Joh. Jos. Prüm - „sculptorul în Riesling” de pe Valea Mozelei - LIFE.ro
Sari la conținut

Joh. Jos. Prüm - „sculptorul în Riesling” de pe Valea Mozelei

O simplă consultare a topurilor cu cele mai scumpe vinuri din lume evidenţiază un lucru cât se poate de clar: Weingut Joh. Jos. Prüm este producătorul cu cele mai multe, scumpe şi apreciate vinuri albe din aceste ierarhii! Această cramă, situată în localitatea Wehlen, aflată pe Valea Mozelei, reuşeşte să scoată, anual, vinuri din Riesling de Rin, cu rest de zahăr, unele dintre ele cu preţuri de câte trei sau patru cifre, în euro.
Share this article

O simplă consultare a topurilor cu cele mai scumpe vinuri din lume evidenţiază un lucru cât se poate de clar: Weingut Joh. Jos. Prüm este producătorul cu cele mai multe, scumpe şi apreciate vinuri albe din aceste ierarhii! Această cramă, situată în localitatea Wehlen, aflată pe Valea Mozelei, reuşeşte să scoată, anual, vinuri din Riesling de Rin, cu rest de zahăr, unele dintre ele cu preţuri de câte trei sau patru cifre, în euro. La ultima licitaţie Zachy’s, desfăşurată la New York anul trecut, 12 sticle de Riesling Auslese Wehlener Sonnenuhr 1983 s-au vândut cu 2.450 de dolari per unitate, iar licitaţia La Paulee, comisionată de aceeaşi casă din New York, s-au vândut două loturi de câte trei sticle de Riesling TBA Wehlener Sonnenuhr 1959 la preţul de 15.925 de dolari fiecare. Ce anume face ca aceste realizări să fie unele speciale este faptul că, în timp ce categoria vinurilor dulci se zbate să crească în popularitate, vinurile Prüm reuşesc să se impună prin fineţe şi delicateţe.

Weingut Joh. Jos. Prüm a fost înfiinţat în 1911 de către Johann Josef Prüm, însă familia Prüm are o tradiţie în viticultură de 400 de ani. Primii membri ai familiei Prüm s-au stabilit în oraşul Wehlen, la sfârşitul secolului al 16-lea, aşa că există mai multe crame care poartă acest nume în regiune. Mulţi dintre membrii acestei familii au ales să păstreze în continuare numele pentru cramele pe care le conduc, însă alţii au renunţat la el, pentru a nu se crea confuzie, precum Dr. Loosen din Bernkastel. În secolul al 19-lea, notorietatea familiei Prüm a crescut după ce Jodocus Prüm a construit, pe Valea Mozelei, celebrele Wehlener Sonnenuhren şi Zeltinger Sonnenuhren, două cadrane solare, care au rolul să indice şi să măsoare timpul. La sfârşitul secolului al 19-lea, după decesul lui Matthias Prüm, proprietatea şi plantaţiile din viţă de vie sunt împărţite între cei şapte urmaşi ai acestuia. În 1911, fiul cel mare, Johan Josef (1873-1944), pune bazele Weingut Joh. Jos. Prüm, după ce cumpără plantaţiile unora dintre fraţii săi. După Primul Război Mondial, în 1920, din cauza sănătăţii precare, Johan Josef îl aduce alături de el pe fiul sau Sebastian, care, în urma mariajului cu Katarina Erz, măreşte suprafaţa de viţă de vie cu plantaţiile din Bernkastel. După decesul lui Sebastian, în 1969, crama este preluată de către fiul său, Dr. Manfred Prüm. Astăzi, crama Joh. Jos. Prüm este condusă de către Manfred şi fiica sa, Dr. Katharina Prüm.

Primele recolte de „calitate Auslese” sunt cele din 1920 şi 1921. Prima recoltă de „Beerenauslese” a fost cea din 1938, iar primele „TBA” (Trockenbeerenauslese) în 1937 şi 1938. Cel de-al Doilea Război Mondial a afectat serios activitatea cramei (nu a existat o recoltă în 1945), însă odată cu recolta 1949, crama a revenit la cursul său normal. În 1949, a fost obţinut şi primul Eiswein Joh. Jos. Prüm, numit de reprezentanţii cramei drept un „accident fericit”, deoarece strugurii au fost culeşi îngheţaţi.

Combinaţie unică de fructozitate, mineralitate, aciditate şi alcool scăzut

Principalul obiectiv al acestei crame este acela de a produce Rieslinguri care să reflecte, cât mai fidel, condiţiile de sol şi climă de pe celebrele parcele Wehlener Sonnenuhr, Zeltinger Sonnenuhr, Graacher Himmelreich şi Bernkasteler Badstube. Crama Joh. Jos. Prüm exploatează în total 22 de hectare de vie, plantate în procent de 100% cu Riesling, peste 70% dintre plantaţii fiind formate din vii nealtoite, neatacate de filoxeră, deoarece parazitul nu rezistă în soluri bogate în şisturi. Condiţiile climatice nordice permit o perioadă mai lungă de coacere, astfel că strugurii au destul timp să dezvolte aromele tipice, fructat-ierboase şi să îşi păstreze o aciditate ridicată. Solurile bogate în şisturi asigură o mineralitate ridicată, iar modul de vinificare al acestei crame, cu ajutorul drojdiilor sălbatice, conferă vinurilor o expresie aromatică şi structurală unică. Vinurile Prüm au nevoie de timp înainte de a fi consumate, însă sunt caracterizate de o combinaţie unică de fructozitate, mineralitate, aciditate şi alcool scăzut. De asemenea, aceste vinuri sunt faimoase pentru structura extrem de prietenoasă, caracterul proaspăt, de expresivitate, complexitate şi de claritate aromatică. O caracteristică specială a vinurilor Joh. Jos. Prüm este aroma identificată de specialişti asemănătoare cu cea a „băţului de chibrit aprins”, mai ales în vinurile foarte tinere. Acest atribut nu este cauzat de sulfiţii folosiţi. În mod tradiţional, Joh. Jos. Prüm fermentează vinurile folosind drojdii sălbatice, iar ca stil de vinificaţie apelează la cel reductiv, care conservă aromele delicate şi prospeţimea vinurilor. Acest stil de vinificare aduce şi aroma de „chibrit aprins”, însă ea dispare odată cu evoluţia în timp a vinurilor. Vinurile mai uşoare au nevoie de câteva luni pentru a se deschide, în timp ce vinurile high-end au nevoie de mai mulţi ani pentru a-şi etala notele floral-fructate, chiar exotice.

Cele patru definiţii ale terroir-ului Mozelei

Cu toate că plantaţiile Joh. Jos. Prüm se învecinează de-a lungul Văii Mozelei şi au acelaşi tip de sol (şisturi Devoniene), fiecare dintre ele etalează diferenţe notabile. Valea Mozelei este probabil cea mai faimoasă şi mai admirată regiune viticolă a Germaniei. Această regiune include zonele adiacente Saar şi Ruwer, ambii, afluenţi ai râului Mosel, formând împreună ceea ce se numeşte Mittelmosel. Berkastel, Grach, Wehlen şi Zeltingen sunt cele mai importante oraşe din zonă, iar toate plantaţiile Joh. Jos. Prüm se află în apropierea acestor localităţi.

Zeltinger Sonnenuhr este cea mai nordică plantaţie şi se învecinează cu Wehlener Sonnenuhr, având o vârstă a plantelor de 60-70 de ani. Ambele plantaţii sunt numite după cadranele solare, putând fi uşor identificate, de pe celălalt mal al răului. Zeltinger Sonnenuhr are aceeaşi expoziţie solară şi acelaşi grad de înclinare precum cea a parcelei vecine, însă stratul superior de sol este subţire, aşa că rădăcinile ajung imediat în stratul de şisturi. Aportul de apă este unul scăzut, ceea ce afectează foarte mult recolta şi caracteristicile vinurilor. Vinurile de aici sunt foarte complexe, cu tonuri aromatice mineral-pământoase. Poate că nu etalează aceeaşi fineţe precum cele din Wehlener Sonnenuhr, însă sunt mai complexe şi mai bine structurate.

Wehlener Sonnenuhr este plantaţia care se identifică cu numele Joh. Jos. Prüm, suprafaţa deţinută de cramă în acest loc fiind de cinci hectare. Zona oferă cele mai bune condiţii pentru Riesling: o bună irigare, sol bogat în ardezie, un grad de înclinare de până la 70 de grade şi o expoziţie solară optimă sud-sud-estică. Vinurile Wehlener Sonnenuhr au o structură bazată pe tonurile fructate, cu arome de fructe coapte (piersică, nectarină, caisă), o mineralitate fină şi o mare profunzime şi complexitate. După o perioadă de maturare în sticlă, echilibrul, fineţea şi expresia acestor vinuri sunt unice.

Graacher Himmelreich se află în sudul plantaţiei Wehlener Sonnenuhr. Vinurile produse aici rivalizează cu cele din plantaţia vecină, mai ales în anii cu precipitaţii scăzute. Vinurile Graacher atrag prin aciditatea lor ridicată, mineralitatea pronunţată, textura prăfoasă şi aromele foarte fine de citrice. De cele mai multe ori, aceste vinuri necesită mai puţin timp înainte de a fi consumate, comparativ cu cele din Wehlener Sonnenuhr. Are o expoziţie solară orientată spre vest, un grad de înclinare mai scăzut şi soluri cu straturi superioare adânci, cu bune rezerve hidrologice.

Bernkasteler Badstube este cea de-a patra plantaţie ce apare pe etichetele Joh. Jos. Prüm. Pantele de aici sunt mai puţin înclinate, au o orientare vestică şi se bucură de o expunere solară mai mare mai ales în cursul după-amiezii. Bernkasteler Badstube produce vinuri florale, delicate şi minerale. Acestea sunt mai delicate din punct de vedere al structurii şi al greutăţii, comparativ cu celelalte plantaţii, însă sunt bine reprezentate aromatic, fiind un bun exemplu pentru Valea Mozelei.

Faptul că iubitorii de vinuri şi colecţionarii sunt sceptici în privinţa potenţialului de învechire a majorităţii vinurilor albe este justificabil. Ceea ce a pus vinurile Joh. Jos. Prüm în prim-planul vinurilor mondiale este capacitatea lor de evolua impecabil în timp. Chiar şi vinurile de bază ale portofoliului Joh. Jos. Prüm au un potenţial de învechire de peste cinci ani. Cu cât urci mai mult pe scara de calitatea a sistemului Pradikat (în ordinea crescătoare a cantităţii de zahăr rezidual în must, clasificările sunt următoarele: Kabinet, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein şi Trockenbeerenauslese), cu atât mai mult vinurile au nevoie de timp pentru a atinge vârful maxim de formă. Vinurile Joh. Jos. Prüm din anii ’30, ’40 şi ’50 sunt în general în cea mai bună formă, dar în acelaşi timp şi foarte greu de găsit.

Puţine crame din lume pot declara că pot păstra calitatea la cele mai înalte standarde pentru mai bine de jumătate de secol, iar Joh. Jos. Prüm este una dintre aceste crame. Încă din anii ’20, vinurile cu această semnătură au fost apreciate drept cele mai bune Rieslinguri din Germania, datorită aromelor vii şi eleganţei unice.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora