Efectele încălzirii globale. Cât de slabe sunt semnele vitale ale Pământului azi? Și cum va fi afectată specia umană? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Efectele încălzirii globale. Cât de slabe sunt semnele vitale ale Pământului azi? Și cum va fi afectată specia umană?

Care sunt efectele încălzirii globale? Ce cauzează schimbările climatice? Și ce legătură are aceasta cu încălzirea globală?
Share this article
Rubrică susținută de

Care sunt efectele încălzirii globale? Ce cauzează schimbările climatice? Și ce legătură are aceasta cu încălzirea globală? Află mai multe despre impactul și consecințele schimbărilor climatice și ale încălzirii globale asupra mediului și vieții noastre.

Planeta se încălzește, de la Polul Nord la Polul Sud. Din 1906, temperatura globală a suprafeței pământului a crescut cu mai mult de 0,9 grade Celsius – chiar mai mult în regiunile polare sensibile. Și impactul creșterii temperaturilor nu așteaptă un viitor îndepărtat – efectele încălzirii globale apar chiar acum. Căldura topește ghețarii și gheața din oceane, schimbă tiparele de precipitații și pune animalele în mișcare.

efectele încălzirii globale
Animalele încep să migreze

Mulți oameni cred că încălzirea globală și schimbările climatice sunt sinonime, dar oamenii de știință preferă să folosească „schimbările climatice” atunci când descriu schimbările complexe care afectează acum vremea și sistemele climatice ale planetei noastre. Schimbările climatice cuprind nu numai creșterea temperaturilor medii, ci și evenimente meteorologice extreme, schimbarea populațiilor și habitatelor faunei sălbatice, creșterea nivelului mării și o serie de alte efecte. Toate aceste schimbări apar în timp ce oamenii continuă să adauge gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă.

Efectele încălzirii globale documentate de cercetători

Oamenii de știință au documentat deja aceste efecte ale schimbărilor climatice:

• Gheața se topește la nivel mondial, în special la polii Pământului. Aceasta include ghețarii montani, plăcile de gheață care acoperă Antarctica de Vest și Groenlanda și gheața marină arctică. În Parcul Național Glacier din Montana, numărul ghețarilor a scăzut la mai puțin de 30 de la peste 150, în 1910.

• O mare parte din această gheață care se topește contribuie la creșterea nivelului mării. Nivelul mării la nivel mondial crește 3,2 milimetri pe an, iar creșterea are loc într-un ritm mai rapid în ultimii ani.

• Creșterea temperaturilor afectează viața sălbatică și habitatele animalelor sălbatice. Gheața care dispare a adus în pericol specii precum pinguinul Adélie din Antarctica, unde unele populații din peninsula vestică s-au prăbușit cu 90% sau mai mult.

efectele încălzirii globale
O familie de urși polari rămasă captivă după topirea cheții

• Pe măsură ce temperaturile se schimbă, multe specii sunt în mișcare. Unii fluturi, vulpi și plante alpine au migrat mai spre nord sau către zone mai înalte și mai reci.

• Precipitațiile (ploi și ninsoare) au crescut în medie pe tot globul. Cu toate acestea, unele regiuni se confruntă cu o secetă mai severă, crescând riscul de incendii, recolte pierdute și lipsa apei potabile.

• Unele specii – inclusiv țânțari, căpușe, meduze și dăunători – cresc înfloritor de repede. Populațiile în plină expansiune de gândaci care se hrănesc cu molid și pini, de exemplu, au devastat milioane de acri de pădure în S.U.A.

Cum ne afectează efectele încălzirii globale?

Alte efecte ar putea avea loc mai târziu în acest secol, dacă încălzirea continuă. Acestea includ:

  • Se așteaptă ca nivelul mării să crească între 26 și 82 centimetri sau mai mult până la sfârșitul secolului.
  • Este posibil ca uraganele și alte furtuni să devină mai puternice. Inundațiile și secetele vor deveni mai frecvente. Părți mari din uscat se confruntă cu un risc mai mare de megadadură, secetă care durează zeci de ani, până în 2100.

• Va fi disponibilă mai puțină apă dulce, deoarece ghețarii stochează aproximativ trei sferturi din apa dulce a lumii.

efectele încălzirii globale
Unul din efectele încălzirii globale este reprezentat de inundații și alte fenomene meteo neobișnuite

• Unele boli se vor răspândi, cum ar fi malaria transmisă de țânțari (și renașterea din 2016 a virusului Zika).

• Ecosistemele vor continua să se schimbe: unele specii se vor deplasa mai spre nord; altele, cum ar fi urșii polari, nu se vor putea adapta și ar putea dispărea.

Raportul IPCC: efectele încălzirii globale sunt mai aproape decât ne imaginăm

Poluarea cu dioxid de carbon a crescut atât de mult încât un prag cheie în lupta pentru stoparea schimbărilor climatice – limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului – va fi depășit în următorii 15 ani, după cum informează Deutsche Welle.

Aceasta este una din principalele concluzii ale unui raport istoric aprobat de delegații din 195 de țări și publicat luni de Grupul Interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC). 

Citește și: Fenomene meteorologice extreme. O lume în schimbare

Prin arderea combustibililor fosili și eliberarea de gaze cu efect de seră, oamenii au încălzit planeta cu aproximativ 1,1 grade. Raportul arată că, în întreaga lume, acest lucru a făcut ca valurile de căldură și ploile abundente să fie mai puternice și mai frecvente. De asemenea, ponderea cicloanelor tropicale cu viteze mari ale vântului a crescut. În multe regiuni, seceta este mai intensă și durează mai mult.

”Când mă uit la rezultatele privind extremele climatice, atunci aș spune că ne aflăm într-o criză climatică”, a declarat Sonia Seneviratne, de la Institutul pentru Știința Atmosferei și a Climei în cadrul ETH Zürich din Elveția și co-autoare a raportului. ”Avem cu adevărat o problemă”, a spus aceasta. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora