Din King's Landing în Mareen: trei destinaţii pentru fanii Game of Thrones
16 iulie 2017 este data anunţată oficial pentru difuzarea primului episod din seria a şaptea a serialului fenomen „Urzeala Tronurilor”, care a fost vizionat de zeci de milioane de spectatori din întreaga lume, a fost cel mai vizionat produs al televiziunii HBO şi cel mai comentat pe reţelele de socializare.
Mă declar un fan înrăit al Game of Thrones, dar nu vreau să va vorbesc despre personajele mele preferate (da, mărturisesc, o ador pe Daeneris Targaryen şi sunt fan al ţinutelor ei), ci despre trei destinaţii de vacanţă în care s-au filmat câteva dintre episoadele îndrăgitului serial, pe care am avut „privilegiul” să le descopăr.
Am vizitat Marocul în luna ianuarie a acestui an, dar pe lângă Marrakesch mi-am dorit să ajung la mare. Am optat pentru Essaouira, un oraş aflat pe coasta Atlanticului. Aici se află rămăşiţele fortăreţei portugheze Castelo Real de Mogador, construite în anul 1506 de Regele Portugaliei, Manuel I. Acest loc epic a fost ales de producătorii serialului „Urzeala Tronurilor” pentru a deveni, după post-procesare, oraşul Astapor, în care Daenerys Targaryen ajunge alături de Ser Jorah.
Un loc strategic pentru navigatori, Essaouira a fost vizitat pentru prima oară de cartaginezi, apoi a fost ocupat de berberi şi portughezi, pentru că mai târziu englezii, francezii şi spaniolii să încerce să cucerească fortăreaţa. Actualul oraş a fost construit de un inginer francez, la ordinele sultanului Mohammed al III-lea şi a găzduit oameni celebri, precum Orson Welles (care a filmat Othello) şi Whinston Churchill. Aflată în patrimoniul UNESCO, cetatea Essaouira este fascinantă! Pe străduţele întortocheate te învăluie arome şi culori orientale. Covoare ce par zburătoare, mirodenii ce îţi încântă simţul olfactiv, oameni îmbrăcaţi cu straie tradiţionale, obiecte de ceramică, lămpi fermecate şi multe pisici, creează o atmosfera demnă de basmele „1001 de Nopţi”.
În Essaouira, ajungi cu autobuzul din Marrakesch, după patru ore de călătorie (preţul fiind modic). O noapte de cazare costă între 50 şi 100 de euro, iar o masă variază între 5 şi 10 euro de persoană. Oraşul are o plajă generoasă şi este recomandat practicanţilor de surf şi wind-surf.
Călătoriile de anul trecut m-au purtat în Sud-Estul Spaniei, mai exact pe lângă Castellon de la Plana, un oraş cu o mare densitate de locuitori români şi curse de avion low-cost. La 70 de kilometri am descoperit oraşul Peniscola, ce s-a metamorfozat în Mareen, din seria a şasea a renumitului Game of Thrones.
Aflat pe Costa Azahar, Peniscola mai este numit şi Gibraltarul Valenciei, fiind locuit în trecut de fenicieni, greci şi cartaginezi. Actualul castel a fost construit de cavalerii templieri între 1294 şi 1307, ca mai apoi să devină garnizoană a cavalerilor Montesa şi reşedinţă a Papei Luna (Benedict al XIII-lea).
În Peniscola s-a filmat El Cid, dar şi scene cu Lord Varys şi Tyrion Lannister din seria a şasea a serialului GOT. Toate acestea sunt marcate prin informaţii şi fotografii pe străzile istorice ale oraşului vechi şi, mai mult, au devenit strategie de marketing pentru locuitorii zonei, care comercializează statuete cu dragoni şi cavaleri. De altfel, aici puteţi mânca la un restaurant al unei familii franco-spaniole care i-a găzduit pe îndrăgiţii actori la cină şi care, evident, oferă un meniu preferat de actorii celebrului serial. Un prânz sau o cină variază între 35 şi 50 de euro de persoană.
Pe lângă Maroc şi Spania, cel mai popular loc în care s-a filmat Game of Thrones rămâne însă Dubrovnik-ul, transformat în King’s Landing, aflat sub dominaţia familiei Lannister. Anul 2013 m-a purtat pe coasta Dalmată, prin Muntenegru şi Croaţia, dar nicăieri nu am avut o senzaţie atât de puternică de deja-vu cum am avut în oraşul Dubrovnik, actualmente sit UNESCO.
Fostă capitală a republicii maritime Ragusa, oraşul-fortăreaţă a suferit mult în urmă cutremurului din 1667 care a distrus aproape toate bisericile şi palatele oraşului, dar şi în timpul războiului din anii 1991-1992. Atacurile rebelilor sârbi şi croaţi, ale voluntarilor din Muntenegru şi din armata iugoslavă, asupra Dubrovnik-ului au lăsat urme adânci.
În ultimii ani, probabil şi datorită succesului Game of Thrones, Dubrovnik-ul a devenit una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii din zona Mării Mediterane, fiind preferat în special de cei care preferă călătoriile cu yachturi, catamarane şi croaziere.
În Dubrovnik sunt multe de vizitat însă un tur nu poate fi considerat complet fără o plimbare pe vechile metereze (un circuit de aproximativ 2 kilometri de suişuri şi coborâşuri) sau prin labirintul de străduţe înguste, unde se află restaurante, terase, baruri, cafenele şi magazine cu suveniruri.
Dubrovnik-ul este, însă, o destinaţie scumpă (cazarea variază între 100-150 de euro în special în vechiul oraş), iar o cină poate costa între 50 şi 100 euro de persoană. Totuşi, Croaţia rămâne o destinaţie accesibilă (alte scene din serial au fost filmate pe insulele Lokrum, Lopud şi oraşele Trogir şi Split), dacă faceţi călătoria cu autoturismul personal.
Cum Scoţia, Irlanda, Islanda şi Malta au fost printre preferatele producătorilor serialului, cine ştie unde mă vor purta paşii în viitorul apropiat?!