În culisele „International Wine Contest Bucharest”, cu Cătălin Păduraru - LIFE.ro
Sari la conținut

În culisele „International Wine Contest Bucharest”, cu Cătălin Păduraru

Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, va avea loc între 25 şi 28 mai 2017, în Capitală. Unul dintre partenerii importanţi ai IWCB este Global Wine & Spirits (GWS), prima platformă online, B2B, care aduce împreună companii producătoare de vin, băuturi spirtoase şi bere, din întreaga lume cu achizitori profesionişti.
Share this article

Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, va avea loc între 25 şi 28 mai 2017, în Capitală. Unul dintre partenerii importanţi ai IWCB este Global Wine & Spirits (GWS), prima platformă online, B2B, care aduce împreună companii producătoare de vin, băuturi spirtoase şi bere, din întreaga lume cu achizitori profesionişti.

Comunicarea prin Global Wine & Spirits este eficientă şi onorantă. Mă bucură faptul că, mulţumită activităţii GWS, mulţi producători de vinuri din întreaga lume şi-au înregistrat probele în concurs. Sper că succesul parteneriatului nostru să inspire şi alte segmente ale industriei vinului, pentru a fi conectate şi pentru a face afaceri cu şi prin acest agregator major”, susţine Cătălin Păduraru, CEO IWCB.

Citit în continuare, un interviu plin de informaţii utile şi interesante, unele dintre ele în premieră, acordat recent de Cătălin Păduraru, pentru Global Wine & Spirits.

Câteva informaţii despre IWCB: a câta ediţie este aceasta, cu cine sunteţi asociaţi, unde se desfăşoară concursul?

Ediţia a 14-a. Din 2011, managementul a fost preluat de o echipă nouă, formată din drd. Daniela Păduraru, dr. Cătălin Păduraru şi prof. dr. Dan Boboc, oameni cu experienţă în cercetare piaţă-consum. ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi produselor Vitivinicole), deţinătorul licenţei OIV, a delegat sarcina organizării acestei competiţii. Din 2016, IWCB este membru VINOFED. Concursul se desfăşoară în România, o piaţă importantă de vin din lume dar şi singura din ţările producătoare din Estul Europei deschisă în totalitate vinurilor internaţionale.

Când şi cum a început acest concurs?

IWCB a fost iniţiat de prof. Dr. Valeriu V. Cotea, specialist reputat, vicepreşedinte în comisia de oenologie a OIV, în anul 2002. După un an de pauză, în 2011, echipa actuală a atras voluntari şi sprijin privat, fără a implica însă în vreun fel producătorii de vin, pentru a-şi putea păstra imparţialitatea. Trendul crescător s-a menţinut de la un an la altul, până în prezent.

Care este misiunea IWCB?

Evaluarea şi ierarhizarea vinurilor de calitate, promovarea lor în România şi în lume. O punte scurtă pentru noile vinuri care apar peste tot în lume şi care au nevoie să fie cunoscute de public.

Ce anume face acest concurs deosebit de altele?

IWCB este special prin dinamica extraordinară. Numărul de probe dar şi îmbunătăţirile aduse an de an au fost spectaculoase. Este singurul concurs OIV şi VINOFED care nu percepe taxe pentru înscrierea probelor. A fost unul dintre primele concursuri de vinuri cu jurizare electronică şi soft propriu. Este unul din puţinele concursuri care are paneluri de 7 juraţi. Se află în una din puţinele ţări care îşi mai pot extinde plantaţiile şi care are consumul în creştere.

Spune-ne câte ceva despre medaliile acordate în ediţiile anterioare

Medaliile de aur au fost adjudecate de producători din ţări cu longevitate în calitate, dar şi din ţări mai nou intrate în lupta pentru supremaţie. Aşa se face că, pe lângă vinurile provenite de la „clasicii” Lumii Vechi, avem vinuri premiate din spaţiul ex-iugoslav şi Europa de Est dar şi foarte multe din Lumea Noua. Astăzi, calitatea s-a „globalizat” şi noi suntem datori să arătăm acest lucru iubitorilor de vin de peste tot din lume.

Ce vinuri participă în concurs şi de unde provin ele? Cine se poate înscrie?

Vinuri de la Antipozi (Noua Zeelandă, Australia) şi până în SUA. Din Chile până în China, cu „pit stop”-uri interesante în Georgia, Azerbaidjan. Din Africa de Sud până la limita nordică unde creşte Vitis Vinifera, Polonia sau alte ţări mai reci. Poate trimite probe orice producător, negociant sau importator care poate dovedi că vinul provine din Vitis Vinifera şi aparţine unui lot comercial. Repet, fără taxe. Oricum, numărul mare de probe din străinătate (peste cele din România) dovedeşte interesul pentru această piaţă şi califică IWCB-ul ca o „cheie” pentru accesul la ea.

Cum intră producătorii în concurs?

Pe scurt: Intră pe site-ul www.iwcb.ro şi citesc cu atenţie regulamentul. Încep înregistrarea online sau descarcă fişele de înscriere pentru înregistrarea prin email. Organizatorul verifică documentele primite şi confirmă pe email. Participanţii trimit probele la adresa specificată pe site.

Care sunt datele de desfăşurare ale IWCB?

Concursul se desfăşoară la Bucureşti în perioada 25-28 mai, cu sprijinul Primăriei Generale a Capitalei, la ARCUB.

Spune-ne o poveste interesantă petrecută într-o ediţie anterioară a concursului

Concursul urmăreşte îndeaproape şi „comportamentul” degustătorilor, respectiv acuitatea şi constantă în evaluare prin dublarea unor probe. Deasemenea, înainte de începerea sesiunii de degustare, calibrarea („mise en bouche”) se face cu vinuri internaţionale punctate foarte bine în mai multe sisteme de referinţă: Robert Parker, Wine Spectator, alte mari concursuri. La început, acum mulţi ani, juraţii nu cunoşteau provenienţa acestor vinuri şi tindeau să fie „zgârciţi” la note. Am reparat acest lucru şi juraţii, care vin din peste 20 de ţări, au înţeles că trebuie să folosească acelaşi „mecanism” ca în orice competiţie de pe glob şi că trebuie să folosească aceeaşi unitate de măsură.

Când şi unde se vor decerna premiile?

Premiile sunt oferite în cadrul Galei pe care o organizăm în interiorul unui vechi palat din Bucureşti – Palatul Bragadiru. Sunt invitaţi oameni din industrie, ambasadori, seniori din presă, reprezentanţi ai guvernului, oameni de artă, parteneri etc. Pentru cei care nu pot fi prezenţi, premiile se trimit prin curier.

Ce-i atrage pe producători la IWCB?

Pentru că face parte din elita concursurilor, pentru că se află într-o zonă cu potenţial imens de consum (România, Polonia, Ucraina, Rusia, ţările baltice), pentru că ştiu că românii sunt „turişti” buni care, paradoxal, faţă de locul ocupat în topul bunăstării din zona euro, cheltuiesc mai mult decât vesticii pe distracţie. Astfel, un vin grecesc premiat la IWCB are mai multe şanse să fie cumpărat în Grecia de milioanele de români aflaţi în vacanţă faţă de un vin necunoscut. Până şi un vin libanez poate fi prima opţiune atunci când românii iau masa în unul din multele restaurante libaneze de la noi. Nu în ultimul rând, cred că producătorii au înţeles efortul nostru şi apreciază faptul că IWCB nu le cere niciun dolar sau euro.

Cu vă mândriţi cel mai tare, în legătură cu acest concurs?

Suntem mândri că organizarea de până acum a făcut ca IWCB să strângă multă simpatie pe plan extern. Ne scriu cu mulţumiri şi propuneri pentru legături strânse asociaţii de oenologi, asociaţii de producători, somelieri etc. Avem convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun în a face aici unul dintre cele mai importante şi influente concursuri din lume.

Ar mai fi ceva de adăugat?

Invităm toţi producătorii din lume să înţeleagă că economia mondială s-a schimbat. Şi nu va mai arăta niciodată ca până acum. ESTUL este o şansă! Expectativa, lipsa de acţiune, trebuie înlocuite cu pragmatism, curaj, viziune, deschidere. Cu alte cuvinte, îi chemăm să îşi adauge la palmares medalii IWCB pentru că vor conta foarte mult în cucerirea noilor pieţe.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora