Le Macchiole, o cramă-simbol din regiunea viticolă Bolgheri, care „ascultă şi respectă pământul” - LIFE.ro
Sari la conținut

Le Macchiole, o cramă-simbol din regiunea viticolă Bolgheri, care „ascultă şi respectă pământul”

Le Macchiole este una din primele crame italiene ce au pariat pe potenţialul terroir-ul din regiunea Bolgheri, zonă viticolă aflată la aproximativ 100 de kilometri de Florenţa, pe Coasta Etruscă a Toscanei. Cu toate că astăzi este una dintre cele mai faimoase regiuni viticole din lume, în 1983, an în care s-au pus bazele cramei Le Macchiole, Bolgheri era departe de faimă şi de posibilităţile de acum.
Share this article

Le Macchiole este una din primele crame italiene ce au pariat pe potenţialul terroir-ul din regiunea Bolgheri, zonă viticolă aflată la aproximativ 100 de kilometri de Florenţa, pe Coasta Etruscă a Toscanei. Cu toate că astăzi este una dintre cele mai faimoase regiuni viticole din lume, în 1983, an în care s-au pus bazele cramei Le Macchiole, Bolgheri era departe de faimă şi de posibilităţile de acum. În ciuda acestui fapt, Eugenio Campolmi şi Cinzia Merli au crezut în visul lor de a-şi realiza o mică cramă în zonă, care să le asigure un trai decent. Până în momentul apariţiei Le Macchiole, singurul producător ce se încăpăţâna să creadă că se poate realiza un vin excepţional într-o zonă cunoscută mai multe pentru potenţialul său în producţia de grâne şi ulei de măsline, era Tenuta San Guido, creatorul vinului Sassicaia. De fapt, Marchizul Mario Incisa della Rochetta, proprietarul Tenuta San Guido, a fost „pionierul” care a plantat primele vii în Bolgheri, cu obiectivul de a produce vin în scop comercial şi, totodată, primul care a demonstrat lumii întregi potenţialul fantastic al zonei.

Primii paşi făcuţi de Eugenio Campolmi şi Cinzia Merli au fost reprezentaţi de înfiinţarea unor mici parcele de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Vermentino. Numărul mare de soiuri în plantaţie a fost justificat de cei doi prin apelul la experiment – acela de a vedea şi înţelege care dintre soiuri se pretează cel mai bine la diversele condiţii de climă şi sol din Bolgheri. Mai mult, demersul celor doi s-a bazat de la început pe o idee cât se poate de simplă: pentru a avea succes, investiţia în cercetarea şi experimentarea soiurilor mai puţin cunoscute în Bolgheri era imperios necesară.

Cinzia Merli

Anul 1987 este cel în care vinurile Le Macchiole ajung în sticlă, iar doi ani mai târziu apărea vinul Paleo Rosso (Cabernet Franc 100%), prima interpretare semnată de Le Macchiole a ceea ce, mai târziu, criticii au numit „stilul Bolgheri”. La începutul anilor ’90, proprietarii cramei iau o decizie care avea să le marcheze evoluţia ulterioară. Având deja o proiecţie clară a evoluţiei diferitelor soiuri în plantaţie, Eugenio şi Cinzia hotărăsc să crească densitatea plantelor la hectar şi „să rişte” pariind pe vinurile mono varietale. Decizia celor doi a fost una neobişnuită şi îndrăzneaţă, deoarece în acele momente convingerea era aceea că veritabila expresie a terroir-ului Bolgheri poate fi etalat doar în asamblaje de mai multe soiuri. După mai multe experimente şi încercări, Eugenio şi Cinzia, ajutaţi de consultantul vinificator Luca D’Attoma, ajung la concluzia că cea mai bună soluţie este să lucreze soiurile separat în vinuri distincte. Astfel, începând cu 1994, apar Messorio (100% Merlot) şi Scrio (100% Syrah). În 2002, în urma dispariţie tragice a lui Eurgenio, Cinzia preia întreaga responsabilitate de a duce mai departe numele Le Macchiole.

Astăzi, Le Macchiole exploatează 24 de hectare de viţă de vie, îngrijite conform regulilor viticulturii organice, rezultatul muncii echipei conduse de către Cinzia Merli fiind transpus în cele cinci vinuri ale cramei – Paleo Bianco Toscana IGT, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri, Paleo Rosso Toscana IGT, Scrio Toscana IGT and Messorio Toscana IGT, reprezentând 100.000 de sticle anual.

Apărut în portofoliu în 2004, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri este singurul roşu al cramei realizat în tradiţia vinurilor de Bordeaux, prin asamblarea mai multor soiuri. În acelaşi timp, este „excepţia” care confirmă regula şi prin care Le Macchiole îşi demonstrează interpretarea unică a terroir-ului Bolgheri. Paleo Rosso s-a născut ca un asamblaj bordolez, însă apoi a devenit 100% Cabernet Franc, fiind unul dintre vinurile reprezentative pentru Bolgheri. Paleo este numele italian dat plantei „Fetusca Prantesis”, care creşte din belşug pe coastele Toscanei. Vinul Scrio (în dialectul toscan „scrio” înseamnă pur, sincer) a apărut în 1994 din dorinţa lui Eugenio Campolmi de a produce cea mai pură expresia a soiului Syrah în Toscana. Cu o producţie anuală limitată, ce nu depăşeşte 5.000 de sticle anual, Scrio este rezultatul unei selecţii riguroase a strugurilor şi a unei vinificări extrem de atente. Vinul Messorio a apărut în portofoliul Le Macchiole în 1994, fiind produs din soiul Merlot. Toate recoltele Messorio de până acum au arătat complexitate şi eleganţă impecabile şi un potenţial de învechire fantastic. În limba italiană, Messorio desemnează momentul de vârf al coacerii strugurilor, un moment de mare importanţă în evoluţia anuală a unei crame.

Densitatea în plantaţie este de 5.000 până la 10.000 de plante la hectar, principiile agriculturii organice fiind respectate până în cel mai mic detaliu. Înainte de a intra în procesul de vinificaţie, strugurii, care în prealabil sunt recoltaţi manual, trec printr-un dublu proces de selecţie, atât la nivel de ciorchine, cât şi la nivel de boabă, pentru a se asigura nivelul de calitate ridicat. Potrivit studiilor, tipul de sol pe care se află viile Le Macchiole împarte plantaţia în două macrozone: una cu sol texturat, cu structură abundentă, bogat în calcar, iar cea de-a doua, predominant argiloasă, cu pH natural. Fiecare dintre parcele a fost studiată în aşa fel încât să ofere cele mai bune condiţii pentru soiurile vizate.

Potrivit reprezentanţilor săi, filosofia acestei crame urmează şi astăzi aceeaşi direcţie ca în momentul apariţiei sale, ghidându-se după dictonul „Ascultă şi respectă pământul!”, ceea ce în precepţia Le Macchiole înseamnă „interpretarea terroir-ului prin puritatea vinurilor mono varietale”. Chiar dacă la prima vedere pare o cramă tânără, prin profesionalismul, efortul şi pasiunea oamenilor de aici, dar şi prin creaţiile sale unice, Le Macchiole şi-a câştigat un loc binemeritat în rândul producătorilor simbol ai lumii vinurilor.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora