Fondatorul Steinway & Sons. 150 de lucruri interesante despre Steinway și pianele lui
Foarte mulți apreciază grandoarea, eleganța și superioritatea instrumentelor muzicale Steinway& Sons, însă puțini știu cine a fost fondatorul acestei afaceri de familie, revoluționare. Heinrich Engelhard Steinweg este numele celui care a făcut posibilă crearea acestui instrument magnific ce „încântă” orice concert. Din 1853 nici un nume nu a mai reprezentat calitatea și eleganța în muzică precum Steinway & Sons. Încă din primele zile de la crearea lor, calitatea muzicală a pianelor legendare a fost cimentată în istorie. Iată care este istoria Steinway & Sons și a celui care este fondatorul ei.
Cine a fost fondatorul Steinway & Sons?
Născut la data de 15 februarie 1797, Heinrich Engelhard Steinweg a devenit orfan după ce a trecut prin experiența campaniilor lui Napoleon și a altor războaie și tulburări politice ce s-au petrecut în orașul său, Wolfshagen, din Germania.
Ca o consecință a faptului că și-a pierdut familia, Heinrich Engelhard Steinweg s-a înrolat în regimentul Brunswicker în 1815, ca o încercare de a combate forțele lui Napoleon în Germania. Serviciul său militar s-a tradus în participarea sa la bătălia de la Waterloo, pe post de gornist. Însă, tot în timpul serviciului militar a avut posibilitatea de a învăța prelucrarea lemnului, lucru ce avea să-i servească din plin mai târziu.
Ingeniozitatea lui, experiența în lucrul cu lemnul și o scurtă ucenicie la un constructor, a pus fundația carierei de creator de instrumente muzicale a lui Heinrich Engelhard Steinweg. În 1825, un instrument cu clape dreptunghiulare, numit fortepiano, i-a atras atenția și i-a trezit interesul. Fortepiano, care înseamnă literalmente „tare-liniștit” datorită capacității sale de a produce o gamă dinamică (spre deosebire de clavecin, care a fost cel mai popular instrument cu clape din acea epocă), a fost punctul de început al carierei de proiectant de instrumente muzicale, a lui Heinrich Engelhard Steinweg.
Primul pian al fondatorului Steinway & Sons
Steinweg a construit primul său fortepiano în 1825 și i l-a oferit soției sale drept dar de nuntă. În bucătăria casei sale din Germania, el a inovat designul pentru un fortepiano de dimensiuni mari (acesta poate fi văzut la Muzeul Metropolitan de artă din New York), iar asta se întâmpla în anul 1836. Asistat de fiii lui, Heinrich Engelhard Steinweg putea produce aproximativ 10 astfel de instrumente pe an, pe care le vindea unor oameni de vază la prețuri importante.
Tulburările politice și crizele economice au influențat familia Steinweg să emigreze în New York, la data de 29 iunie 1850.
Steiweg a oferit afacerea fiului său, C.F. Theodore Steinweg, care a decis să rămână în Germania.
După mutarea în America, cu experiența deja acumulată, Steiweg și-a găsit repede de lucru în mai multe ateliere unde se construiau piane.
Pentru a evita discriminarea cu care mulți imigranți se confruntau, Heinrich Engelhard Steinweg a decis să-și schimbe numele în Henry E. Steinway.
Însă a-și petrece viața lucrând pentru alți producători de piane, nu era chiar visul lui. Dedicarea, perseverența și talentul meșteșugăresc l-au făcut pe Henry Steinway să lanseze oficial compania Steinway & Sons pe data de 5 martie 1853.
Inovația familiei Steinway, natura sa meticuloasă și legăturile puternice de familie, au pus fundația viitoarei corporații de renume mondial.
Jurnalul lui William Steinway (care recent a fost urcat în mediul online) detaliază multe bătălii din industrie, ce s-au purtat împotriva unor rivali precum Albert Weber și faimoasa companie Chickering. Însă expansiunea lui Steinway a continuat pe toată această perioadă. La mijlocul anilor 1860, C.F Theodore Steinway a părăsit Germania și s-a mutat și el la New York. Un inginer foarte bun și un designer de piane strălucit, a adus o doză de inovație ce a avut un impact extraordinar asupra pianelor Steinway & Sons.
În 1875, Steinway a deschis Steinway Hall în Londra pentru a-și demonstra amploarea la nivel mondial.
Pentru a se impune și mai tare pe piața europeană, Steinway & Sons a deschis o fabrică în Hamburg, Germania, în 1880.
Steinway & Sons azi. Fondatorul Steinway & Sons și sunetul succesului
Succesul familiei nu a fost câștigat fără probleme. La începutul anilor 1860, familia Steinway a fost obligată să plătească rezistențele antagoniste ale războiului civil, în încercarea de a împiedica vandalizarea fabricii Steinway & Sons din New York. Producția a fost oprită aproape doi ani din cauza crizei economice din 1932, iar apoi din nou, în aprilie 1942, prin ordin guvernamental din cauza raționalizării materialelor în vreme de război. Ambele fabrici, atât cea din New York, cât și cea din Hamburg au fost transformate în unele de asamblare a aeronavelor în timpul celui de-al doilea război mondial, iar Hitler a forțat fabrica din Hamburg să folosească propriile stocuri de lemn. În plus, fabrica din Germania abia a supraviețuit bombardamentelor din anii ’40.
După ce fondatorul Steinway & Son a pus pe picioare această afacere, familia a cunoscut succesul aproape un secol înainte de a vinde compania corporației Columbia Broadcasting System, în 1972. Henry Z. Steinway a fost ultimul membru al familiei Steinway care a servit ca președinte al companiei. În 1977 și el a părăsit fotoliul de președinte, însă a continuat să supravegheze compania de la distanță, până la moartea sa din 2008.
Compania a fost revândută la preț dublu în 2013, către Paulson &Co., John Paulson declarând că numele Steinway va fi pentru totdeauna pe instrumentele muzicale și că nu are de gând să mai vândă această afacere.