Duşmanii viţei de vie
Producerea vinului şi calitatea acestui produs sunt influenţate, în mod direct, de evoluţia climaterică de-a lungul unui an de recoltă. Însă, în ciclul anual de producţie, apar câţiva factori de risc ce-şi pun amprenta asupra viitorului vin. Caracterul imprevizibil al acestor fenomene sau evenimente face parte din jocul producerii vinului, cei mai mulţi dintre producători luându-şi măsuri de siguranţă pentru a face faţa problemelor ce ar putea compromite viitoarea recoltă. Unele dintre aceste probleme pot fi remediate, altele în schimb, cu toate eforturile depuse, nu pot fi combătute.
Din perspectiva consumatorului, neofit sau pasionat educat, aceste evenimente nu prezintă un mare interes, însă, din perspectiva producătorului de vin, aceşti factori de risc sunt luaţi cât se poate de în serios.
Îngheţul
După căderea frunzelor, butucii trebuie îngropaţi în pământ, pentru a nu avea de suferit din cauza valorilor negative din timpul iernii. Temperaturile mai scăzute de -16 grade Celsius pot îngheţa viţa de vie, sau chiar o pot omorâ. Recomandarea specialiştilor este aceea de a evita înfiinţarea de plantaţii în zonele în care frecvenţa îngheţurilor este mare. O mare problemă o poate reprezenta îngheţul de primăvară, care poate poate duce la pierderea viabilităţii mugurilor. Acest îngheţ poate avea efect doar dacă temperaturile scad cu mult sub zero grade şi dacă mugurii s-au deschis. În acest caz, via nu este distrusă, însă pierderea florilor poate duce la o scădere drastică a cantităţii de struguri.
Vremea neprielnică în timpul înfloririi
Temperaturile extreme şi ploaia în perioada de înflorire a viţei de vie pot influenţa, de asemenea, evoluţia viţei de vie, ducând la distrugerea inflorescenţelor sau încetinind dezvoltarea acestora.
Grindina
Este unul dintre acei factori care, cu toate că are incidenţă destul de redusă, putând fi localizat foarte uşor, poate distruge în totalitate corzile, frunzele şi strugurii, compromiţând recolta, chiar şi pentru următorii doi ani. Strugurii distruşi de grindină pot cădea foarte uşor pradă mucegaiului. Soluţia, în cazul grindinei, presupune lansarea de rachete antigrindină, care transformă ploaia de gheaţă în ploaie obişnuită.
Seceta
Se spune că, pentru a avea o recoltă de calitate, viţa de vie trebuie să aibă parte de un pic de secetă, însă o vară secetoasă poate cauza chiar o oprire a coacerii strugurilor. În acest caz, irigarea este soluţia ajutătoare.
Ploaia în timpul recoltei
Cantităţile mari de precipitaţii în timpul recoltei pot compromite munca întregului an. Ploaia, înainte de recoltă, poate duce la o „diluţie” a strugurilor, dar şi la apariţia mucegaiului cenuşiu, din cauza umidităţii ridicate.
Făinarea şi mana
O incidenţă destul de mare o au făinarea şi mana, două dintre cele mai periculoase boli ale viţei de vie. Făinarea este provocată de unele ciuperci parazite, care atacă frunzele viei şi constă în apariţia la suprafaţa părţilor atacate a unui strat făinos, alb-cenuşiu. Mana este cauzată tot de o ciupercă care poate ataca frunzele şi inflorescenţele viţei. Ambele boli pot fi prevenite prin tratamente şi stropiri.
Putregaiul cenuşiu
Plantaţiile aflate în zone mai răcoroase sau în regiuni cu precipitaţii şi umiditate ridicată pot cădea pradă putregaiului cenuşiu. Acest putregai este produs de o ciupercă (Botrytis Cinerea) şi poate apărea pe frunze, lăstari, ciorchinii tineri, sau pe boabe (cel mai frecvent). Pentru a evita apariţia acestei boli, se recomandă alegere atentă a terenului înainte de înfiinţarea plantaţiei, realizarea unei tăieri corecte a corzilor, aerisirea şi dirijarea lăstarilor. În anumite circumstanţe, Botrytis Cinerea poate cauza mucegaiul nobil, care ajută la concentrarea zaharurilor, acizilor şi aromelor în struguri. Botrytis Cinerea se poate face astfel „vinovată” de apariţia unor vinuri dulci extrem de interesante.
Dăunătorii
Pe lângă „dăunătorii” care atacă via pentru a-şi rotunji veniturile în mod ilicit, viţa de vie trebuie protejată şi de dăunători precum filoxera, acarieni sau coropişniţe. Un program bine pus la punct de tratamente şi stropiri poate reprezenta soluţia în cazul acestor factori de risc. De asemenea, în multe regiuni, în afară de dăunătorii nevertebraţi, viţa de vie poate cădea pradă animalelor şi păsărilor sălbatice.
„Sărăcirea” solului
Atât din cauza compoziţiei sale geologice, cât şi din cauza cultivării continue, anumite soluri încep să fie deficitare în substanţe nutritive. Fertilizările chimice ale solului pot reprezenta o soluţie în acest caz, însă, în ultima perioadă, tot mai des, aceste practici – mai precis folosirea în exces a lor, au început să fie blamate.