Fondatorul Olympus și drumul ambiției presărat cu visuri: De la crearea primului microscop japonez, la primul endoscop din lume și până la tehnologia camerelor foto, toate sub puterea zeilor - LIFE.ro
Sari la conținut

Fondatorul Olympus și drumul ambiției presărat cu visuri: De la crearea primului microscop japonez, la primul endoscop din lume și până la tehnologia camerelor foto, toate sub puterea zeilor

Încă de la început, Yamashita și-a încurajat inginerii spunând că simplele imitații ale produselor importate nu ar fi suficiente și că ar fi necesară crearea a ceva cu adevărat original.
Share this article

Fondatorul Olympus, japonezul Takeshi Yamashita, a deschis poarta afacerii sale pe data de 12 octombrie 1919, sub numele de Takachico Seisakuso. Compania a fost înființată cu ajutorul financiar al fostului angajator al lui Yamashita, acesta având convingerea că tânărul vizionar are abilități excelente pentru a produce ceva extrem de important pentru omenire. Inițial, fondatorul Olympus a pornit acest business dorindu-și să producă intern microscoape.

Încă de la început, Yamashita și-a încurajat inginerii spunând că simplele imitații ale produselor importate nu ar fi suficiente și că ar fi necesară crearea a ceva cu adevărat original. În iunie 1920, la doar șase luni de la înființarea companiei, visul lui Yamashita de a realiza un microscop intern s-a împlinit odată cu introducerea Asahi, primul microscop fabricat de compania sa, Takachiho.

Trei decenii mai târziu, Olympus a dezvoltat cu succes primul endoscop din lume pentru uz practic. Spiritul creației care a insuflat compania la înființarea sa a fost transmis de-a lungul anilor, de la lansarea primului produs al companiei până la descoperirile sale în tehnologia de astăzi.

Fondatorul Olympus și realizarea marelui vis

Takeshi Yamashita a devenit avocat după ce a absolvit Facultatea de Drept a Universității Imperiale Tokyo în 1915. După un an de serviciu militar în slujba statului, s-a alăturat companiei comerciale Tokiwa Shokai. A adus profituri considerabile firmei la care lucra, fiind extrem de priceput la tranzacționarea zahărului.

Tokiwa Shokai a compensat efortul angajatului său permițându-i lui Yamashita să-și înființeze propria firmă, Takachiho Seisakusho. Alături de el, la început, a fost Shintaro Terada, un bărbat de care îl lega o strânsă prietenie din vremea în care încerca să devină avocat. Obiectivul noii companii, Takachiho Seisakusho a fost lansarea producției interne de microscoape.

Domnul Terada a fost primul japonez care a construit microscoape folosind tehnici industriale în anii 1910. Un microscop construit de domnul Terada a fost expus la Expoziția Taisho din 1914 și a câștigat medalia de bronz. Domnul Matsumoto de la Iwashiya, o firmă de echipamente medicale de multă vreme pe piață, l-a sprijinit financiar pentru a produce microscoapele „M & KATERA”.

Acest nume a fost creat prin combinarea numelor celor trei persoane implicate în dezvoltarea acestui microscop: Mr.Matsumoto, Mr.Kato și Mr.Terada.

La început domnul Terada făcea în principal termometre în Hongo, Tokyo. A câștigat suficientă experiență în domeniul microscoapelor prin construirea modelului M & KATERA.

La un moment dat, viața a făcut ca el și fondatorul Olympus să se întâlnească. Yamashita i-a dezvăluit visul său de a construi microscoape domnului Terada și i-a cerut să vină să lucreze pentru firma lui, Takachiho Seisakusho. Echipamentul de producție al Terada Seisakusho a fost transferat către Takachiho Seisakusho, iar domnul Terada a devenit inginerul șef al companiei.

În 1923, afacerea cu termometre a fost vândută. Și majoritatea veniturilor au fost investite în activitatea microscopului. Compania care a achiziționat afacerea cu termometre a fost autorizată să utilizeze Olympus ca nume de marcă.

Fondatorul Olympus și amintirile primelor zile

Pe 12 octombrie 1919, în aceeași zi cu deschiderea firmei, a fost tipărit și un document ce stabilea remunerațiile pentru directori. Acest document se găsește și azi în forma lui originală.

Directorii au fost: Kensaburo Kawakami, președinte de onoare; Takeshi Yamashita, director executiv; și Shintaro Terada, inginer șef.

Fondatorul Olympus și inspirația venită de pe muntele zeilor

În mitologia greacă, Muntele Olimp este casa celor doisprezece zei și zeițe supreme. Olympus a fost numit după acest munte pentru a reflecta aspirația sa puternică de a crea produse de înaltă calitate, de renume mondial.

„Olympus” a fost folosit ca marcă comercială încă de pe vremea când compania se numea Takachiho Seisakusho, predecesoare Olympus Corporation.

În mitologia japoneză, se spune că opt milioane de zei și zeițe trăiesc în Takamagahara, vârful muntelui Takachiho.

Numele „Olympus” a fost selectat ca marcă comercială deoarece Muntele Olympus, ca și Muntele Takachiho, era casa zeilor și zeițelor. Această marcă este, de asemenea, impregnată de aspirația Olimpului de a ilumina lumea cu dispozitivele sale optice, la fel cum Takamagahara a adus lumină lumii.

Takachiho Seisakusho a fost redenumită Takachiho Optical Co., Ltd. în 1942, când produsele optice au devenit pilonul principal al companiei. În 1949, numele a fost schimbat din nou în Olympus Optical Co., Ltd., în încercarea de a-și îmbunătăți imaginea corporativă.

În ultimii ani, Olympus Corporation s-a concentrat pe „Tehnologia Optico-Digitală” ca competență de bază, puncte forte tehnologice pe care concurenții nu le pot imita cu ușurință, pentru a maximiza valoarea corporativă și pentru a deveni unul dintre cei mai mari producători de instrumente optice.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora