Formală sau relaxată: ce fel de prezentare de vin preferi?
Lumea vinului e plină de evenimente. Şi nu mă gândesc aici la nunţi sau botezuri, ci la degustările pe care le organizează, frecvent, producătorii de vin. Referitor la acest subiect, m-am gândit să vă lansez o întrebare deschisă:
Ce tip de prezentare de vin vă atrage mai mult? Una într-un spaţiu fastuos, cu somelieri în ţinută de gală şi tot ceremonialul de rigoare sau o degustare relaxată, într-un ambient informal, cu un povestitor haios, care vorbeşte „pre limba consumatorului”?
Desigur că există, pentru ambele abordări, argumente pro şi contra. Teoretic, nu e aşa o mare filosofie: stilul de prezentare trebuie ales în funcţie de publicul ţintă. Pentru specialişti, o prezentare scorţoasă, iar pentru consumatori, una mai relaxată.
De multe ori însă aceste observaţii de bun simţ nu prea sunt respectate. Mulţi producători de vin se plâng că e foarte greu să-i aducă pe consumatori la evenimente, unde, paradoxal, au investit multe resurse pentru a invita un „Master of Wine” (MW), un degustător celebru sau un somelier de marcă. Să fie, în acest caz, nemulţumirea organizatorilor justificată?
Practica dovedeşte că stilul scorţos de prezentare are mai degrabă darul de a intimida decât cel de a atrage consumatorii. Personal, îmi doresc în permanenţă să aflu lucruri noi despre vin şi de aceea merg la cât mai multe evenimente şi degustări. Însă, atâta timp cât cel care-mi livrează informaţia se urcă pe un „înalt piedestal” şi comunică cu mine dintr-o postură de magistru, îmi cam piere entuziasmul.
La urma urmelor, vinul e o fiinţă foarte prietenoasă atâta timp cât o tratăm de la egal la egal. Voi ce părere aveţi?