Haideţi să avem grijă de viitorul nostru: 5 oraşe europene care sunt eco-friendly
De la biciclete închiriate gratuit, la taxiuri sau autobuze hibride, cele mai multe oraşe europene iau tot felul de măsuri pentru a-şi proteja viitorul. Dar care sunt cele mai importante 5 oraşe eco-friendly? Ce politici publice adoptă? Şi ce măsuri folosesc pentru a mediatiza acţiunile de protejare a mediului?
Amsterdam, Olanda
Puternic susţinător al politicilor de susţinere a mediului, Amsterdam are, încă din 2009, proiecte pentru folosirea de surse alternative de energie. Este recunoscut pentru bicicletele sale, doar aici este cel mai întâlnit tip de transport în oraş, reprezentând mijlocul folosit în nu mai puţin de 75% dintre cursele făcute în Amsterdam. Olandezii pun accentul pus pe creşterea numărului de maşini electrice, panouri solare şi turbine eoliene de uz casnic. De altfel, are şi un obiectiv măreţ, acela de a diminua cu 40% emisiile până în 2025.
Şi doar ca să îmi daţi dreptate, puteţi să vă uitaţi la episodul cu case construite în pământ al emisiunii The World’s Most Extraordinary Homes. O să descoperiţi o casă minunată făcută la doar câţiva kilometri de Amsterdam:
Malmö, Suedia
Poate că este Stockholm cel mai cunoscut oraş al ţării, însă Malmö este cel care conduce în topul numărului şi a suprafeţelor locurilor verzi din Suedia. Aici se regăseşte a treia cea mai mare fermă eoliană din lume şi un număr impresionant de parcuri şi de spaţii verzi. Şi tot în Malmö poţi vizita un loc urban inovativ – un loc în totalitate verde în care 10,000 de oameni folosesc apă, energia solară şi energia eoliană în totalitate regenerabilă.
Zürich, Elveţia
Fie că ajungi aici pentru a te bucura de natură sau de zăpadă ori doar pentru a te bucura de cea mai bună ciocolată din lume (Lindt printre variante), Elveţia este clar o destinaţie minunată, dar, evident foarte scumpă. Calitatea vieţii aici este printre cele mai bune din întreaga lume. Iar Zürich este locul potrivit dacă vrei să te întorci la natură. Vei avea nenumărate locuri minunate în Alpii Elveţieni pe care poţi face căţărări sau sporturi de iarnă. Şi o zonă superbă şi foarte liniştită pe lacul Zürich.
Dar nu am inclus capitala Elveţiei pe această lista doar pentru locurile superbe pe care le are, ci pentru politica sa de mediu: recent s-a reglementat, prin referendum, o limită de dioxid de carbon folosit pe cap de locuitor. Evident, există o mare atenţie pentru zonele de biciclete şi pentru sursele alternative de energie. Ceea ce înseamnă că, pentru elveţieni, calitatea aerului pe care îl respiră este cu adevărat important.
Reykjavik, Islanda
Fie că te îndrepţi către o petrecere eclectică sau către o baie geotermală, Islanda pare să fie o ţară nu doar cu privelişti impresionante, ci şi cu un interes crescut pentru protejarea mediului. Se folosesc foarte mult de activităţile geotermale din care îşi iau necesarul de energie. Aici o să vedeţi pe străzile oraşelor autobuze care folosesc hidrogen. De altfel, Reykjavik şi-a propus nu doar să devină cel mai curat oraş european, ci şi ca până în 2050 să devină un oraş care să nu mai folosească deloc combustibil fosili.
Budapesta, Ungaria
În final, un oraş foarte aproape de noi (şi, în acelaşi timp, foarte departe). Budapesta nu este doar una dintre cele mai frumoase capitale europene, făcând parte din patrimoniul UNESCO, ci şi una dintre cele mai verzi.
Mai mult decât atât, ungurii par să ştie să transforme această problemă a mediului înconjurător într-un subiect de divertisment. În acest sens, organizează foarte multe evenimente care promovează grija pentru mediul înconjurător – precum Eco Costume Fashion Show, din 2009. În cadrul acestui eveniment, au fost create lucrări din materiale reciclabile. Şi a început o expediţie de promovare a zilei Pământului la care au participat nu mai puţin de 50,000 de biciclişti.