc preţurile? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum vor fi vinurile româneşti în 2018? Cresc preţurile?

La început de an, toţi amatorii de vin sunt curioşi să afle cum vor fi vinurile româneşti în 2018
Share this article

La început de an, cred că toţi amatorii (dar şi pasionaţii) de vin sunt curioşi să afle cum vor fi vinurile româneşti în 2018. Fără îndoială, este încă foarte devreme pentru a trage concluzii, dar măcar putem face câteva estimări. Prin urmare, ca să obţinem o prognoză cât mai precisă, am cerut câteva opinii avizate din industrie. În continuare, iată cele 4 întrebări la care am încercat să aflăm răspunsuri:

  1. Cum a fost recolta 2017? (Cantitate, calitate, plusuri, minusuri, provocări, a fost un an bun/mediu/slab?)
  2. Cum au ieşit vinurile din recolta 2017? (Ce soiuri au performat cel mai bine? Eventuale caracteristici comune ale vinurilor: alcool, aciditate etc.)
  3. Cât vor costa vinurile româneşti din recolta 2017? (Creştere/scădere/menţinere?)
  4. Cum va evolua piaţa vinului românesc în 2018? (Creştere/scădere/menţinere?)

Mihaela Tyrel de Poix (SERVE)

1. 2017 a fost un an foarte bun din punct de vedere calitativ, care se distinge, dintre ultimii 8 ani, prin conţinutul de zahăr mai redus, aciditatea mai bună la albe şi concentrarea foarte bună la roşii (în special la Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră).

2. Soiurile care au performat cel mai bine din recolta 2017 sunt Riesling şi Chardonnay (la albe) şi Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră (la roşii).

3. Preţul vinurilor din recolta 2017 va avea o creştere datorată manoperei şi nu numai (combustibil, sticle, produse de tratament pentru vie).

4. În 2018, piaţa vinului românesc va fi într-o uşoară creştere. Sperăm să crească şi exigenţa publicului de vin, odată cu creşterea numărului de amatori.

Ghenadie Bobeică (Alira)

1. Cantitatea de struguri din recolta 2017 a fost cea programată. La acest moment, estimez că 2017 e anul cu cea mai bună calitate a strugurilor, de la înfiinţarea plantaţiei. Din păcate, precipitaţiile frecvente au avut ca rezultat costuri mari cu tratamentele în vie.

2. Vinurile noastre din 2017 sunt în creştere pe toate segmentele. Cred însă că noi nu suntem reprezentativi, deoarece nu am ajuns încă la capacitatea maximă pe care o poate „înghiţi” piaţa.

3. În 2018, preţul vinului de la noi va fi sigur în creştere.

4. Pentru 2018, nu prevăd schimbări majore pe piaţa vinului românesc: ea va fi în continuare controlată de „regulile din distribuţie”.

Mihail Rotenberg (Crama Rotenberg)

1. Recolta anului 2017 este asemănătoare cu cea din 2016, atât la cantitate cât şi la calitate (an mediu-plus).

2. Din recolta 2017, roze-ul a ieşit foarte bine, iar celelate vinuri sunt încă prea tinere pentru evaluare. Concentraţia alcoolică a vinurilor este intre 13.5% si 14.5%.

3. Preţul vinurilor va fi, probabil, cu 5% în plus, datorită inflaţiei şi creşterii euro.

4. În 2018, piaţa va avea o uşoară creştere la vinurile medii şi scumpe şi o scădere drastică la vinurile ieftine.

Oliver Bauer (Crama Ştirbey, Crama Bauer)

1. În 2017 s-au înregistrat unele pierderi la nivel cantitativ datorate secetei (în lunile de vară) şi îngheţului (pe anumite parcele, în perioada de recoltare). Aceste probleme au fost însă depăşite, am reuşit să evităm mucegaiul şi să recoltăm struguri sănătoşi, într-o cantitate satisfăcătoare şi cu o calitate bună spre excelentă. A fost un an similar cu 2015.

2. Toate vinurile au notele de fruct foarte pure şi precise, cu o bună aciditate şi un nivel de alcool moderat. Ca de fiecare dată când avem un an bun, datorită modului nostru de vinificare, vinurile vor fi destul de „închise” şi vor avea nevoie de ceva timp pentru „a se deschide” şi a ajunge la potenţial maxim. A fost un an perfect pentru Crâmpoşia Selecţionată şi Tămâioasa Românească, respectiv pentru Novac şi Cabernet Sauvignon.

3. Vinurile vor fi cu siguranţă mai scumpe, datorită unui Leu mai slab, unor „decizii competente” ale guvernanţilor, dar şi costurilor mai mari cu consumabilele şi cu forţa de muncă. Prin urmare, ca orice companie care se autofinanţează, vom fi obligaţi să mărim puţin preţurile în 2018, chiar dacă nu vom reuşi astfel să acoperim toate creşterile de costuri.

4. Piaţa vinurilor de calitate (Horeca) va avea o lejeră creştere de volum, dar şi de preţ. Piaţa vinurilor de consum curent (Retail) va creşte în volum şi va scădea ca preţ, datorită fenomenului de supraproducţie.

Sergio Faleschini (Vinarte)

1. Recolta 2017 a fost bună atât pentru noi cât şi pentru majoritatea confraţilor podgoreni. A fost o iarnă blândă fără geruri puternice, via nu a suferit, a plouat cam când şi cât a trebuit, vara a fost călduroasă, iar toamna ne-a permis, cu mici intervaluri de ploaie, să culegem strugurii la timp. Un singur impediment: deoarece la noi activitatea de cules se face manual pe toate cele 3 domenii, este primul an când am simţit lipsa zilierilor, iar fenomenul se va repeta şi în sezonul următor.

2. Este prematur să ne pronunţăm acum în ianuarie, totuşi evoluţia vinurilor în curs de clarificare, ne formează convingerea că vor rezulta vinuri de calitate, în special vinurile care au luat drumul baricurilor pentru maturare şi afinare. În afară de soiurile internaţionale Merlot şi Cabernet Sauvignon, care dau vinurile noastre de top, în ultimii ani am orientat producţia spre soiuri autohtone, plantate cu câţiva ani în urmă şi care în acest an vor figura în patrimoniul nostru ca vinuri cu o calitate deosebită: Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac, dar şi Fetească Alba şi Tămâioasă Românească.

3. Vinurile din 2017 vor avea o uşoară creştere de preţ faţă de anii precedenţi, datorită creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă, energie, combustibil etc.

4. Piaţa vinului românesc în 2018 va înregistra o creştere a consumului care se va apropria de 26-27 litri pe cap de locuitor, ca urmare a creşterii nivelului de trai al românilor, creşterea numărului de turişti străini, reducerea consumului de bere în favoarea celui de vin etc. Să nu uităm că România este în „top 10” al consumatorilor de vin, la nivel mondial. Un element favorabil pentru noi şi pentru ceilalţi producători de vinuri de calitate, este faptul că, în ultimii 2-3 ani, se remarcă o creştere a exigenţei consumatorului român şi o orientare a sa către vinurile bune, în detrimentul vinurilor de masă.

Consider că o întrebare logică pentru materialul dvs. ar fi şi „cum estimaţi că va evolua piaţa mondială a vinului?”. În continuare, vă răspund la această întrebare:

5. Constat că în prezent, piaţa mondială se confruntă cu un deficit de vin, datorită creşterii consumului, în evoluţie în ultimii 10 ani, în dezacord cu stagnarea sau chiar cu regresul producţiei. La aceasta se adaugă recoltele slabe înregistrate în 2017 de către marii producători din Franţa şi Spania, datorită vremii nefavorabile, ceea ce a făcut ca producţia mondială să scadă de la 267 milioane de hectolitri, în 2016 la 240 milioane de hectolitri, în 2017. Se apreciază că anul acesta cererea va fi acoperită la limită, pentru ca în viitor producţia să fie insuficientă pentru a face faţă cererii.

Ciprian Roşca (Cramele Recaş)

1. Cantitativ, 2017 a fost un an mediu, cu un plus de 15-20% faţă de 2016. Calitativ, este un an bun, peste medie, mai ales pentru vinurile roşii (vara călduroasă a ajutat mult).

2. În general vinurile din recolta 2017 sunt mai corpolente, cu alcool mai ridicat şi cu aciditatea mai mică decât cele din 2016. Estimez un nivel mai bun ca în anii trecuţi la Fetească Neagră, Pinot Noir, Merlot şi Chardonnay.

3. Cu siguranţă, va fi o creştere a preţului de vânzare pentru cei mai mulţi jucători din piaţă, din cauza următorilor factori: creşterea costurilor pentru reciclarea ambalajului, presiunile salariale, creşterea cursului de schimb valutar (care va influenţa preţul la cartoane, sticle, dar şi pe cel logistic).

4. La nivel de entry-level, piaţa va stagna, poate chiar se va simţi o regresie, din cauza creşterii preţurilor, iar aceşti consumatori probabil vor migra către alte categorii de băuturi sau îşi vor reduce frecvenţa de cumpărare. Pentru restul pieţei, se va menţine creşterea din ultimii ani. Va fi interesant de văzut câţi dintre producătorii nou intraţi pe piaţă vor reuşi să ajungă pe „wish list” -ul consumatorilor. Din păcate, cred că foarte puţini, ceea ce va duce la o presiune şi mai mare, atât pe piaţă (vinurile nevândute vor începe „să derapeze” şi vor fi promovate cu oferte), cât şi pe evoluţia viitoare a acestor producători (consumatorul va valida doar producătorii care vor ajunge măcar la a treia recoltă).

Gabriel Roceanu (Crama Oprişor)

1. În podgoria Oprisorului, cantitativ, recolta de struguri a anului 2017 a fost mai mică cu aproximativ 15% faţă de estimări. În intervalul iunie-august s-a înregistrat un volum de precipitaţii mai mic decât în perioada similară din 2016, dar numărul orelor de expunere la soare în perioada aprilie-septembrie, a fost mai mare faţă de anul precedent. În concluzie, pot afirma că anul 2017 a furnizat o calitate foarte bună a mustului, însă cantitativ, rezultatul a fost sub aşteptări. O provocare majoră a campaniei de recoltare 2017 a fost gestionarea graficului de recoltare a strugurilor. Ne-am confruntat cu situaţii dificile, fără precedent, în a convinge localnicii din satele înconjurătoare podgoriei Oprişor să participe la culesul de struguri. Este, evident, o problemă, prezentă în toată România contemporană. Am satisfacţia că, finalmente, toate vinurile din recolta 2017 din Crama Oprişor se află în parametrii standardelor de calitate propuşi.

2. La acest moment pot afirma că sunt mulţumit de calitatea vinurilor din recolta anului 2017. O parte din vinurile albe au fost deja îmbuteliate în cursul lunii noiembrie 2017 şi livrate către piaţă. Din parcelele de Sauvignon Blanc, am cules strugurii perfect sănătoşi, copţi pe deplin şi astfel, calitatea vinului se exprimă printr-o complexitate aromatică generoasă, echilibru şi consistenţă în gust. Vinurile roze 2017 au avut acelaşi traseu precum cele albe, o parte a volumului proaspăt obţinut fiind deja consumat de piaţă. Aş putea remarca vinurile din soiul Merlot 2017, având convingerea că vor impresiona publicul prin expresivitate şi corpolenţă.

3. Evident că a crescut presiunea pe costurile interne de producţie ale anului 2017. Legislaţia încărcată şi birocraţia excesivă determină consumuri interne ale producătorilor. Am speranţa că pentru 2018, consumatorii de vinuri vor beneficia de preţuri abordabile, iar trendul de echilibrare al raportului calitate/preţ îşi va menţine traiectoria, acest lucru aducând sporirea încrederii publicului în vinurile produse şi vândute de industria viti-vinicola reglementată din România.

4. Există opinii care prevăd o stagnare a evoluţiei pozitive a pieţei de vinuri inregistrata în ultimii trei ani, atât datorită suprasaturării cu ofertele de vinuri existente, cât şi imprevizibilităţii cadrului fiscal. Investiţiile majore în industrie, consecinţă a programelor UE de finanţare au condus la sporirea şi diversificarea ofertei de vinuri de calitate. În acelaşi timp, sunt statistici, mai mult sau mai puţin precise, care arată o creştere a cotei de piaţă pentru vinurile internaţionale vândute în România. Se estimează consolidarea acestei tendinţe, cu toate că, în 2017 a fost un deficit dramatic al recoltei de struguri în ţările tradiţionale, precum Italia, Franţa, Spania sau Germania, fapt cauzat de fenomenele meteorologice ale sezonului. Revenind la vinurile produse în România, estimarea mea se intreapta către o creştere cu minim 5% a pieţei de vinuri autohtone, credinţa fiind argumentată de existenţă, încă masivă, a autoconsumului din gospodărie în contrast cu evoluţia societăţii moderne.

Ştefan Matei (Casa de Vinuri Cotnari)

1. Anul 2017 a fost un an foarte bun, în ciuda zăpezii târzii din luna aprilie (am avut noroc: temperatura nu a scăzut sub 0 grade şi viţa-de-vie nu pornise în vegetaţie). Prin urmare nu numai noi am fost norocoşi, ci şi clienţii care vor avea parte de cele mai bune vinuri autohtone. A fost un an foarte bun pentru vinurile bază pentru spumante, atât pentru Busuioacă cât şi pentru Tămâioasa Românească, soiurile noastre aromate.

2. Soiurile vinificate de către enologul nostru George Malutan au parte în 2017 de un tratament preferenţial. A fost al doilea an în care am vinificat soiurile albe şi roze la noua noastră cramă, Crama Axinte. Datorită climatului din acest an, vinurile albe şi roze vor avea un nivel al alcoolului ceva mai redus: la soiurile albe 12%-13.5%, în timp ce pentru roze va fi între 11.5% şi 14%.

3. Preţurile vor rămâne, în 2018, la acelaşi nivel ca în în anul anterior, surpriza va fi reprezentată de lansarea unei noi game pentru retail (vinuri liniştite cât şi spumante).

4. 2018 va fi un an bun pentru piaţa vinurilor şi va urma trendul ultimilor ani. Ne bucurăm de o diminuare a consumului de bere şi o creştere a celui de vin. O plăcută surpriza va fi creşterea accelerată a consumului de vin spumant. Statisticile spun că la nivelul ultimilor ani, vinul spumant a înregistrat cea mai mare creştere dintre toate băuturile comercializate în România, 41%, fapt ce nu poate decât să ne bucure.

Nota editorului: am conceput cu plăcere acest articol, cu toate că el reprezintă, mai degrabă, o suită de interviuri. Sincer vorbind, el este întruchiparea unei mai vechi dorinţe a subsemnatului, aceea de a vedea reunite, la aceeaşi masă, cât mai multe dintre vocile care contează în industria românească de vin. Pentru strădania de a ne dezvălui informaţii în premieră, cât şi pentru ceea ce fac pentru vinul românesc, cred le datorăm mulţumirile noastre tuturor celor care au răspuns la întrebări.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora